user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Waar wacht je nog op? Schrijf je in en word koning van je carrière!

Geen plek in de ICT voor ouderen: of toch wel?

Nicole Haring - vrijdag 15 september 2017

Er blijkt zelfs binnen de ICT wel degelijk plek voor ouderen. Dankzij hun ervaring en heldere normen en waarden.

De vergrijzing neemt hand over hand toe en vooral binnen de ICT is het voor ouderen lastig om een baan te vinden. Dat is het algemene beeld van zowel de sector als de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. 

Nederland telt zo’n 4,5 miljoen 55-plussers en dat zullen er de komende jaren alleen maar meer worden. Van de mensen tussen 55 en 65 jaar heeft slechts 37% een betaalde baan, voor minimaal 12 uur in de week. Dat betekent dat een groot deel van hen (grotendeels) thuis zit. Toch neemt de arbeidsparticipatie onder ouderen sinds 1994 weer toe, waardoor er wel degelijk kansen lijken te liggen.

Het aantal beschikbare ouderen neemt toe, terwijl er ondertussen een tekort groeit aan hoger opgeleiden. Bijvoorbeeld binnen de ICT, maar ook in diverse andere beroepsgroepen. Daarnaast verschuift de arbeidsmarkt steeds meer van voltijd- naar deeltijdbanen en is er sprake van snelle technologische ontwikkelingen. Ouderen hebben een schat aan ervaring, maar vinden het vaak lastig om mee te komen met de laatste technologieën. Aan de andere kant hechten ouderen doorgaans veel meer waarde aan belangrijke ouderwetse normen en waarden, zoals op tijd komen en loyaal zijn. Ze zijn daardoor wel degelijk interessant voor veel werkgevers, zelfs binnen de ICT.


50-plussers en bekende vooroordelen

Ouderen hebben te maken met een scala aan bekende vooroordelen. Ze werken relatief traag, hebben onvoldoende kennis van moderne technologieën en zouden minder snel omschakelen dan jongere collega’s. Dat geldt voor een deel van hen, maar zeker niet voor allemaal. Bovendien bezitten ouderen veelal andere kwaliteiten en capaciteiten dan jongeren. Ze beschikken bijvoorbeeld over een schat aan ervaring en hebben de ontwikkeling van de arbeidsmarkt al tientallen jaren meegemaakt.

Met name in de ICT gelden veel van de vooroordelen over ouderen, waardoor ze lastig aan het werk komen. Een groot deel van hen gaat er daarom automatisch van uit dat er voor hen geen plek zal zijn. Het klopt dat ze niet bij iedere organisatie gemakkelijk aan het werk komen, maar het is wel degelijk de moeite waard om te zoeken naar geschikte vacatures. Dat geldt voor senioren die altijd werkzaam zijn geweest in de ICT, net als in diverse andere beroepsgroepen. 


Mogelijkheden voor ouderen

De mogelijkheden voor ouderen zijn minder legio dan die voor hoogopgeleiden jongeren. Toch kunnen ze hun schat aan ervaring en de juiste normen en waarden uitstekend inzetten binnen het bedrijfsleven. Er zijn bijvoorbeeld verschillende bureaus actief voor de bemiddeling tussen 55-plussers en werkgevers. Daarnaast is het de moeite waard om specifiek op zoek te gaan naar de ICT-vacatures waarin werkgevers vragen om senior kandidaten met een ruime ervaring. 

Ook binnen de ICT zijn er specialisten nodig die de lijnen uitzetten en op basis van ervaring weten wat er dient te gebeuren. Bedrijven zoeken naar ervaren krachten met duidelijke normen en waarden, die een team kunnen aansturen en andere processen binnen de organisatie kunnen begeleiden.

Ook op die manier kan er ook voor ouderen wel degelijk plek zijn in de ICT. Er zijn diverse senior functies beschikbaar voor ouderen. Zelfs als zij niet helemaal mee kunnen komen met de nieuwste programmeertalen zijn er nog steeds systeembeheerders en andere specialisten benodigd. Net als senior medewerkers voor vacatures die iets verder afstaan van de dagelijkse praktijk met ICT. Op die manier is het ook voor 50-plussers de moeite waard om goed te kijken naar de beschikbare functies bij ICT-bedrijven. Door daar breed naar te zoeken is het goed mogelijk om een geschikte functie te vinden, die past bij de eigen capaciteiten en uitgebreide ervaring. 


Senioren met ervaring in de ICT

Met name die ervaring van senioren is in de ICT ontzettend waardevol. Daar werken veel hoogopgeleiden jonge(re) krachten, die daar juist nog een gebrek aan hebben. De combinatie met ouderen of senioren is dan een prettige voor diverse ondernemingen. 

Geen plek in de ICT voor ouderen: of toch wel? Score: 9.2 Stemmen: 105
  1. ICTerGezocht.nl
  2. Blog ICTerGezocht.nl