Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat doet een IT Manager?

door Michiel van der Avoird
15.806x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

IT managers plannen, leiden of coördineren activiteiten in relatie tot databeheer, informatiesystemen, systeemanalyse en computerprogrammering.

De functie van IT project manager bevindt zich in de bestuurslaag van ICT. Op directieniveau wordt deze baan aangeduid als Chief Information Officer (CIO). De meeste beheerders zijn actief in het middenmanagement, tussen DevOps teamleden en het bestuur in.

Wat is een ICT manager?

Een IT service manager is hoofdverantwoordelijk voor IT binnen een bedrijf of organisatie (business IT & management). Het beroep lijkt erg op dat van een full stack developer, met het verschil dat dit type unit manager niet hoeft te kunnen programmeren. Er zijn doorgaans meer dan genoeg IT banen beschikbaar voor deze rol, zowel in vaste, flexibele als freelance dienstverbanden. Het salaris van een IT manager lag in 2018 op € 4.364,- bruto per maand.

Wat doet een ICT manager?

IT managers ontwikkelen en implementeren IT-beleid en best practices om werkprocessen te optimaliseren. Ze houden trends in de gaten, doen voorspellingen en nemen op basis daarvan strategische beslissingen. IT beheerders coachen, overtuigen en geven leiding aan IT-teams.

Praktische ervaring met computernetwerken, netwerkbeheer en netwerkinstallatie is vereist. Ook kennis van en ervaring met Scrum/agile principes is onmisbaar. Meerdere jaren werkervaring in ICT management of een verwante functie wordt vaak gevraagd, maar is geen harde eis.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar IT Managers.

Bekijk alle ICT vacatures

Taken van een manager ICT
  • Projectdoelen verwezenlijken binnen gestelde tijdskaders en budgetten.
  • Probleemgebieden identificeren en strategische oplossingen binnen tijdsplanning implementeren.
  • Planningen maken en de voortgang van grote IT-projecten bewaken.
  • Financiële (jaar)planning; beheer, rapportage en toewijzing van budgetten.
  • Beheer en optimalisatie van IT-infrastructuren, systeemupdates, upgrades, migraties et cetera.
  • Netwerk- en data-security.
  • IT-teams aansturen.
  • Leertrajecten en trainingen ontwikkelen voor het verbeteren van ICT skills.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden voor de functie van IT manager?

Team management
Een projectmanager IT geeft leiding aan een DevOps team. Hij/zij is (vaak) verantwoordelijk voor de samenstelling ervan en zorgt voor een positieve werksfeer om ieder teamlid optimaal te laten presteren.

Besluitvorming
Chief Information Officers nemen besluiten op bestuursniveau. De meeste IT-managers zijn echter actief in het middenkader, tussen de directie en de leden van het DevOps-team in. Ze nemen beslissingen op teamniveau, stellen projectdoelen en schaffen tools aan na een afgewogen analyse.

Strategisch denken
Van personeelsmanagement tot budgetbeheer, deze baan brengt uiteenlopende verantwoordelijkheden met zich mee. Projecten moeten zo efficiënt mogelijk worden gepland, uitgevoerd en afgerond om inkomsten te maximaliseren. Overzicht en strategisch inzicht zijn absoluut noodzakelijk om de functie met succes te kunnen vervullen.

Financieel beheer
ICT managers krijgen budgetten toegewezen voor specifieke doeleinden. Boekhoudkundige vaardigheden zijn noodzakelijk om ieder kwartaal de balans op te maken en te bekijken of alle gestelde doelen zijn behaald.

Communiceren
Een van de belangrijkste vaardigheden van een IT manager is communicatie. Het blijft niet bij het sturen van e-mails en het houden van speeches alleen. Een goede ICT beheerder luistert aandachtig, leest tussen de regels door en pakt mogelijke problemen proactief aan. Hij vraagt om input van teamleden en verhoogt werknemersbetrokkenheid.

Hoe word je IT manager?

Wil jij ICT manager worden? Voor deze functie is minimaal hbo denk- en werkniveau vereist. We noemen een aantal relevante opleidingen:
  • Bachelor business IT & management
  • Bachelor informatica
  • Bachelor hbo-ICT
  • Master computerwetenschappen

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar IT Managers.

Bekijk alle ICT vacatures
Eindhoven 2 uur geleden
Koudekerk aan den Rijn 3 uur geleden
Almelo 6 uur geleden
Nijmegen 11 uur geleden
Melick 14 uur geleden
Goes Gisteren
Eindhoven 9 uur geleden
Leiden 1129 dagen geleden
Rijswijk (ZH) 2047 dagen geleden
Amsterdam 22 uur geleden