Hoe herken je een goede full stack developer?

Hoe herken je een goede full stack developer?
Overweeg je een full stack developer in dienst te nemen? Zorg dat je weet waar je op moet letten tijdens het sollicitatieproces. Wat doet dit type ontwikkelaar precies? Welke opleidingen, trainingen en cursussen heeft hij gevolgd?

Wat doet een full stack developer?

Een full-stack programmeur ontwikkelt webapplicaties en andere softwareoplossingen. Hij is betrokken bij de gehele cyclus, geeft leiding (senior) en is verantwoordelijk voor technische analyse en testing. Een fullstack (web)developer is breed georiënteerd en heeft geen specifieke voorkeur voor backend, frontend of app-ontwikkeling.
37aac7df6cd3b4b54884b9284e914dab8158ff5eafe2ffb5.png
Van een evenredige onderverdeling tussen de verschillende typen development is in de praktijk geen sprake. Sterker nog; veel (vaak grotere) bedrijven scheiden backend en frontend en verkiezen specialisten boven allrounders. Kleine ondernemingen beschikken niet over voldoende middelen en hebben vaak juist meer aan een full-stack technicus.

Vaardigheden

Onder de gebruikelijke skills van een full stack developer vallen:
  • HTML / CSS
  • JavaScript
  • Programmeer-, script- en opmaaktalen
  • Frameworks, bibliotheken en tools
  • Databases en web storage

Competenties

Globaal denken
Een ervaren full-stack ontwikkelaar heeft zowel overzicht als oog voor detail. Opties moeten tegen elkaar worden afgewogen om tot realistische inschattingen en beoordelingen te komen. Hoe meer ervaring, hoe meer organisatiebewustzijn en visie.

Communiceren
Communicatie staat centraal bij agile (web)ontwikkeling. Je moet de essentie van een probleem of idee glashelder kunnen overbrengen aan DevOps teamleden. Ook is overtuigingskracht noodzakelijk om een collega of klant van gedachten te doen laten veranderen.

Analyseren
Technische kwesties systematisch ontleden, research plegen, verbanden leggen tussen data; analytische vaardigheden zijn onmisbaar. Bevindingen moeten op een begrijpelijke manier in een projectkader worden gezet, zodat teamleden creatieve softwareoplossingen en nieuwe werkwijzen kunnen bedenken.

Presteren
Voorafgaand aan IT-projecten worden doelen gesteld. Ervaren ontwikkelaars concentreren zich langdurig op technische details maar verliezen deze requirements nooit uit het oog. Vasthoudendheid is nodig om kwalitatief hoogstaande softwareproducten op te kunnen leveren.

Tijdsmanagement
Welke personeel moet wanneer en hoe lang worden ingezet? Hoe lang gaat het project duren? Liggen we op schema? Ook IT'ers in deze functie moeten beschikken over uitstekende organisatievaardigheden.

Bekijk ook het salaris van een full stack developer.
d094c4a69dd3f230cb15cd2b552fda1a90975bc6c25f2101.png

Training en opleiding

  • Het LOI biedt een korte hbo-opleiding voor starters, mbo'ers en carrièreswitchers. Gedurende dit traject leg je een basis op het gebied van front- en backend. Wil je direct de praktijk in na afronding van deze studie? Zoek een junior-functie en ga in de leer bij een ervaren collega.
  • Een bacheloropleiding biedt uitkomst als je niet aan de bak komt of wilt doorstuderen.
  • Aansluitend kun je een master volgen aan de Universiteit Utrecht. Bijvoorbeeld computerwetenschappen, bedrijfsinformatica of kunstmatige intelligentie.
  • Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een vol- of deeltijdopleiding te volgen. Gelukkig geldt praktijkervaring als vereiste nummer één voor veel werkgevers. Een goede IT'er leert doorlopend bij.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check