Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Hoe herken je een goede full stack developer?

door Michiel van der Avoird
3.406x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Overweeg je een full stack developer in dienst te nemen? Zorg dat je weet waar je op moet letten tijdens het sollicitatieproces. Wat doet dit type ontwikkelaar precies? Welke opleidingen, trainingen en cursussen heeft hij gevolgd?

Wat doet een full stack developer?

Een full-stack programmeur ontwikkelt webapplicaties en andere softwareoplossingen. Hij is betrokken bij de gehele cyclus, geeft leiding (senior) en is verantwoordelijk voor technische analyse en testing. Een fullstack (web)developer is breed georiënteerd en heeft geen specifieke voorkeur voor backend, frontend of app-ontwikkeling.

Van een evenredige onderverdeling tussen de verschillende typen development is in de praktijk geen sprake. Sterker nog; veel (vaak grotere) bedrijven scheiden backend en frontend en verkiezen specialisten boven allrounders. Kleine ondernemingen beschikken niet over voldoende middelen en hebben vaak juist meer aan een full-stack technicus.
 

Vaardigheden

Onder de gebruikelijke skills van een full stack developer vallen:
 
  • HTML / CSS
  • JavaScript 
  • Programmeer-, script- en opmaaktalen
  • Frameworks, bibliotheken en tools
  • Databases en web storage
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 21.733 beschikbare Full Stack Developers

Bekijk alle CV's

Competenties

Globaal denken
Een ervaren full-stack ontwikkelaar heeft zowel overzicht als oog voor detail. Opties moeten tegen elkaar worden afgewogen om tot realistische inschattingen en beoordelingen te komen. Hoe meer ervaring, hoe meer organisatiebewustzijn en visie.

Communiceren
Communicatie staat centraal bij agile (web)ontwikkeling. Je moet de essentie van een probleem of idee glashelder kunnen overbrengen aan DevOps teamleden. Ook is overtuigingskracht noodzakelijk om een collega of klant van gedachten te doen laten veranderen.

Analyseren
Technische kwesties systematisch ontleden, research plegen, verbanden leggen tussen data; analytische vaardigheden zijn onmisbaar. Bevindingen moeten op een begrijpelijke manier in een projectkader worden gezet, zodat teamleden creatieve softwareoplossingen en nieuwe werkwijzen kunnen bedenken.

Presteren
Voorafgaand aan IT-projecten worden doelen gesteld. Ervaren ontwikkelaars concentreren zich langdurig op technische details maar verliezen deze requirements nooit uit het oog. Vasthoudendheid is nodig om kwalitatief hoogstaande softwareproducten op te kunnen leveren.

Tijdsmanagement
Welke personeel moet wanneer en hoe lang worden ingezet? Hoe lang gaat het project duren? Liggen we op schema? Ook IT’ers in deze functie moeten beschikken over uitstekende organisatievaardigheden.

Bekijk ook het salaris van een full stack developer.
 

Training en opleiding

  • Het LOI biedt een korte hbo-opleiding voor starters, mbo’ers en carrièreswitchers. Gedurende dit traject leg je een basis op het gebied van front- en backend. Wil je direct de praktijk in na afronding van deze studie? Zoek een junior-functie en ga in de leer bij een ervaren collega.
  • Een bacheloropleiding biedt uitkomst als je niet aan de bak komt of wilt doorstuderen.
  • Aansluitend kun je een master volgen aan de Universiteit Utrecht. Bijvoorbeeld computerwetenschappen, bedrijfsinformatica of kunstmatige intelligentie.
  • Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een vol- of deeltijdopleiding te volgen. Gelukkig geldt praktijkervaring als vereiste nummer één voor veel werkgevers. Een goede IT’er leert doorlopend bij.

Kom via ons platform in contact met 21.733 beschikbare Full Stack Developers

Bekijk alle CV's
Hazerswoude-Rijndijk 52 minuten geleden
Almere 1233 dagen geleden
Katwijk (ZH) 42 dagen geleden
Uithoorn 19 dagen geleden
Rotterdam 1182 dagen geleden
Schiedam 25 dagen geleden
Rotterdam 1068 dagen geleden
Arnhem Gisteren
Maastricht Gisteren
Purmerend 888 dagen geleden