Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Front-End Developers, wat doen ze en wat zijn hun verantwoordelijkheden?

door Nicole Haring
12 maart 2018 • 3.147x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Wat doet een Front-End Developer eigenlijk? Dat is lang niet iedereen duidelijk, terwijl het een belangrijke functie betreft. Voor alle ICT-organisaties, en in bredere zin voor alle bedrijven met een professionele website of app.

De ontwikkelaar voor de Front-End werkt bv. aan recensies op boekingssites, aan artikelen op de grootste nieuwssites en aan blogs zoals je die hier leest op ICTerGezocht.nl. Niet met betrekking tot de inhoud daarvan, maar door ervoor te zorgen dat het ontwerp aansluit bij de verwachtingen van bezoekers. Door middel van een geslaagd functioneel ontwerp, dat werkt. 

Werkzaamheden van de Front-End Developer

De Front-End Developer richt zich, zoals de functietitel al aangeeft, op de voorkant van de website. Hoe het eruit ziet, als bezoekers pagina’s openen en over de website surfen. Om daaraan te werken heeft de ICT’er onder andere kennis nodig van:

 • HTML en CSS
  Daarvoor is uitstekende kennis vereist van XHTML, HTML 4 en HTML5. Voor het juiste Doctype, in combinatie met de gewenste content en functionaliteiten. HTML5 is de nieuwste, maar niet automatisch de beste keuze. Het is aan de Front-End Developer om hier een keuze uit te maken en die goed te kunnen motiveren.
  Daarnaast garandeert de ontwikkelaar voor de voorkant het goede gebruik van CSS(3), met een beschikbare fallback voor oudere browsers. Het gaat om de webfonts, CSS-animaties en mediaqueries voor het responsive design op alle apparaten. Een veelgebruikt Front-End framework dat hierbij gebruikt wordt is bv. Bootstrap.
   
 • SEO
  De HTML-structuur, headings, content en gekozen onderdelen zoals Flash en JavaScript zijn van invloed op de vindbaarheid van de website, de Search Engine Optimization (SEO). De developer zorgt ervoor dat redacteuren meta-informatie kunnen toevoegen aan de artikelen, biedt de mogelijkheid tot Microformats of zorgt voor schema.org-markup. 
   
 • Het CMS
  De developer voor de front-end bouwt aan templates en is verantwoordelijk voor de gebruikte code. Hij of zij doet aanpassingen in functionaliteiten of de manier waarop het ontwerp getoond wordt. Voor een website die werkt en oogt zoals de organisatie dat voor ogen heeft, afgestemd op wensen van bezoekers. 
   

Verder denkt de Front-End Developer na over de website voor zowel de desktop als voor mobiel en op tablets. Om alle pagina’s op alle apparaten goed beschikbaar te maken, via de website, een webapp of een native app. Met de belangrijke content, afgestemd op waar de bezoeker naar zoekt en de technische mogelijkheden van het gebruikte scherm. Binnen de mogelijkheden van HTML5 of een ander Doctype.

De developer voor de front-end kijkt kritisch naar zowel de toegankelijkheid als de performance van de website. Om browserverschillen tussen Safari, Firefox, Chrome en Internet Explorer/Edge weg te nemen, waardoor de website er op ieder apparaat hetzelfde uitziet. En om te voorkomen dat er problemen ontstaan met dynamische of generated content. Zoals slideshows en uitklappende artikelen, net als live-updates en de integratie van social media op de website. Door niet alles zomaar op te stapelen, maar ondertussen ook rekening te houden met de laadtijd van de website, die weer van invloed is op de vindbaarheid (SEO).

De Front-End Developer balanceert tussen technische mogelijkheden zoals JavaScript-animaties (bv. via jQuery), SVG en canvas aan de ene kant, met de toegankelijkheid en kwaliteitseisen of Webrichtlijnen aan de andere kant. Om de website gemakkelijk te kunnen onderhouden en te ontwikkelen in lijn met belangrijke open specificaties. En voor een website met Google Maps-implementatie die zich ook via een toetsenbord laat bedienen. En die ondertussen beschikbaar is in alle browsers waarin knoppen en afbeeldingen er altijd hetzelfde uitzien. 

Waar werkt deze ICT’er?

De front-end ontwikkelaar volgde een opleiding op mbo- of hbo-niveau. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

 • Hbo Technische Informatica
 • Hbo Software Development
 • Diverse mbo-opleidingen

Vanuit die opleiding gaat de ICT’er aan de slag in een team met bijvoorbeeld designers en developers. Waarbij de volgorde als volgt is:

Designer -> Front-End Developer -> Developer

Op die manier ontwerpen de designers de lay-out voor een complete website, een onderdeel of een plugin. Het is dan aan de ontwikkelaar voor de front-end om dat ontwerp om te zetten naar de functionele implementatie voor de website. Met werkende knoppen en op een manier zodat het onderdeel in iedere browser hetzelfde oogt en goed bijdraagt aan de vindbaarheid van de website. De volgende stap is voor de daadwerkelijke technisch programmeurs, de developers die de code programmeren om alle benodigde informatie tevoorschijn te kunnen halen. Bijvoorbeeld dankzij koppelingen met databases en andere interne systemen van de organisatie. 

De Front-End Developer werkt bijvoorbeeld bij een internetwinkel. Stel dat die 1.000 medewerkers in dienst heeft, dan is de kans groot dat het gaat om zo’n 40 van deze specialisten. Zij zorgen er aan de front-end voor dat alles eruit ziet zoals bezoekers dat graag zien. Op basis van het ontwerp van designers, klaar om door programmeurs gekoppeld te worden aan de rest van de systemen en onderdelen. De developers voor de voorkant werken vooral bij internet marketing bureaus en andere ontwikkelaars in de meest brede zin. Op die manier werken zij voor MKB-organisaties, die geen eigen ontwikkelaar voor de front-end in dienst hebben. Grotere organisaties maken daar zelf gebruik van, binnen het team dat verantwoordelijk is voor de website, de app en andere online kanalen. 

Verantwoordelijkheden van de Front-End Developer

De Front-End Developer is verantwoordelijk voor de vertaling van creativiteit naar techniek. Als schakel tussen de designer die het ontwerp maakt en de programmeur die de code bouwt om dat goed samen te laten werken met andere technische onderdelen. Verantwoordelijk voor twee belangrijke eigenschappen van een website of een app:

 • Toegankelijkheid
 • Gebruiksvriendelijkheid
   

Daaruit volgen een aantal meer specifieke verantwoordelijkheden, die voor rekening komen van de developer voor de front-end:

 • Presentatie van de website
  De website (of app) moet gebruiksvriendelijk zijn, op alle apparaten, door de informatie te presenteren die bezoekers zoeken. Binnen een heldere menustructuur en met pagina’s die zo zijn opgebouwd dat ze zich gemakkelijk laten lezen. Op een natuurlijke wijze, zonder daar als bezoeker teveel bij na te hoeven denken.
   
 • Opmaak van het ontwerp
  In lijn met het ontwerp dat designers maken, op basis van hun creatieve ideeën. Door hun ontwerpen in technische zin te realiseren, met werkende knoppen en andere onderdelen die bijdragen aan de functionaliteit. In de gewenste kleuren en met de juiste afmetingen, die in iedere browser hetzelfde moeten zijn. 
   
 • Gedrag van bezoekers
  Afgestemd op het gedrag van bezoekers, door goed na te denken over de manier waarop zij de website of de app gebruiken. En met kennis van menselijk gedrag, om een snelle en eenvoudige navigatie mogelijk te maken, bounce-rates te beperken en uit te nodigen om verder over de website te surfen. 
   
 • Snelheid van de website
  In technische zin is het vooral belangrijk dat de website snel laadt. Dat komt de gebruikservaring ten goede, en indirect ook de vindbaarheid in Google, Bing en andere zoekmachines. Dankzij goede SEO-optimalisatie, op basis van een goede technische werking van de geprogrammeerde onderdelen. 
   
 • Kosten voor de hosting
  Tenslotte is de Front-End Developer verantwoordelijk voor een zo ‘schoon’ mogelijke code, zonder dit een doel op zich te maken. De meest bondige code, om alle functionaliteiten mogelijk te maken. Die de bandbreedte beperkt, waardoor met name websites met grotere bezoekersaantallen besparen op de kosten voor hun hosting.
   

Verder zorgt de front-end ontwikkelaar ervoor dat hij of zij de kennis goed kan overdragen op collega’s en eventuele vervangers. Door dezelfde taal te spreken en alle werkzaamheden goed te documenteren. Aan de hand van standaarden en richtlijnen, die de continuïteit van de website of een app garanderen.


Ben jij op zoek naar een goede Front-End Developer? Bekijk dan de CV's van Front-End Developers in onze CV-database.

Kom via ons platform in contact met 19.464 beschikbare Front End Developers

Bekijk alle CV's
Castricum 11 uur geleden
Amsterdam 18 uur geleden
Zijderveld 23 uur geleden
Rotterdam 23 uur geleden
Breda Gisteren
Tienhoven Gisteren
Diemen Gisteren
Brunssum Gisteren
Den Haag 1 dagen geleden
Berkel en Rodenrijs 0 dagen geleden