Wat doet een netwerkbeheerder eigenlijk? Taken, verantwoordelijkheden, vaardigheden en opleiding

Wat doet een netwerkbeheerder eigenlijk? Taken, verantwoordelijkheden, vaardigheden en opleiding
Wat is netwerkbeheer? Wat doet een netwerkbeheerder? We beschrijven de taken, verantwoordelijkheden, vaardigheden en opleiding van een goede netwerkmanager.

Wat is netwerkbeheer?

In een (bedrijfs)netwerk zijn alle aanwezige systemen (werkstations, netwerkapparatuur etc.) via ethernet verbonden met een centrale server. Lokaal (LAN) of op grote schaal (WAN). Het netwerk moet gebruiksklaar zijn voor werknemers en/of eindgebruikers, waarbij zij toegang hebben tot relevante gegevens en met elkaar kunnen communiceren. Een netwerkinfrastructuur moet voldoende capaciteit hebben en veilig zijn. Al het bovenstaande komt samen in gedegen netwerkbeheer.
d9b825927f10c35539984377a6e03a829f63faf3fcf4a31f.jpg

Taken en verantwoordelijkheden van een netwerkbeheerder

Verantwoordelijkheden en functievereisten verschillen per werkgever. Bij kleinere bedrijven functioneren netwerkbeheerders mogelijk ook als servicedesk medewerker, systeembeheerder of ICT-werkplekbeheerder. Netwerkbeheer alleen is in die gevallen niet genoeg voor een fulltime functie. Bij grotere bedrijven zijn junior, medior en senior netwerkmanagers werkzaam met uiteenlopende verantwoordelijkheden.

Taken
  • Het opzetten, onderhouden en optimaliseren van een of meer (bedrijfs)netwerken.
  • Een netwerk ontwerpen en het netwerkteam ondersteunen bij het opzetten en implementeren ervan.
  • Netwerken en kwetsbare databases beveiligen en eventueel architectuurspecificaties aanleveren.
  • Communiceren en onderhandelen met hard- en softwareproviders, bestellingen plaatsen.
  • Budgettering.
  • Soft- en hardware aanbevelen; routers, harde schijven et cetera.
  • Troubleshooting voor werknemers en/of eindgebruikers.
  • Beveiliging en storingsbeheer; antivirus, firewall en spyware updaten.
  • Externe bewakingssystemen monitoren.
  • Authenticatie, autorisatie en gebruikersbeheer.

Vereiste vaardigheden voor netwerkbeheerders

Problemen oplossen
Probleemoplossing vereist diepgaand inzicht en een sterk intuïtief vermogen. Systemen en componenten zijn vaak complex, een network engineer moet situaties snel herkennen en beoordelen, problemen vaststellen en passende (strategische) oplossingen verzinnen.

Projectbeheer
Bedrijfsbehoeften veranderen doorlopend, technologieën en oplossingen hebben een beperkte levenscyclus. Een goede netwerkspecialist beweegt mee en weet ICT-projecten van begin tot eind met succes te plannen, beheren en uitvoeren. Effectief projectmanagement is cruciaal.

Toegangsbeheer
Netwerkmanagers moeten systemen binnen een bedrijf veilig houden. Wie krijgt toegang tot belangrijke en gevoelige informatie? Een goede beheerder heeft uitgebreide kennis van toegangscontrole en brengt kennis over aan de betrokken werknemers.

Meer vaardigheden
  • Efficiënte netwerksystemen kunnen opzetten met beschikbare middelen.
  • Op de hoogte zijn en blijven van de laatste marktontwikkelingen en technologieën en deze toepassen in ontwerpen voor netwerkinfrastructuren.
  • Diepgaande kennis van gebruikte soft- en hardware en geavanceerde technologieën.
  • Functioneren in een team en leidinggeven.
4210c3321e999f9519cf84eeb08a78522c1bfaa4dea4ca2a.jpg

Welke opleiding heb je nodig?

Netwerkbeheerders voeren managementtaken uit en ondersteunen netwerkteams. Minimaal 2 à 3 werkervaring is daarom vereist. Een graad in computerwetenschappen of informatietechnologie komt zeker van pas als je carrière wilt maken in netwerkmanagement.

Er zijn verschillende cursussen met certificeringen waarmee je je kennis en kansen op de arbeidsmarkt kunt vergroten. De hbo-leergang netwerkbeheerder van NCOI leert je in 18 maanden hoe je een netwerk kunt ontwerpen en onderhouden. Daarna kun je een hbo-bachelor informatica volgen. Een master in computer engineering biedt eveneens uitkomst.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check