Solliciteren op een ICT vacature? Ken het verschil tussen een motivatie- en sollicitatiebrief

Solliciteren op een ICT vacature? Ken het verschil tussen een motivatie- en sollicitatiebrief
De termen sollicitatiebrief en motivatiebrief worden vaak door elkaar gebruikt. Niet vreemd, want de verschillen tussen de twee zijn klein. Toch staan ze niet synoniem aan elkaar. We benoemen de overeenkomsten, verschillen en gecombineerde variant.

De sollicitatietekst en het curriculum vitae zijn de klassieke onderdelen van werving. Een motivatiebrief kan worden toegevoegd als derde pagina en biedt een uitgelezen kans om drijfveren en persoonlijke doelen tot in detail toe te lichten.
03af7b3991b4edb2cf5ca5a2d4cafbcf171a3cd6179f8574.jpg

Verschil tussen motivatiebrief en sollicitatiebrief

Goede sollicitatiebrieven worden gebruikt in professionele werkomgevingen en concentreren zich op vacatures. Dit type brief spreidt vaardigheden en toegevoegde waarde tentoon, als toelichting op het curriculum vitae. Een goede tekst sluit aan bij specifiek gestelde functie-eisen van een potentiële werkgever en benoemt kwalificaties, competenties, werkervaring en kennis. Veel concreter dus. De nadruk ligt op wat iemand kan, zonder dat een cv wordt opgesomd.

Of er nu een baan beschikbaar is of niet; een motivatiebrief kan op elk moment geschreven worden. Dit type brief wordt ingezet in de jacht op een eerste baan of bij toelatingsprocedures voor stages en beurzen bij opleidingsinstituten, maar ook bij visumaanvragen.

Een goede motivatiebrief beantwoordt waarom-vragen:
  • Waarom ben je geïnteresseerd in een mogelijke functie?
  • Waarom pas je bij de organisatie of het instituut? Vestig de aandacht op de hoogtepunten in je professionele carrière.
  • Waarom spreekt de stage je aan?

Zo'n brief is persoonlijker dan een sollicitatietekst. Wie ben je? Waar kom je vandaan? Welke professionele doelen streef je na? Schets je profiel en visie. Vermijd irrelevante zaken en tegenstrijdigheden. Verzin niets.

Overeenkomst motivatie- en sollicitatiebrief

Het doel van beide type brieven: interesse opwekken bij een recruiter of HR-afdeling en uitgenodigd worden voor een gesprek. Zowel in een sollicitatie- als motivatiebrief kan naar een cv verwezen worden, dus ook op dat vlak is er een overeenkomst.

Formeel verschillen sollicitatie- en motivatiebrieven nauwelijks van elkaar, beiden beslaan één pagina en hebben een vergelijkbare opbouw:
  • Onderwerp: de functie waarop je solliciteert, of een pakkende kop om nieuwsgierigheid op te wekken.
  • Aanhef: gericht aan de ontvanger.
  • Introductie: wie ben je? Waarop solliciteer je? Of: waarom stuur je deze brief?
  • De kern: beschrijf je professionele kwaliteiten en illustreer ze met concrete voorbeelden. Vul aan met persoonlijke eigenschappen of expertises.
    • Waarom werk je graag in je beroep en in je branche?
    • Wat is jouw manier van werken?
    • Welke successen heb je behaald?
  • Slot: eindig op een vriendelijke manier. Onderstreep je interesse in het bedrijf of baan in een beknopte zin. Gebruik verschillende bewoordingen bij de type brieven.

De kans is groot dat de ontvanger van zich laat horen als je op alle punten let.

Motivatie en sollicitatiebrief in één

Sommige werkgevers beschouwen de motivatiebrief als een type sollicitatiebrief. Combineer de twee in dat geval tot één brief. Vertel waarom je reageert en waarom je in de functie geïnteresseerd bent. Benoem daarnaast je kennis- en ervaringsniveau. Wat is je meerwaarde?

Lees tips voor het schrijven van sollicitatiebrieven.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check