user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Waar wacht je nog op? Schrijf je in en word koning van je carrière!

Solliciteren op een ICT vacature? Ken het verschil tussen een motivatie- en sollicitatiebrief

Michiel van der Avoird - dinsdag 6 november 2018

De termen sollicitatiebrief en motivatiebrief worden vaak door elkaar gebruikt. Niet vreemd, want de verschillen tussen de twee zijn klein. Toch staan ze niet synoniem aan elkaar. We benoemen de overeenkomsten, verschillen en gecombineerde variant.

De sollicitatietekst en het curriculum vitae zijn de klassieke onderdelen van werving. Een motivatiebrief kan worden toegevoegd als derde pagina en biedt een uitgelezen kans om drijfveren en persoonlijke doelen tot in detail toe te lichten.

 

Verschil tussen motivatiebrief en sollicitatiebrief

Goede sollicitatiebrieven worden gebruikt in professionele werkomgevingen en concentreren zich op vacatures. Dit type brief spreidt vaardigheden en toegevoegde waarde tentoon, als toelichting op het curriculum vitae. Een goede tekst sluit aan bij specifieke functie-eisen van een potentiële werkgever en benoemt kwalificaties, competenties, werkervaring en kennis. Veel concreter dus. De nadruk ligt op wat iemand kan, zonder dat een cv wordt opgesomd.

Of er nu een baan beschikbaar is of niet; een motivatiebrief kan op elk moment geschreven worden. Dit type brief wordt ingezet in de jacht op een eerste baan of bij toelatingsprocedures voor stages en beurzen bij opleidingsinstituten, maar ook bij visumaanvragen.

Een goede motivatiebrief beantwoordt waarom-vragen:
 • Waarom ben je geïnteresseerd in een mogelijk functie?
 • Waarom pas je bij de organisatie of het instituut? Vestig de aandacht op de hoogtepunten in je professionele carrière.
 • Waarom spreekt de stage je aan?

Zo’n brief is persoonlijker dan een sollicitatietekst. Wie ben je? Waar kom je vandaan? Welke professionele doelen streef je na? Schets je profiel en visie. Vermijd irrelevante zaken en tegenstrijdigheden. Verzin niets.

 

Overeenkomst motivatie- en sollicitatiebrief

Het doel van beide type brieven: interesse opwekken bij een recruiter of HR-afdeling en uitgenodigd worden voor een gesprek. Zowel in een sollicitatie- als motivatiebrief kan naar een cv verwezen worden, dus ook op dat vlak is er een overeenkomst.

Formeel verschillen sollicitatie- en motivatiebrieven nauwelijks van elkaar, beiden beslaan één pagina en hebben een vergelijkbare opbouw:
 • Onderwerp: de functie waarop je solliciteert, of een pakkende kop om nieuwsgierigheid op te wekken.
 • Aanhef: gericht aan de ontvanger.
 • Introductie: wie ben je? Waarop solliciteer je? Of: waarom stuur je deze brief?
 • De kern: beschrijf je professionele kwaliteiten en illustreer ze met concrete voorbeelden. Vul aan met persoonlijke eigenschappen of expertises.
  • Waarom werk je graag in je beroep en in je branche?
  • Wat is jouw manier van werken?
  • Welke successen heb je behaald?
 • Slot: eindig op een vriendelijke manier. Onderstreep je interesse in het bedrijf of baan in een beknopte zin. Gebruik verschillende bewoordingen bij de type brieven.

De kans is groot dat de ontvanger van zich laat horen als je op alle punten let.

 

Motivatie en sollicitatiebrief in één

Sommige werkgevers beschouwen de motivatiebrief als een type sollicitatiebrief. Combineer de twee in dat geval tot één brief. Vertel waarom je reageert en waarom je in de functie geïnteresseerd bent. Benoem daarnaast je kennis- en ervaringsniveau. Wat is je meerwaarde?

Lees tips voor het schrijven van sollicitatiebrieven.
Solliciteren op een ICT vacature? Ken het verschil tussen een motivatie- en sollicitatiebrief Score: 8.4 Stemmen: 181
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl