Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Aan tafel bij je nieuwe ICT werkgever: schrijf een sterkere sollicitatiebrief

door Nicole Haring
1.588x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Meer kans maken op een gesprek voor je sollicitatie? Gebruik deze tips en schrijf een 4x sterkere sollicitatiebrief. Meer kans op de baan. 

Eenmaal tijdens het sollicitatiegesprek heb jij de kans om jezelf van je beste kans te laten zien. Tot die tijd moet je het doen met een steengoede sollicitatiebrief en je opgebouwde CV. Dus hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je aan tafel komt. We zetten 5 tips voor je op een rij om een sterke sollicitatiebrief te schrijven:

  1. Schrijf kort en actief
  2. Koppel de brief aan de vacature (en niet aan je CV)
  3. Schrijf altijd een brief op maat
  4. Vertel jouw verhaal
  5. Wees origineel, maar nooit afwijkend

En als tip 0, ter bonus: check altijd op taal- en spelfouten. In een mailtje naar je beste vriend of vriendin maakt dat niet zoveel uit, maar in sollicitatiebrieven is het een doodzonde. 

Schrijf kort en actief

Er wordt door veel organisaties gevraagd om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Of, veel organisatie vragen een goede sollicitatiebrief te schrijven. Bijna 25% korter en bovendien in actief taalgebruik. Het leest een stuk prettiger en houdt de brief kort. Het gaat in de sollicitatiebrief namelijk niet om de lengte daarvan (beperkt je tot 1 A4), maar om de overtuigingskracht die je daarmee bereikt. Zoals een lange film van 3 uur gemakkelijk langdradig wordt heb je ook veel meer aan een scherpe brief waarin je klip-en-klaar uitlegt waarom jij de ideale kandidaat bent.

Tip: probeer zoveel mogelijk ‘wordt’ te vermijden, in combinatie met een voltooid deelwoord. Dus niet ‘wordt gevraagd’, maar ‘vraagt’ en niet ‘wordt geschreven’, maar ‘schrijft’. Zet het onderwerp vooraan, dan de persoonsvorm en dan de rest van de zin.

Actief taalgebruik is automatisch overtuigender en daarmee zeer waardevol voor in een sollicitatiebrief. Vind je het zelf lastig om het passieve taalgebruik te veranderen in de actieve variant? Vraag dan iemand met een talenknobbel om mee te kijken of huur er een schrijver voor in die de brief voor een paar tientjes voor je kan verbeteren. 

Koppel de brief aan de vacature (en niet aan je CV)

Een sollicitatiebrief is geen samenvatting of uittreksel van je CV. Sterker nog, je zou de brief helemaal niet moeten koppelen aan je CV. De brief moet aansluiten op de ICT vacature die de organisatie plaatst of de open sollicitatie die je wilt doen. Het is de kunst om met de brief aan te geven waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie of de vacature. 

Lees de vacature meerdere keren goed door en probeer voor jezelf op een rij te zetten waar de organisatie specifiek in op zoek is in de ICT’er die ze vragen. Zorg er vervolgens voor dat je de brief gebruikt om daarop in te spelen. Je CV geldt vervolgens ter back-up voor je sollicitatiebrief. Daarin kun je het volledige overzicht schetsen van je relevante (!) werkervaring en opleidingen. Dat is met name prettig op het moment dat je in je brief niet alles even uitgebreid kunt belichten. 

Schrijf altijd een brief op maat

Veel ICT’ers solliciteren op meerdere vergelijkbare functies bij diverse organisaties. Het is dan verleidelijk om steeds dezelfde brief te gebruiken. Verleidelijk en snel, maar net zo effectief als het uitdelen van steeds hetzelfde cadeautje aan al je vrienden. Niet bepaald persoonlijk en het getuigt niet bepaald van goede inzet.

Schrijf altijd een brief op maat. Gebruik geen vorige brieven, maar ga uit van de vacature. Zet voor jezelf op een rij welke elementen je van jezelf wilt presenteren. Zorg voor een goede match tussen de vacature, de organisatie, wie jij bent en wat je te bieden hebt. Daarmee heb je de meeste kans op succes. 

Vertel jouw verhaal

Mensen zijn dol op verhalen. En recruiters of anderen die jouw brief beoordelen, zijn ook mensen. Vertel jouw verhaal. Over wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. Schets je visie en durf ook obstakels te benoemen. Het gaat bij niemand van een leien dakje. Juist op de momenten dat het tegenzit kunnen we ons onderscheiden van veel anderen. Benut die kans door jouw verhaal te vertellen, inclusief alle hobbels die je tegenkomt (en hoe je daar uiteindelijk toch overheen komt). 


En ter afsluiting: zorg ervoor dat je origineel bent, maar nooit afwijkend. Volg netjes de procedure die de organisatie aangeeft. Moet je een online sollicitatieformulier invullen, je brief mailen of die per post opsturen? Houd je daaraan, zodat je niet al bij voorbaat buiten de boot valt. 


Ga nu aan de slag met het verzenden van jouw sollicitatie, er staan voldoende vacatures online!

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures