Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Het geheim van succesvol talent: kies voor een Autodidact ICT'er

door Michiel van der Avoird
4.476x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Waarom bestaan teams bij Google soms voor 14% uit autodidact ICT'ers? Hoe waardevol is zelflerend vermogen in de IT?

Moet je als IT'er per se een ‘papiertje' hebben? Wat is het aandeel IT professionals zonder opleiding? De ene kandidaat is hoogopgeleid, heeft stagegelopen en beschikt over een bachelor informatica. De ander heeft zonder diploma een eigen bedrijfje opgebouwd. Onder andere vanuit de wereld van ethisch hacken kan deze laatste technicus zichzelf als geen ander op de hoogte stellen van de laatste technieken.

Wat kenmerkt een autodidact?

'Auto' betekent ‘zelf', ‘didact' stamt af van het Griekse woord voor ‘lesgeven'. Betekenis: autodidacten is leren door zelfoefening. Hoe komt het dat dit type professional zo succesvol is in de IT? De volgende 3 kenmerken vinden we opvallend vaak terug bij talenten die het niet van hun opleiding en achtergrond moeten hebben:

1. Probleemoplossend vermogen
Het is voor een ‘auto-didact' hard werken. Begeleiding ontbreekt om te waarschuwen voor eventuele gevaren, waardoor deze medewerker het ‘the hard way' moeten leren. Echter, IT-professionals met sterke zelflerende vaardigheden zijn niet zelden hoogbegaafd. In de praktijk blijkt hoe belangrijk doorzettingsvermogen en probleemoplossende vaardigheden zijn.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 20.370 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's

2. Creativiteit
Voor troubleshooting is een hoge mate van creativiteit nodig. Een autodidakt is in staat complexe, (nieuwe) problematiek van meerdere kanten te bekijken en te komen met alternatieve oplossingen. Hij/zij blijft niet hangen in een standaard zienswijze. Dit is met name nuttig in ICT-werkomgevingen, waar de technische infrastructuren complex zijn en ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.

3. Ervaring
Hoe meer autodidacten zich opwerken, hoe meer werkervaring zij krijgen en hoe interessanter zij zijn voor recruiters. Werknemers die leren via zelfstudie ontwikkelen zich stapsgewijs en brengen nieuwe kennis en vaardigheden direct in de praktijk.

Hoe belangrijk is didactisch vermogen voor jouw organisatie?

Dat een opleiding binnen de IT lang niet altijd alles zegt, blijkt wel uit een uitspraak van Laszlo Bock, voormalig Senior Vice President of People Operations bij Google; ‘What's interesting is the proportion of people without any college education at Google has increased over time as well. So we have teams where you have 14 percent of the team made up of people who've never gone to college.' Een bachelor informatica (of een equivalent ervan) is bij de techgigant dus niet vereist voor rollen zoals die van software engineer of product owner.

Kandidaat met of zonder opleiding? In andere vakgebieden ligt de keus meer voor de hand. ‘Anders geschoolden' moeten er bijvoorbeeld flink aan de bak om te slagen als zelfstandige. Binnen de ICT ligt dat net anders, het aandeel autodidacten op hogere functies is relatief groot.

Hoe waardevol is een ICT opleiding?

  • In vergelijking met de 14% van Google, is het contingent autodidacten op ICTerGezocht.nl, op het moment van schrijven, klein: tussen 5 en 6%.
  • 6,6% van de mannelijk professionals op ons platform zijn autodidact, tegenover 3,6% bij de vrouwen.
  • Voor 72% van de vacatures is minimaal een hbo opleidingsniveau vereist.

Hoewel diploma's en certificaten niet altijd harde vereisten zijn, is scholing dus absoluut waardevol. De kunst zit ‘m in een goede mix tussen autodidacten en opgeleide specialisten. Durf daarom verder te kijken dan het papiertje en de specifieke achtergrond van een kandidaat.

Kom via ons platform in contact met 20.370 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Den Haag 2385 dagen geleden
Utrecht 18 uur geleden
Pijnacker 19 uur geleden
Amersfoort 3 dagen geleden
Den Haag 1363 dagen geleden
Amsterdam 16 dagen geleden
Woerden 156 dagen geleden
Den Haag 38 dagen geleden
Rotterdam 389 dagen geleden
Utrecht 172 dagen geleden