6 Sollicitatievragen voor ICT'ers

6 Sollicitatievragen voor ICT'ers
Succesvolle bedrijfseigenaren, HR-managers en recruiters weten dat ze verder moet kijken dan de technische kwalificaties van een ICT'er. Initiatief nemen en softskills zijn immers net zo belangrijk. Wil je topkandidaten werven? Met deze 6 sollicitatievragen voor ICT scheid je het kaf van het koren.

1. Wat drijft je om elke dag achter de computer te gaan zitten?

Intrinsiek gemotiveerde ICT'ers werken niet louter voor het geld. De liefde voor het vak drijft hen. Deze eerste vraag biedt fundamentele inzichten in hoe een kandidaat in elkaar zit.
  • Is dit beroep je passie? Kun je je niets anders voorstellen?
  • Begon jouw interesse in code, software en algoritmen al heel vroeg of is het gestaag toegenomen?
  • Programmeer je ook in je vrije tijd?

Niet iedere IT'er is even uitbundig of extravert. Let daarom goed op: non-verbale signalen zeggen soms meer dan het antwoord op je vraag.

2. Welke kwaliteiten zijn volgens jou het belangrijkst voor deze functie?

Het antwoord op deze vraag onthult hoe de geïnterviewde denkt over de baan en hoe diegene de rol zou invullen. De een richt zich op technische vaardigheden en IT-certificeringen, de ander praat over probleemoplossing, oog voor detail, communicatie en andere algemene vaardigheden. Selecteer kandidaten die een mooie balans tussen de twee geven.

3. Welke bronnen raadpleeg je bij het uitvoeren van je werk?

Welke websites, online communities, podcasts en social media feeds raadpleeg je om op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen in je vakgebied? Publiceer je zelf ook online? De antwoorden op deze vragen vertellen je in hoeverre een kandidaat betrokken is bij zijn/haar vakgebied, branche en ICT in het algemeen.

4. Wat zijn de voor- en nadelen van werken in een agile omgeving?

De respons op deze vraag vertelt je niet alleen iets over het kennisniveau, maar ook over de houding van een persoon ten opzichte van samenwerking en communicatie. De meeste ICT-teams hebben een vorm van agile aangenomen. Denk aan de bekende Scrum-methode, met veel snelle vergaderingen en een gestage stroom van feedback van collega-teamleden. Softwareontwikkeling vereist teamwerk tussen software ontwikkelaars en de rest van het team. Goede professionals respecteren collega's, bieden ondersteuning en proberen conflicten constructief op te lossen.

5. Hoe houd je je technische vaardigheden up to date?

  • Volgt de sollicitant online training(en)?
  • Besteedt hij of zij vrije tijd aan programmeren of troubleshooting?
  • Waarin wil deze IT'er zich specialiseren?
33ef15dd30b4ee039875dc07b99e1131105436a6fc0c05db.png
Met deze vragen peil je het enthousiasme van een kandidaat en start je een gesprek over professionele ontwikkeling. IT-professionals werken hard om hun kennisbasis actueel te houden. Ze lezen blogs en forums, doen mee aan hackathons en voeren persoonlijke projecten uit.

6. Kun je [noem relevante technologie] in eenvoudige bewoordingen uitleggen?

ICT'ers moeten complexe technologie uit kunnen leggen; het vermogen om te communiceren met niet-technische mensen is een must. Stel een aantal 'domme' vervolgvragen om te kijken of de sollicitant deze vaardigheid beheerst. Gebruikt de kandidaat obscure acroniemen (afkortingen) en jargon?
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Een Persoonlijkheidstest voor ICT werknemers?

Biedt een persoonlijkheidstest bruikbare inzichten, of moet een werkgever beslissingen baseren op meer wetenschappelijk bewezen middelen?
Michiel van der Avoird 12 jan 2021

Het geheim van succesvol talent: kies voor een Autodidact ICT'er

Waarom bestaan teams bij Google soms voor 14% uit autodidact ICT'ers? Hoe waardevol is zelflerend vermogen in de IT?
Michiel van der Avoird 24 okt 2020

Waarom je oudere ICT'ers zou moeten werven

Recruitment richt zich voornamelijk op starters en medior ICT'ers. Ondanks hun ervaring en sterke prestaties worden oudere kandidaten minder vaak bena...
Michiel van der Avoird 4 okt 2020

Hoe voorkom je dat buitenlandse ICT'ers op je vacature solliciteren?

90% van de bedrijven op ons platform verkiest ICT'ers uit eigen land boven kandidaten die in het buitenland wonen.
Michiel van der Avoird 5 feb 2020

ICT starter werven? Zo bereik je Generatie Z

Millennials vormen momenteel de grootste generatie op de arbeidsmarkt, maar er is een nieuwe, jongere golf van talent in aantocht. Hoe benader je Gene...
Michiel van der Avoird 2 sep 2019

ICT werving en selectie in 14 stappen

Welke fasen doorloop je bij de werving en selectie van ICT personeel? Hoe selecteer je de juiste kandidaat? Volg dit stappenplan en nodig de beste sol...
Michiel van der Avoird 14 aug 2019
 
check