Hoe herken je een goede developer?

Hoe herken je een goede developer?

Op zoek naar een goede developer? Vind de beste developers door het stellen van 7 handige sollicitatie-vragen.

Om het beste ICT-personeel aan te kunnen nemen is het belangrijk om de goede developers te herkennen. Maar, waar begin je? We zetten de belangrijkste eigenschappen van goede ontwikkelaars op een rij. In technische en communicatieve zin, voor allround ICT’ers die goed aan de slag kunnen binnen een breder team.

Belangrijke eigenschappen van goede developers

Want, waar moet een goede developer eigenlijk aan voldoen? Gaat het dan puur om de technische skills of komt er meer bij kijken? We ontdekten tijdens een rondvraag bij organisaties die zoeken naar ICT-personeel dat er meer eigenschappen zijn waar ze op letten. We zetten er 7 op een rij. Een goede developer herken je aan:

 1. Slim gebruik van bestaande oplossingen
  Goede developers weten dat ze niet zelf opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Zij maken gebruik van beschikbare tools. Bijvoorbeeld van bibliotheken, databases en andere bronnen. Voor gebruik van een bestaand stuk code, uiteraard om dat vervolgens efficiënt naar de eigen behoeften aan te passen en er goed gebruik van te maken.
 2. Obsessieve back-ups, ook van hardware
  De beste ontwikkelaars raken nooit wat kwijt, letterlijk. Ze maken back-ups van al hun werk, het liefst in real-time. Softwarematig en van de hardware, door minimaal 2 laptops of desktop computers te hebben staan. Gewoon voor het geval dat, om zelfs door te kunnen werken als er één in vlammen opgaat.
 3. Communicatie in Jip-en-Janneke-taal
  ICT is omgeven door verwarrende technische termen en tal van afkortingen. Een goede specialist kan echter in Jip-en-Janneke-taal uitleggen waar het om gaat. Zodat ook het management en specialisten uit andere disciplines precies weten wat er aan de hand is en waar hij of zij aan werkt.
  Wist je dat 57% van alle projecten falen vanwege problemen met de communicatie? Een Jip-en-Janneke-developer is goud waard.
 4. Ongekende hoeveelheden geduld
  Webdevelopment kost tijd, veel tijd. Heel veel tijd, vanwege de vele bugs die plotseling kunnen opduiken. In Internet Explorer, Chrome, Safari of een andere browser en bij specifieke functionaliteiten, waardoor er soms geen einde lijkt te komen aan de testfase. Het is een vakgebied dat vraagt om het bekende Engelengeduld.
 5. Een klantgerichte en accepterende houding
  En in combinatie met dat geduld is het belangrijk dat de goede developer gemakkelijk accepteert dat de klant altijd gelijk heeft. Door te luisteren naar de wensen, daar aan te werken en het weer aan te passen als de klant dat wil. Zelfs bij klanten die niet goed weten wat ze willen, totdat ze zien hoe het niet had gemoeten.
 6. Een gebrek aan tunnelvisie
  Het grootste gevaar voor een ontwikkelaar is tunnelvisie, door zich alleen te richten op het eigen werk. In plaats daarvan is het belangrijk om samen te werken met de grafisch ontwerper, de (SEO) tekstschrijver en andere leden van het online-team.
 7. De wens tot doorlopende ontwikkeling
  Tenslotte zal een goede developer zich doorlopend blijven ontwikkelen. Door nieuwe programmeertalen zoals Python en Objective-C onder de knie te krijgen, nieuwe SEO-richtlijnen te omarmen en nieuwe vereisten voor responsiveness te onderzoeken. Om altijd up-to-date te blijven, vanuit een intrinsieke motivatie om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Lessen door een eiermachinebouwer: grondig aangepakt

Het valt voor veel organisaties niet mee om goede ICT’ers aan te nemen, bijvoorbeeld als ze zoeken naar een ontwikkelaar. Een positieve uitzondering is Moba uit Barneveld. Een eiermachinebouwer, dat er letterlijk werk van maakte om een specialist aan te kunnen trekken.

Het bedrijf bevindt zich in de ‘kippenhoofdstad van de wereld’, maar dat is niet automatisch de meest aantrekkelijke plaats voor developers. Toch blijkt er meer ICT aan te pas te komen dan veel mensen in eerste instantie zouden denken. Het bedrijf werkt met Big Data, Predictive Maintenance en The Internet of Things. Dat was natuurlijk niet voldoende, want uit onderzoek uit 2016 blijkt dat slechts 2 procent van de software developers interesse heeft in een gesprek met potentiële werkgevers.

Het bedrijf besloot samen met een marktonderzoekbureau de markt te onderzoeken. Waaruit een selectie van 1.826 LinkedIn-professionals volgde, vooral uit Eindhoven, Amsterdam en Den Haag. Het bleek dat zij maximaal 1 uur wilden reizen naar hun werk. Slechts 15% was concreet op zoek naar nieuw werk, maar 62% stond daar in algemene zin wel voor open. Verder bleek een inhoudelijk interessante baan voor hen het meest interessant en kende slechts 4% Moba al van naam.

Om het op een unieke manier aan te kunnen pakken organiseerden Moba en het onderzoeksbureau een evenement. Met gerichte uitnodigingen aan goede developers, waardoor er ineens 17 specialisten door het bedrijf liepen. Om kennis te maken in een ontspannen sfeer, waarbij de techneuten een kijkje kregen in de keuken. Om ervaringen uit te wisselen met bestaande medewerkers en een beter beeld te krijgen van alle technologie en ICT die erbij komt kijken om de machines te kunnen bouwen. Het leverde het bedrijf veel op. Moba wist een goede developer aan te nemen en onderhoudt met 10 van de 17 op de lange termijn contact. Een uitstekende score in een lastige markt door het op een unieke manier aan te pakken.

Vacature invullen: stel deze vragen aan de developer

En wil je zelf goede developers aannemen, bij voorkeur zonder daar een volledig marktonderzoek voor te hoeven doen en zonder een eigen evenement te organiseren? We vroegen organisaties die succesvol ICT’ers aan wisten te nemen naar de vragen die zij stelden, om de beste ontwikkelaars te kunnen vinden. Daaruit volgt een interessante lijst met 7 vragen:

 1. Hoe zou je een totale leek uitleggen wat het internet is?
  De ideale vraag om na te gaan of je te maken heeft met een Jip-en-Janneke-specialist, die in heel duidelijke taal complexe technologische zaken kan uitleggen. En bovendien buiten de ‘echte’ expertise om, dus de kandidaat zal even moeten schakelen en valt terug op de echte bekwaamheid om processen uit te leggen.
 2. Met welke technische producten werk je graag? En waarmee liever niet?
  Beter passend binnen het eigen vakgebied. En interessant om na te gaan hoe de specialist aansluit op de technologie die je wellicht al binnen de organisatie gebruikt. En ondertussen handig om na te gaan hoe de kandidaat praat over technologie, vanuit eigen kennis daarover.
 3. Je wordt gevraagd om 6 modules op te leveren. Door tijdgebrek kun je 4 complete modules opleveren, of 6 gedeeltelijke: wat doe je?
  Een gewetensvraag, waarbij de eerste optie over het algemeen de beste is. Maar dat vergt durf, om niet te voldoen aan de oorspronkelijke wens om alles op tijd op te leveren.
 4. Welke ICT-gerelateerde blogs zou je aanraden om te volgen?
  Interessant om na te gaan hoe de goede developer zijn of haar eigen kennis op peil houdt. Vanuit de wens om doorlopend te blijven ontwikkelen.
 5. Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?
  Opnieuw een vraag buiten de technologische ‘comfort-zone’. Op het eerste gezicht misschien een vreemde vraag, maar ideaal om na te gaan of de kandidaat goed past bij de bedrijfscultuur die er bij jullie heerst.
 6. Je mag 2 dingen veranderen aan je vorige functie en werkplek: wat zou je graag anders zien?
  Een goede vraag om de kandidaat te vragen naar de ideale werkplek. En ondertussen een mogelijkheid om na te gaan hoe hij of zij omgaat met vertrouwelijke informatie, die de organisatie niet zomaar mag verlaten.
 7. Wanneer werkte je voor het laatst aan een project waarbij je ontevreden was over je eigen bijdrage? En hoe ging je daarmee om?
  Een handige vraag gericht op het leerproces, opnieuw om na te gaan of de kandidaat zich blijft ontwikkelen. En goed kan reflecteren op wat er goed, of iets minder goed ging. Om te leren van fouten en de aanpak op basis daarvan te veranderen.

Gebruik de handige vragen in combinatie met de belangrijke eigenschappen van goede developers, om die te vinden voor uw organisatie. Via een evenement na een uitgebreid marktonderzoek, of door daar zelf slim mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld vanuit onze database met ICT-kandidaten, om daar zelf gericht naar op zoek te gaan.

Zelf op zoek naar developers? Bekijk de profielen van developers in onze CV-database.

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Frontend vs. Backend: wat is het verschil?

De termen ‘frontend' en ‘backend' verwijzen naar de fundamentele onderdelen van de programmering van (web)applicaties.
Michiel van der Avoird 18 nov 2020

Wat doet een Front-end Developer?

Een front-end developer ontwikkelt de voorzijde van websites, webshops, programma's en apps. Oftewel het voor de gebruiker zichtbare gedeelte.
Michiel van der Avoird 4 sep 2020

Big data | Kenmerken, voordelen & ICT vacatures

Hoewel 'big data' al geruime tijd in de schijnwerpers staat, weet menig mens niet precies wat de term inhoudt.
Michiel van der Avoird 19 mei 2020

De T-shaped ICT professional

T-shaped professionals zijn een uitstekende aanvulling op elk team. Ze hebben een kernrol en focus in hun werk, maar richten zich ook op andere gebied...
Michiel van der Avoird 8 dec 2019

Hoe herken je een goede ICT manager?

De ICT manager is verantwoordelijk voor het vormgeven en doorontwikkelen van het strategische informatiebeleid van een organisatie. Hij inventariseert...
Michiel van der Avoird 1 dec 2019

Wat doet een IT Consultant?

Een IT consultant is een (externe) analist die de IT-systemen van bedrijven evalueert om hen te helpen hun zakelijke doelstellingen te bereiken.
Michiel van der Avoird 19 nov 2019
 
check