line-chart inbox tachometer pencil search-plus quote-right quote-left share-alt smile-o birthday-cake thumbs-o-up lightbulb-o trophy pie-chart user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Hulde aan de Developers! Maar, wat doen ze eigenlijk?

Nicole Haring - maandag 5 maart 2018

Iedereen kent wel iemand die zich developer noemt. Maar, wat doen ze eigenlijk, waar werken ze en welke verantwoordelijkheden hebben ze? We zetten het in dit blog op een rijtje.

Developers kennen we ook wel als programmeurs of (web)ontwikkelaars. Het gaat om een technische functie, essentieel voor de goede werking van websites, apps en andere software-systemen.

Historisch feit: traditioneel gezien houdt een programmeur zich bezig met het programmeren van hardware, om verbindingen te maken in een computer. Tegenwoordig gebruikt de developer programmeertalen, die gelden als hulpmiddelen om efficiënter te kunnen programmeren.

De term ‘Developer’ is ontzettend breed en kan daardoor betrekking hebben op diverse sub-vakgebieden. Onderdeel van Software Engineering, binnen het vakgebied Informatica. Daardoor zijn er ook allerlei mbo- en hbo-opleidingen beschikbaar om als ontwikkelaar aan de slag te gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om opleidingen zoals Hbo Software Developer, Mbo Web Developer en specifieke cursussen en programma’s om om te scholen naar programmeur. 


Verschillende soorten ontwikkelaars

We onderscheiden diverse soorten Developers, waarvan we er een aantal op een rij zetten:

 • Front-End Developer
  Verantwoordelijk voor de technische voorkant van een website of applicatie. De verbinding tussen ontwerpers en programmeurs die de technische code bouwen. Doorgaans gespecialiseerd in een framework (bv. Bootstrap), opmaaktaal (CSS/HTML) en scripttalen zoals Javscript.
   
 • Back-End Developer
  Bouwt aan de achterkant van een website, een applicatie of een programma. Veelal gespecialiseerd in een specifieke programmeertaal of een framework, zoals PHP, .NET, C#, Java of Delphi
   
 • App Developer
  Werkt aan het ontwerp, de ontwikkeling en implementatie van apps. Voor mobiele telefoons en tablets, net als voor steeds meer desktop-computers. Het gaat om spelletjes en meer functionele toepassingen, zoals die voor het nieuws, internetbankieren en navigatie. Let op: de app ontwikkelaar is specifieker dan een applicatiebeheerder of -ontwikkelaar. Die laatste is verantwoordelijk voor bredere software- en informatiesystemen of databases.

Het is daarnaast mogelijk om Developers te onderscheiden aan de hand van het type systemen waar ze voor werken. Zo onderscheiden we webdevelopers en developers voor interne systemen. Het gaat uiteindelijk altijd om het programmeren van code, bijvoorbeeld om belangrijke gegevens op te halen uit een database. Zodat het ontwerp van een designer en de functionele toepassing van de front-end ontwikkelaar samenwerken met de rest van het systeem. 


Werkzaamheden van de developer

Developers werken aan uiteenlopende taken, vooral afhankelijk van het type ontwikkelaar waar het om gaat. Een specialist richt zich op de front-end, de back-end, een app of een andere specifieke toepassing. We zetten de werkzaamheden voor de drie belangrijkste specialisaties op een rij:

 • Werkzaamheden van een front-end developer
  De front-end ontwikkelaar werkt aan standaarden. In HTML (XHTML, HTML4, HTML5) en CSS, zodat de website in iedere browser hetzelfde werkt. Voor een goede presentatie, duidelijke opmaak en het gewenste gedrag door bezoekers. En met een goede technische snelheid van de website, die qua hosting zo min mogelijk kosten maakt. Dankzij een ‘schone’ code, voor een minimale bandbreedte en een korte laadtijd. Op die manier werkt de front-end developer aan een combinatie van toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid, samen met een goede zoekmachine optimalisatie (SEO). 
   
 • Werkzaamheden van een back-end developer
  De back-end ontwikkelaar is verantwoordelijk voor de koppeling van de front-end met belangrijke databases en andere interne of externe systemen. Aan de hand van belangrijke programmeertalen, waarbij PHP de meest gebruikte is. Daarnaast werken ontwikkelaars in de back-end veel met Python, Ruby en Node.js. Vanuit package-managers, frameworks en testomgevingen, specifiek voor de verschillende programmeertalen. 
   
 • Werkzaamheden van een app developer
  De app developer bouwt aan functionaliteiten van de app. Aan de hand van strikte richtlijnen, met name als de applicatie bedoeld is voor de Apple App Store. Op basis van gebruikelijke programmeertalen, voor smartphones en tablets en in overleg met een front-end specialist die samen met de ontwerper de app de gewenste look-and-feel geeft. De developer is daarnaast verantwoordelijk voor de koppeling met databases, API’s en andere systemen vanuit de app. 

Daarnaast zijn developers in brede zin verantwoordelijk voor vragen van klanten en anderen binnen de eigen organisatie. Om de http-routering in orde te maken, gegevens uit het systeem te halen of na te gaan wat er aan de hand is als bepaalde plugins niet werken.

Als ontwikkelaars werken aan nieuwe functies of complete applicaties bestaat het proces uit een aantal belangrijke stappen:

 1. Vaststellen van het probleem
 2. Bestaande programmatuur zoeken bij het probleem of deelproblemen
 3. Oplossingen bedenken voor overgebleven deelproblemen
 4. Gebruikersinterface valideren op maakbaarheid
 5. Testversie bouwen met de gebruiksinterface
 6. Oplossing testen op gebruiksvriendelijkheid
 7. Functionaliteit programmeren
 8. Code compileren naar uitvoerbaar geheel
 9. Deelprogramma testen in diverse omstandigheden
 10. Gebruikershandleiding schrijven

Bovendien dient de Developer de programmacode netjes te documenteren. Dat maakt het voor vervangers of opvolgers mogelijk om daar op een goede manier mee te kunnen werken. 

Er zijn verschillende methodes beschikbaar voor softwareontwikkeling. Developers werken bijvoorbeeld op basis van:

 • De watervalmethode
  Bestaande uit een aantal stappen, die steeds na elkaar worden doorlopen. Zoals hierboven beschreven, voor een proces waarbij een afgeronde stap de basis vormt voor de volgende. Het is de klassieke methode voor ICT-projecten. Voordeel daarvan is dat er een duidelijke structuur in zit, nadeel is dat het meer tijd kost dan andere methoden. Developers dienen er hierbij bovendien vanuit te kunnen gaan dat bij de start van een project alle wensen en eisen bekend zijn. Dat is in de praktijk doorgaans niet het geval. 
   
 • Een iteratieve methode
  Deze methodes bieden de mogelijkheid om delen van de gewenste functionaliteit te bouwen. Om aan afzonderlijke onderdelen te werken, waarmee het gemakkelijker is om gewijzigde wensen en eisen door te voeren. Het maakt het gemakkelijker om de planning te controleren, maar vraagt ook om meer overzicht en discipline. 


Waar werkt de ontwikkelaar?

Ontwikkelaars en developers werken in een team samen met designers en front-end ontwikkelaars. Het is de designer die een creatief ontwerp maakt. Op basis van de huisstijl van de organisatie en de gewenste presentatie naar de doelgroep toe. De front-end developer gaat daar vervolgens mee aan de slag om het ontwerp functioneel te maken. Het is aan de Developers om dat functionele ontwerp vervolgens te koppelen aan de belangrijke interne databases en systemen. Bovendien kan de ontwikkelaar koppelingen realiseren met externe systemen. 

Developers werken over het algemeen bij ICT-bedrijven die zich heel nadrukkelijk richten op de ontwikkeling van websites, software en applicaties. Daar komen ze het best tot hun recht, net als op posities waarin ze het technische gedeelte van deze systemen beheren voor klanten. Op die manieren bouwen en beheren ze belangrijke applicaties en systemen, vanuit hun specifieke expertise in de diverse programmeertalen. 


Verantwoordelijkheden van Developers

Developers hebben diverse verantwoordelijkheden binnen de ICT-organisatie. Ze zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor:

 • Koppelingen met databases en systemen
 • Goede werking van functionaliteiten
 • Ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten

Goede ontwikkelaars beschikken over een aantal belangrijke eigenschappen, om de bovenstaande verantwoordelijkheden en werkzaamheden uit te kunnen voeren. Zij beschikken over een goed analytisch vermogen om eventuele problemen te herkennen, doorgronden en die op te lossen. Daarnaast beschikt de developer over ondernemend vermogen, om goed zelfstandig te kunnen werken. Aan concrete uitdagingen en om nieuwe koppelingen te leggen. Developers zijn innovatief en hebben een groot aanpassingsvermogen, gecombineerd met nieuwsgierigheid naar nieuwe mogelijkheden. En werkt de ontwikkelaar met vragen van klanten? Dan is ook een goede klantgerichtheid van groot belang.

 

Ben jij op zoek naar een goede Developer? Bekijk dan de CV's van Developers in onze CV-database.

Hulde aan de Developers! Maar, wat doen ze eigenlijk? Score: 9.0 Stemmen: 128
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl