Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat doet een App Developer?

door Michiel van der Avoird
2.619x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Wil jij app developer worden? Hoe deze rol eruitziet, hangt af van het besturingssysteem, toepassingsgebied en ervaringsniveau van een IT'er.

Wat is app development?

Applicatie ontwikkeling omvat het proces, de levenscyclus en het bouwen van software om gebruikers te helpen een computertaak of -programma te voltooien. Een applicatieontwikkelaar werkt samen met zowel bedrijfsanalisten als software engineers.

Wat doet een applicatie ontwikkelaar?

Marketingafdelingen en –bedrijven doen onderzoek en vergaren informatie over consumentenbehoeften met betrekking tot softwaregebruik. Een applicatie en mediaontwikkelaar ontvangt rapportages en ontwikkelt apps die voldoen aan klantbehoeften in relatie tot gebruik en kosten. Hij programmeert en repareert software en lost daarnaast problemen op voor klanten, gebruikers en collega's.

Dit type developer is meestal gespecialiseerd in een specifiek soort softwareontwikkeling, denk bijvoorbeeld aan grafische software, boekhoudsoftware of kantoorsuites. Hij maakt softwareversies voor smartphones, tablets en pc's met een bepaald besturingssysteem (OS), zoals Android, iOS of Windows.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar App Developers.

Bekijk alle ICT vacatures
Taken
Welke verantwoordelijkheden app ontwikkelaars hebben, is afhankelijk van het ervaringsniveau, besturingssysteem en de werkgever. Een aantal taken op een rij.
 • Klant- en/of gebruikersbehoeften in kaart brengen in samenwerking met onder meer front- en back-end developers.
 • App design & mobile app development: oplossingen ontwerpen, ontwikkelen, implementeren, repareren en verbeteren. Voornamelijk voor de platforms iOS (iPhone, iPad van Apple), Android (Google) en Windows Phone (Microsoft).
 • Prototypes ontwerpen.
 • (Schone) broncode schrijven, onderhouden en implementeren.
 • Patches (upgrades) maken die periodiek worden vrijgegeven voor het publiek.
 • Het Agile ontwikkelproces documenteren.
 • De structuur van de programmeereenheid bepalen.
 • Planning coördineren met het ontwikkelteam en/of de klant.

Welke vaardigheden moet een app developer hebben?

Analytische vaardigheden
Klantbehoeften herkennen en nieuwe apps creëren die aan gestelde eisen en wensen voldoen.

Communicatie
Ideeën bedenken en bespreken met programmeurs, teamgenoten en het management. Ook moeten applicatie ontwikkelaars (de werking van) oplossingen uit kunnen leggen aan een niet-technisch publiek en teamleden. Ze moeten complexe technische concepten in Jip-en-Janneke-taal kunnen gieten.

Creativiteit
Nieuwe manieren bedenken om problemen op te lossen, schone code te schrijven en innovatieve toepassingen ontwikkelen.

Fout- en probleemoplossing
Een groot deel van het werk bestaat uit fout- en probleemoplossing in Android en/of iOS apps. Een software ontwikkelaar moet uiteenlopende technische problemen herkennen en oplossen. Ook moeten hij de juiste beslissingen nemen om een IT-project vooruit te helpen.

Programmeertalen, ontwikkelomgevingen en platforms
Door het grote aantal specialisaties in applicatieontwikkeling wordt er een enorme variëteit aan programmeertalen gebruikt. Welke taal gebruikt wordt, hangt af zowel het platform als doel.
 • Apple iOS developers gebruiken onder andere Swift, Objective-C, Apple's Xcode development suite en het Cocoa-framework (API).
 • Android app development specialisten beheersen een aangepaste Java-achtige taal. Android Studio van Google versnelt en vereenvoudigt development aanzienlijk. Daarnaast wordt IDE (Integrated Development Environment) Eclipse gebruikt.
 • C# en Visual Basic worden gebruikt om grafische Windows applicaties te bouwen, hoewel er een groot aantal cross-platform alternatieven beschikbaar zijn (zoals Java.) Microsoft biedt ontwikkelomgeving Visual Studio, ook hiervoor bestaan meerdere alternatieven.

Hoe word je app developer?

Wil je applicatiesoftware voor iPads en iPhones leren ontwikkelen? Het Apple Developer program geeft gratis toegang tot bèta software, geavanceerde functionaliteiten, uitgebreide bèta testing tools en analytics. Neig je meer naar Android? Kijk op Android Developers en bouw je eerste applicatie aan de hand van een training of cursus ‘app maken'.

App bouwer opleidingen en trainingen
 • iOS App Development Bootcamp
 • Mbo ICT opleiding applicatie en mediaontwikkelaar niveau 4
 • Hbo leergang functioneel applicatiebeheer
 • Hbo ICT leerroute game development
 • Hbo Communication and Multimedia Design (CMD)
 • Hbo / wo Traineeship Enterprise App Development

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar App Developers.

Bekijk alle ICT vacatures
Lent 8 uur geleden
Waalwijk 3 dagen geleden
Heerlen 53 dagen geleden
Ede 40 dagen geleden
Denekamp 3 uur geleden
Noorden Gisteren
Tilburg 252 dagen geleden
Utrecht 116 dagen geleden
Leidschendam 166 dagen geleden
Enschede 333 dagen geleden