Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat doet een Developer (Dev)?

door Michiel van der Avoird
15.943x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Iedereen kent wel iemand die zich developer noemt. Welke taken heeft deze ICT'er? Hoe ziet het proces van softwareontwikkeling eruit?

De term ‘developer' heeft betrekking op diverse vakgebieden en sub-sectoren. Gangbare synoniemen: programmeur of (web)ontwikkelaar. Deze IT'ers zijn essentieel voor de goede werking van websites, apps en andere softwaresystemen. Het scholingsaanbod voor de professie is dik in orde, denk aan bijvoorbeeld aan opleidingen zoals hbo-ICT of mbo web development.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een (web)developer?

Programmeurs hebben diverse taken binnen een ICT-organisatie. Ze zijn zowel verantwoordelijk voor de ontwikkeling en werking van functionaliteiten als de koppeling van oplossingen met databases en systemen. We zetten de werkzaamheden voor de belangrijkste typen development specialisten op een rij:

Taken front end developer
De front-end ontwikkelaar werkt aan standaarden in HTML (XHTML, HTML4, HTML5) en CSS, om een website in iedere browser hetzelfde te laten werken. Aandachtsgebieden zijn onder meer: visuele presentatie, gebruikerservaring (UX), toegankelijkheid, snelheid en zoekmachine optimalisatie (SEO).

Taken back end developer
De back-end technicus is verantwoordelijk voor de koppeling van de frontend met belangrijke databases en andere interne of externe systemen. Dit doet hij/zij aan de hand van programmeertalen, waarbij PHP de meest gebruikte is. Back end specialisten werken daarnaast veel met Python, Ruby en Node.js. in frameworks en testomgevingen die passen bij de gebruikte programmeertalen.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar Developers.

Bekijk alle ICT vacatures
  
Taken app developer
De app specialist bouwt aan functionaliteiten van een, inderdaad, applicatie. Hij/zij volgt daarbij strikte richtlijnen, met name als een oplossing bedoeld is voor de Apple App Store. Een app bouwer gebruikt relevante programmeertalen voor smartphones en tablets en werkt samen met een front-end specialist die het softwareproduct de gewenste look-and-feel geeft. Een mobile development specialist is daarnaast verantwoordelijk voor de koppeling van apps met databases, API's en andere systemen.

Werken in teamverband
ICT'ers in dit soort functies werkt nauw samen met onder andere IT architecten, front-end technici en testers.
 
 • De ontwerper maakt een creatief ontwerp op basis van de huisstijl van een organisatie, gericht op de juiste doelgroep.
 • De front-end afdeling gaat vervolgens aan de slag om het ontwerp functioneel te maken.
 • Het is aan de back end specialisten om het functionele ontwerp vervolgens te koppelen aan de belangrijke interne databases en systemen. Zij realiseren ook koppelingen met externe systemen.

Wat zijn de verschillende typen developers?

Er zijn diverse soorten softwareontwikkelaars, we benoemen de meest voorkomende functietitels zometeen.

Het is mogelijk onderscheid te maken aan de hand van het type (besturings)systeem waarmee gewerkt wordt, bijvoorbeeld iOS, Android of WordPress. Uiteindelijk draait het werk altijd om het programmeren van code, bijvoorbeeld om belangrijke gegevens op te halen uit een traditionele of gedecentraliseerde database (SQL, Blockchain). Zo past het ontwerp van een designer en de functionele toepassing van de front-end ontwikkelaar naadloos in de rest van een softwareoplossing. 

Front-end developer
Dit type ontwikkelaar is verantwoordelijk voor de technische voorkant van een website of applicatie en is de verbinding tussen ontwerpers en programmeurs die de technische code bouwen. Doorgaans is een front-end developer gespecialiseerd in een framework (bv. Bootstrap), opmaaktaal (CSS/HTML) en scripttalen zoals Javascript.
    
Back-end developer
Een back-end specialist bouwt aan de achterkant van een website, applicatie of programma en is veelal gespecialiseerd in een specifieke programmeertaal of een framework (Bijv. PHP, .NET, Java, C#, Python of Delphi.)
    
App ontwikkelaar
Deze technicus werkt aan het ontwerp, de ontwikkeling en implementatie van apps, voor zowel mobiele telefoons als tablets en desktop computers. Het gaat om spelletjes en meer functionele toepassingen, gerelateerd aan bijvoorbeeld het nieuws, internetbankieren of navigatie.

Full stack developer
Dit is een allround ontwikkelaar die op veel gebieden van softwareontwikkeling thuis is en vaak een begeleidende of controlerende rol heeft. Hij/zij is vertrouwd met zowel frontend als backend en beheerst idealiter alle gangbare programmeertalen.

Wat kenmerkt een goede dev?

Belangrijke eigenschappen van een developer zijn onder meer:
 
 • Analytisch vermogen - om eventuele problemen te herkennen, doorgronden en oplossen.
 • Ondernemend vermogen - om goed zelfstandig te kunnen werken aan concrete uitdagingen.
 • Servicegericht  - om vragen van klanten te kunnen beantwoorden.
 • Aanpassingsvermogen.
 • Innovatief denken.

Wat verdient een developer?

Het gemiddelde salaris van een developer in Nederland ligt tussen € 2.865 (laagste) tot € 3.870 (hoogste) bruto per maand. Bekijk de gemiddelde lonen per stad, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.

Waar werkt een software developer?

Developers werken over het algemeen bij ICT-bedrijven die zich heel nadrukkelijk richten op de ontwikkeling van websites, software en applicaties. Daar komen ze het best tot hun recht, net als op posities waarin ze het technische gedeelte van deze systemen beheren voor klanten. Zo bouwen en onderhouden ze belangrijke applicaties en systemen, op basis van specifieke expertise in diverse programmeertalen. Bestudeer bijvoorbeeld de vacatures van Java Professionals eens.

Hoe werkt software development?

Softwareontwikkelmethodes
Er zijn meerdere werkwijzen beschikbaar, waaronder:
 
 • De watervalmethode - bestaande uit een aantal stappen, die steeds na elkaar worden doorlopen. De ene afgeronde stap vormt de basis voor de andere (volgende). Deze klassieke ontwikkelmethode is duidelijk gestructureerd, maar tijdrovender dan andere werkwijzen. Teamleden moeten er bovendien vanuit kunnen gaan dat bij de start van een project alle wensen en eisen bekend zijn. Dit is in de praktijk doorgaans niet het geval.
 • Een iteratieve methode - deze aanpak biedt de mogelijkheid om aan afzonderlijke gedeelten van een gewenste functionaliteit te bouwen. Wijzigingen doorvoeren is gemakkelijker, waardoor beter en sneller kan worden voldaan aan de eisen wensen van de klant. De methode maakt het gemakkelijker om de planning te controleren, maar vraagt ook meer overzicht en discipline.

Stappen
Het proces van softwareontwikkeling volgt over het algemeen een aantal belangrijke stappen:
 
 1. Vaststellen van het probleem
 2. Bestaande programmatuur zoeken bij het probleem of deelproblemen
 3. Oplossingen bedenken voor overgebleven deelproblemen
 4. Gebruikersinterface valideren op maakbaarheid
 5. Testversie bouwen met de gebruiksinterface
 6. Oplossing testen op gebruiksvriendelijkheid
 7. Functionaliteit programmeren
 8. Code compileren naar uitvoerbaar geheel
 9. Deelprogramma testen in diverse omstandigheden
 10. Gebruikershandleiding schrijven

Programmeurs dienen programmacode bovendien netjes te documenteren, zodat mogelijke vervangers of opvolgers er later op een goede manier mee kunnen werken.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar Developers.

Bekijk alle ICT vacatures
Rotterdam 1 uur geleden
Bergen op Zoom 4 uur geleden
Alkmaar 16 uur geleden
Antwerpen (BE) 2 uur geleden
Almere 439 dagen geleden
Den Haag 428 dagen geleden
Amsterdam 719 dagen geleden
Veghel 1259 dagen geleden
Terneuzen 16 uur geleden
Schiedam 1633 dagen geleden