Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

De 12 meest gemaakte fouten op een CV

door Michiel van der Avoird
23 april 2018 • 4.241x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Laten we duidelijk zijn, het samenstellen van een cv is geen gemakkelijke taak. ICT recruiters ontvangen honderden cv's per dag, sollicitanten worden erop beoordeeld en wel of niet geselecteerd. We noemen de 12 meest gemaakte fouten en geven je tips over hoe je ze kunt vermijden.

1. Spelling- en grammaticafouten

Er bestaat geen excuus voor typefouten, onjuist woordgebruik en/of andere grammaticale missers. Het komt onprofessioneel (en zelfs ongeschoold) over. Besteed nog wat extra aandacht aan spelling en grammatica voordat je je cv doorstuurt. Voer spellingscontrole uit met een tekstverwerkingsprogramma, of laat je cv op fouten controleren door een familielid, vriend of vriendin.
 

2. Clichés en overmatig gebruikte woorden

Op een cv van twee pagina’s mag je toon niet vervlakken. Clichématig taalgebruik is dodelijk, net als overdreven herhaling van woorden, zinnen of ICT-vaktermen.
 

3. Niet-gekwantificeerde prestaties

Behaalde resultaten en prestaties worden vaak niet concreet genoeg geformuleerd; feiten en cijfers ontbreken. Vermijd holle frasen. Trek de aandacht van de IT-recruiter met scherp en doelgericht woordgebruik. Kwantificeer prestaties en onderbouw ze met feiten en cijfers.
 

4. Verzonnen informatie

Alle informatie op je cv moet waar zijn. Je moet ervan uitgaan dat wervingsbureaus alles binnen een paar klikken kunnen natrekken. Weet je zeker dat die stageperiode 6 maanden duurde? Spreek je écht 5 talen? Verkeerde, of verzonnen informatie kan je de kop kosten. Tijdens het sollicitatieproces én daarna.
 

5. Het cv past niet bij de functie en het bedrijf

In de praktijk sluiten cv’s vaak niet aan bij openstaande (ICT) vacatures. Je moet weten wat de exacte vereisten van een functie zijn voordat je begint met de samenstelling van je cv. Noteer tref- en kernwoorden en naar welk persoonlijkheidstype men op zoek is. Daarna kun je informatie inwinnen via de bedrijfswebsite en sociale mediakanalen. Hoe is de bedrijfscultuur? Wat voor soort mensen werken er? Zou je in het team passen? Met behulp van deze informatie kun je bepalen hoe je cv eruit moet komen te zien. Maak het zo specifiek mogelijk voor het bedrijf en de functie-eisen.
 

6. Algemene bewoordingen

Omschrijvingen van taken en verantwoordelijkheden uit eerdere functies zijn vaak te algemeen. Welke vaardigheden zijn het belangrijkst? Benadruk relevante ervaringen en laat de IT-wervingsmanager zien waarom jij de beste kandidaat voor de baan bent.
 

7. Irrelevante werkervaring

Werkervaring moet zo relevant mogelijk zijn. Laat dat zomerbaantje van 10 jaar geleden maar weg. Je competenties en ervaring moeten aansluiten bij de vacature. Als ze ontbreken lijk je ongeschikt en vergooi je je kansen.  
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures
 

8. Teveel informatie

Beperk je cv tot de laatste 10 tot 15 jaar. Noem alleen relevante informatie, niet alles hoeft te worden vermeld. Concentreer je op de hoogtepunten en ga niet uitgebreid in op randzaken. Maak je cv niet langer dan twee pagina’s, tenzij je solliciteert op een functie bij een academie of onderzoeksinstelling. Gebruik opsommingstekens, korte alinea’s en andere opmaaktechnieken om je cv zo leesbaar mogelijk te maken.
 

9. Betaalde versus onbetaalde werkervaring

Het is een misvatting om te denken dat alleen betaalde werkervaring telt. Vrijwilligerswerk zegt iets over je motivatie. Vrijetijdsbesteding schept een beeld van je persoonlijkheid. Als je een ziekte hebt overwonnen heeft dat je karakter gevormd. De vermelding van onbetaald werk of levenservaring kan een krachtig onderdeel van je cv zijn. Probeer wel zoveel mogelijk te onderbouwen met concrete feiten, getallen en cijfers.
 

10. Angst om je persoonlijkheid te laten zien

Veel cv’s missen persoonlijkheid, werkzoekenden laten zichzelf niet zien uit angst kinderachtig en onprofessioneel over te komen. Zij zijn van mening dat dit thuishoort in de begeleidende sollicitatiebrief. Maar lezen werkgevers die sollicitatiebrieven nog wel? Aan te werven ICT-personeel moet passen bij de bedrijfsidentiteit en cultuur. Daarom is het belangrijk je persoonlijkheid te laten doorklinken in je cv.
 

11. Te bescheiden zijn

Je cv is bij uitstek de plek voor het vermelden van ontvangen prijzen (awards) en erkenningen. Je moet natuurlijk niet te opschepperig overkomen, dus blijf zakelijk.
 

12. Verouderd cv

Een cv veroudert snel. Men verwacht dat je bijblijft, zeker in de ICT-sector. Zorg dat je vaardigheden, competenties en werkervaring up-to-date zijn.

Heb je je cv geperfectioneerd met bovenstaande tips? Registreer je dan gelijk op ICTerGezocht!

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures