Het geheim van succesvol talent: kies voor een Autodidact ICT'er

Het geheim van succesvol talent: kies voor een Autodidact ICT'er
Waarom bestaan teams bij Google soms voor 14% uit autodidact ICT'ers? Hoe waardevol is zelflerend vermogen in de IT?

Moet je als IT'er per se een ‘papiertje' hebben? Wat is het aandeel IT professionals zonder opleiding? De ene kandidaat is hoogopgeleid, heeft stagegelopen en beschikt over een bachelor informatica. De ander heeft zonder diploma een eigen bedrijfje opgebouwd. Onder andere vanuit de wereld van ethisch hacken kan deze laatste technicus zichzelf als geen ander op de hoogte stellen van de laatste technieken.

Wat kenmerkt een autodidact?

'Auto' betekent ‘zelf', ‘didact' stamt af van het Griekse woord voor ‘lesgeven'. Betekenis: autodidacten is leren door zelfoefening. Hoe komt het dat dit type professional zo succesvol is in de IT? De volgende 3 kenmerken vinden we opvallend vaak terug bij talenten die het niet van hun opleiding en achtergrond moeten hebben:

1. Probleemoplossend vermogen
Het is voor een ‘auto-didact' hard werken. Begeleiding ontbreekt om te waarschuwen voor eventuele gevaren, waardoor deze medewerker het ‘the hard way' moeten leren. Echter, IT-professionals met sterke zelflerende vaardigheden zijn niet zelden hoogbegaafd. In de praktijk blijkt hoe belangrijk doorzettingsvermogen en probleemoplossende vaardigheden zijn.

2. Creativiteit
Voor troubleshooting is een hoge mate van creativiteit nodig. Een autodidakt is in staat complexe, (nieuwe) problematiek van meerdere kanten te bekijken en te komen met alternatieve oplossingen. Hij/zij blijft niet hangen in een standaard zienswijze. Dit is met name nuttig in ICT-werkomgevingen, waar de technische infrastructuren complex zijn en ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.

3. Ervaring
Hoe meer autodidacten zich opwerken, hoe meer werkervaring zij krijgen en hoe interessanter zij zijn voor recruiters. Werknemers die leren via zelfstudie ontwikkelen zich stapsgewijs en brengen nieuwe kennis en vaardigheden direct in de praktijk.

Hoe belangrijk is didactisch vermogen voor jouw organisatie?

Dat een opleiding binnen de IT lang niet altijd alles zegt, blijkt wel uit een uitspraak van Laszlo Bock, voormalig Senior Vice President of People Operations bij Google; ‘What's interesting is the proportion of people without any college education at Google has increased over time as well. So we have teams where you have 14 percent of the team made up of people who've never gone to college.' Een bachelor informatica (of een equivalent ervan) is bij de techgigant dus niet vereist voor rollen zoals die van software engineer of product owner.

Kandidaat met of zonder opleiding? In andere vakgebieden ligt de keus meer voor de hand. ‘Anders geschoolden' moeten er bijvoorbeeld flink aan de bak om te slagen als zelfstandige. Binnen de ICT ligt dat net anders, het aandeel autodidacten op hogere functies is relatief groot.

Hoe waardevol is een ICT opleiding?

  • In vergelijking met de 14% van Google, is het contingent autodidacten op ICTerGezocht.nl, op het moment van schrijven, klein: tussen 5 en 6%.
  • 6,6% van de mannelijk professionals op ons platform zijn autodidact, tegenover 3,6% bij de vrouwen.
  • Voor 72% van de vacatures is minimaal een hbo opleidingsniveau vereist.

Hoewel diploma's en certificaten niet altijd harde vereisten zijn, is scholing dus absoluut waardevol. De kunst zit ‘m in een goede mix tussen autodidacten en opgeleide specialisten. Durf daarom verder te kijken dan het papiertje en de specifieke achtergrond van een kandidaat.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check