Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Het geheim van succesvol talent: kies voor een autodidact ICT'er

door Nicole Haring
12 januari 2018 • 1.093x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Waarom bestaan teams bij Google soms voor 14% uit autodidactische ICT’ers? Lees meer over de toegevoegde waarde van een autodidact talent. 

Hoogopgeleid, afgestudeerd in Informatica en stage gelopen bij een MKB-organisatie uit de regio. Of autodidact, een eigen ICT-bedrijfje opgebouwd en vanuit de wereld van ethische hackers als geen ander op de hoogte van de laatste technieken. Maar, nooit het papiertje gehaald. Welke ICT’er kiest u voor uw organisatie?

In andere vakgebieden is dat zo klaar als een klontje, daar zal de autodidact flink aan de bak moeten en is de kans groot het nooit verder te schoppen dan de eigen kleine onderneming. Binnen de ICT ligt dan net anders. Nergens is het aandeel autodidacten op hogere functies zo groot. En dat is niet zonder reden. Ontdek het geheim van succesvol ICT-talent, net als Google die soms specialisten aanneemt zonder enige opleiding of formele achtergrond. 

Volg Google: neem ‘gewoon goede ICT’ers aan’

“What’s interesting is the proportion of people without any college education at Google has increased over time as well. So we have teams where you have 14 percent of the team made up of people who’ve never gone to college,” aldus Laszlo Bock, destijds Senior Vice President of People Operations bij Google.

Hij is met ruim 830.000 volgers op LinkedIn met recht een Influencer, die als geen ander weet hoe hij het beste ICT-personeel kan aannemen. Het geeft goed aan hoe met name binnen dit vakgebied een opleiding lang niet altijd alles zegt. Sterker nog, soms hoeft die helemaal niets te zeggen en zijn het juiste de autodidactische skills die het verschil maken.

De kracht van autodidact: 3 onmisbare kenmerken

Maar, hoe komt het dat een autodidact ICT’er het zo goed doet? Dat heeft te maken met 3 onmisbare kenmerken, die we opvallend vaak terugvinden bij talenten die het niet van hun opleiding en achtergrond moeten hebben. Het gaat om:

 • Probleemoplossend vermogen
  Het is als autodidact hard werken. De begeleiding ontbreekt om te waarschuwen voor eventuele gevaren, waardoor deze ICT’ers het ‘the hard way’ leren. Er gaan uren aan nauwkeurig werk verloren vanwege domme foutjes, die ze daardoor maar één keer maken. En het wordt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om door te zetten, soms door een probleem vanuit een andere hoek te benaderen. Een autodidact heeft nooit geleerd één hoek te gebruiken, waardoor het wisselen veel gemakkelijker verloopt. 
   
 • Creativiteit
  En daarmee samen hangt een hoge mate van creativiteit. Om het anders op te kunnen lossen, omdat de standaardmethode nooit geleerd is. Waardoor autodidacten goed zijn in nieuwe problemen, die zich niet eerder voordeden. Prettig in ICT-omgevingen, waar de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en het systeem behoorlijk complex kan zijn. 
   
 • Ervaring
  Autodidacten die zich opwerken en onder de aandacht komen beschikken over uitgebreide ervaring. Omdat ze graag werken aan waar ze mee bezig zijn en zich op die manier stap voor stap ontwikkelen. Ze hebben niet jarenlang in de schoolbanken gezeten, maar waren in plaats daarvan al bezig met de praktijk. Die ze leerde wat er mogelijk is. 

De waarde van opgeleid ICT-personeel

Is een opleiding van een ICT’er dan helemaal niets waard? Dat is natuurlijk niet het geval. Zelfs als Google 14 procent van het team uit autodidacten laat bestaan staat daar 86 procent tegenover die wel een opleiding heeft afgerond om de vaardigheden op te doen.

De kunst zit ‘m in een goede mix tussen autodidacten en specialisten die daarvoor een opleiding volgden. Toch is het aantal autodidacten binnen de ICT relatief groot, omdat de belangrijke vaardigheden van deze groep goed aansluiten bij de gevraagde kwaliteiten. Durf daarom verder te kijken dan alleen het opleidingsniveau en de specifieke achtergrond. Om ook andere specialisten toe te laten aan het team, die het bijvoorbeeld op eigen kracht hebben bereikt.

 

Ook op zoek naar ICT personeel? Bekijk dan  nu onze mogelijkheden.

Kom via ons platform in contact met 18.277 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Noordwijk (ZH) 12 uur geleden
Arnhem 16 uur geleden
Oudheusden 17 uur geleden
Blaricum 18 uur geleden
Hilversum 18 uur geleden
Bunde 18 uur geleden
Kaatsheuvel 19 uur geleden
Capelle aan den IJssel 21 uur geleden
Eindhoven 22 uur geleden
Macharen 23 uur geleden
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl