Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Perfecte SEO optimalisatie van uw vacature: met 5 tips hoger in Google

door Nicole Haring
876x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Hoger in Google met vacatureteksten: perfecte SEO optimalisatie. 5 tips om de belangrijke zoektermen goed in vacatureteksten te verwerken. 

Hoger in Google met uw vacatureteksten, dat is een kwestie van goed optimaliseren. Sterker nog, met de volgende 5 tips kunt u de tekst perfect optimaliseren. Om organisch zo goed mogelijk te ranken, zodat vacatures hoog in de zoekresultaten verschijnen.

Gebaseerd op de actuele Google-richtlijnen, net als onze eigen ervaringen met het vindbaar maken van onze vacatures. We zetten 5 tips op een rij voor de perfecte SEO optimalisatie van vacatures, om daarmee zo effectief mogelijk nieuw ICT-talent aan te trekken. 

Tip 1: De belangrijkste zoekterm vooraan in de titel

De titel maakt nieuwsgierig, overtuigt en zorgt ervoor dat kandidaten de vacature openen om die te lezen. En tegelijkertijd draagt de titel sterk bij aan een goede SEO optimalisatie. Hoe? Door het belangrijkste zoekwoord voor de vacature te bepalen en die zo ver mogelijk vooraan in de titel te plaatsen.

Plaatst u een vacature voor een Front End Developer? Open dan niet met “<Bedijfsnaam> zoekt een ervaren Front End Developer”, maar kies voor “Front Developer gezocht: kom jij ons versterken?”. Waarbij u ‘ons' eventueel nog kunt vervangen door de bedrijfsnaam, indien dat de overtuigingskracht versterkt. 

Tip: kies een hoofdzoekterm voor de vacature. Daaromheen meerdere aanvullende zoektermen gebruiken? Verwerk die in de tekst, zodat u de titel voor de hoofdterm kunt reserveren. 

Tip 2: Openen met belangrijke keywords

In de eerste alinea onder de titel opent u vervolgens met de belangrijkste keywords. Dat is in dit geval opnieuw de hoofdterm [front end developer], gecombineerd met bijvoorbeeld regio-extensies zoals [amsterdam] of [rotterdam], net als met andere semantisch samenhangende termen zoals [vacature] en [salaris].

Gebruik de eerste alinea om de vacature te introduceren. U kunt daarin combinaties gebruiken zoals [front end developer amsterdam] en [front end developer salaris], waarmee u ervoor zorgt dat u Google heel goed duidelijk maakt waar het om gaat. 

Tip: houd de SEO optimalisatie natuurlijk. Lees de tekst hardop nog eens na en voorkom teveel herhaling van de hoofdzoekterm en eventuele aanvullende keywords. Schrijf de tekst op de manier zoals u iemand anders in persoon over de vacature zou vertellen. 

Tip 3: Gebruik minimaal 6x de belangrijkste zoekterm

Uitgaande van een tekst van 500 - 600 woorden (ruim een A4) is het verstandig om de hoofdzoekterm minimaal 6x te gebruiken. In de titel, in de eerste alinea, in minimaal een van de tussenkoppen en vervolgens verdeeld over de rest van de tekst.

Op die manier ontstaat er een goede SEO optimalisatie van de vacature, op basis van de zoekterm die daarvoor het meest belangrijk is. Gebruik de aanvullende zoektermen en extensies zo'n 1 - 2x in de tekst, net als de synoniemen die in de volgende tip hieronder aan bod komen. 

Tip 4: Varieer met synoniemen

Google slaagt er sinds de introductie van het Hummingbird-algoritme beter in om de betekenis van een tekst te ‘begrijpen', bijvoorbeeld aan de hand van synoniemen. Gebruik dus termen zoals [front end developer], net als [website designer] of [ontwikkelaar]. Uiteraard afhankelijk van de inhoud van de functie, maar altijd gebaseerd op meerdere termen die min of meer hetzelfde betekenen.

Op die manier gebruikt u een ‘web' van zoektermen, die er samen voor zorgen dat Google goed kan achterhalen waar de tekst over gaat. En zodat u zorgt voor een rijk geoptimaliseerde vacaturetekst, die ervoor zorgt dat deze hoger in Google zal verschijnen. 

Tip 5: Voeg de bedrijfsinformatie onderaan toe

Tenslotte, zorg ervoor dat u de belangrijke bedrijfsinformatie pas onderaan toevoegt. Zoals in een ‘oprolbaar' persbericht of een artikel, de manier waarop journalisten leren schrijven. Door te beginnen met de belangrijkste informatie en de belangrijkste zoektermen. Om vervolgens de inhoud van de vacature over te brengen. En af te sluiten met de bedrijfsinformatie, waarin u de zoektermen niet of nauwelijks hoeft te gebruiken.

Op die manier ontstaat er een perfect geoptimaliseerde SEO vacaturetekst. En de optimalisatie nog een extra boost geven? Zorg er met interne links voor dat u vanaf relevante pagina's op de website verwijst naar deze vacature en dat u andersom verwijst naar belangrijke diensten- of categoriepagina's. Op die manier draagt ook de interne linkstructuur bij aan de goede on-page optimalisatie. 


Is uw vacature SEO geoptimaliseerd? Plaats uw ICT vacature dan nu online!

Kom via ons platform in contact met 19.080 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Roosteren 15 uur geleden
Poortugaal 18 uur geleden
Vlaardingen Gisteren
Drunen Gisteren
Utrecht Gisteren
Capelle aan den IJssel Gisteren
Nieuw-Vennep Gisteren
Amstelveen 4 dagen geleden
Lith 5 dagen geleden
Amsterdam 1068 dagen geleden