Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Salariswijzer: leidinggevende ICT'er krijgt 54% meer dan starter

door Nicole Haring
10.474x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

De leidinggevende ICT'er krijgt 54% meer dan de starter. Wat zijn de gemiddelde salarissen op basis van 0 of 10 jaar werkervaring?

Wat verdient een beginnend ICT-medewerker en wat krijgt een leidinggevende voor de afdeling ICT? Het zijn vragen waar veel werkzoekenden graag een antwoord op krijgen. Om over te onderhandelen tijdens een sollicitatie. Of om op basis van te bepalen of een functie in de ICT iets voor hen is.

Het gemiddelde salaris voor ICT’ers kan behoorlijk verschillen, bijvoorbeeld op basis van het aantal jaren werkervaring en het bedrijf waarvoor iemand werkt. Over het algemeen betalen de start-ups wat minder dan de gevestigde organisaties. Daar staat aan de andere kant tegenover dat de secundaire arbeidsvoorwaarden daar vaak weer beter zijn. Het is niet ongebruikelijk om gebruik te kunnen maken van onbeperkte vakantiedagen. En ook een programma voor fitness of een free lunch op kantoor is niet ondenkbaar. 

We proberen een paar gemiddelde salarissen voor de beginnend of leidinggevend ICT’er op een rij te zetten, ter indicatie van wat er mogelijk is. Bovendien valt het op dat met name programmeurs meer of minder kunnen verdienen afhankelijk van hun specialisatie. Ben je programmeur en wil je graag wat meer verdienen? Dan valt het op dat het de moeite waard is om Cobol en Pascal te leren. 
 

Gemiddeld €2.190 per maand voor een ICT medewerker

Voor het gemiddelde salaris van een beginnend ICT’er gaan we uit van 0 jaren werkervaring. Dat is belangrijk om te vermelden, aangezien het gemiddelde salaris met werkervaring snel oploopt. Na 5 jaar werkervaring verdient de ‘beginnend’ ICT medewerker immers al 16% meer dan bij aanvang.

Met een beginnend ICT medewerker bedoel en we in dit geval dus iemand die net van school komt en meteen aan de slag gaat voor een organisatie. Het gemiddelde salaris bedraagt dan €2.190 per maand. Dat is een bruto bedrag. Uiteraard is er sprake van enige schommeling, zoals aangeven bijvoorbeeld vanwege het bedrijf waarvoor je werkt. Je zou minimaal een bedrag van €2.142 per maand moeten krijgen. Aan de andere kant zijn er ook organisaties die wat meer betalen. Je komt dan tot zo’n €2.635 per maand.
 

Afdelingshoofd verdient 54% meer

Een leidinggevend ICT’er verdient een stuk meer. We gaan er hierbij overigens wel vanuit dat iemand inmiddels 10 jaar werkervaring heeft. Op die leeftijd bestaat er een goede kans dat je aan de slag kunt als hoofd van een afdeling ICT. Je vervult dan een meer veeleisende en uitdagende functie, terwijl je ondertussen meer ervaring hebt. Die twee elementen leiden tot een hoger salaris, waardoor je gemiddeld genomen 54% meer verdient dan de beginnend ICT’er. 

Het gemiddeld salaris voor een afdelingshoofd binnen de ICT bedraagt €3.363 per maand. Dat is een stuk meer dan wanneer je als beginnend ICT’er aan de slag gaat. Uiteraard is er ook hier weer sprake van een bandbreedte, die bovendien een stuk breder is dan bij de startsalarissen. De meest zuinige organisaties betalen voor deze functie een bedrag van €2.552 per maand. Aan de andere kant kan het salaris bij de meer vrijgevende bedrijven oplopen naar €3.865. Op die manier is er sprake van een behoorlijk verschil. De hoogste salarissen liggen 51% hoger dan de laagste en zijn daarmee vergelijkbaar met het verschil naar een beginnend ICT medewerker zonder enige werkervaring. 
 

Programmeurs voor Cobol en Pascal

Tenslotte valt het op dat met name bij programmeurs de salarissen behoorlijk uiteen kunnen lopen. Uit onderzoek van Tweakers blijkt dat met name de programmeurs die uitblinken in Cobol gemiddeld genomen veel verdienen. Ruim 78% van hen verdient meer dan €3.000 per maand, terwijl dat over de hele linie net geen 55% is. Overigens is Cobol een oude programmeertaal uit de jaren ’60, waardoor het ook zou kunnen dat deze programmeurs gemiddeld genomen ouder zijn en meer werkervaring hebben.

Andere programmeertalen die leiden tot een hoog salaris zijn bijvoorbeeld Pascal, Delphi, Basic, Perl en Assembly. Ook dit zijn niet bepaald de meest jonge programmeertalen, waardoor het ervaren programmeurs kunnen zijn die zijn doorgestroomd naar hogere functies binnen de bedrijven. Het geeft in ieder geval weer goed aan dat het de werkervaring is die in veel gevallen leidt tot een hoger salaris. Het is daarom de moeite waard om al jong te starten met een functie binnen de ICT, om vervolgens de weg omhoog te zoeken binnen de eigen of ook externe organisaties.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures
Rotterdam 1 uur geleden
Bergen op Zoom 3 uur geleden
Alkmaar 15 uur geleden
Antwerpen (BE) 2 uur geleden
Almere 439 dagen geleden
Den Haag 428 dagen geleden
Amsterdam 719 dagen geleden
Veghel 1259 dagen geleden
Terneuzen 16 uur geleden
Schiedam 1633 dagen geleden