Tips en trucs om je salaris tijdens je loopbaan te verhogen
Goed onderhandelen over je nieuwe salaris kan je zomaar een paar honderd euro bruto per maand opleveren. Dat betekent meer inkomen op basis van dezelfde functie.
We zetten 5 handige tips op een rij, waarmee je het geheim van slim onderhandelen ontdekt. Op die manier heb jij de touwtjes in handen als het gaat om je nieuwe salaris.
Tip: heb je al een ICT-functie en ben je niet van plan te wisselen? Met de laatste tip delen we het geheim om ook vanuit je bestaande functie succesvol te onderhandelen. Misschien niet altijd voor meer salaris, maar wellicht wel voor andere verbeteringen van je huidige contract.Ken de bedragen in de branche
Het geheim van goede onderhandelingen over je salaris begint met een uitstekende voorbereiding. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de bedragen die er betaald worden in de branche. De kans bestaat dat een werkgever je tijdens het gesprek de bal zal toespelen. Je kunt dan zelf aangeven wat je graag zou willen verdienen.
Zodra je voor het blok komt te staan bestaat het risico dat je te laag inzet. Je geeft op die manier meteen je goede onderhandelingspositie weg, waar je ook niet zomaar meer op terug kunt komen. Zorg er in plaats daarvan dus voor dat je weet wat er betaald wordt. Op die manier voorkom je dat de werkgever gebruik maakt van jouw gebrek aan kennis over de gebruikelijke bedragen.
Om het gebruikelijke salaris te berekenen of bekijken zijn er verschillende tools beschikbaar. Gebruik bijvoorbeeld de loonwijzer van Werkzoeken.nl. Aan de hand daarvan kom je er eenvoudig achter wat anderen voor een vergelijkbare functie krijgen. Die informatie helpt je om voldoende hoog in te zetten, zonder dat je aan de andere kant onrealistisch bent. Daarnaast helpt het je een eventueel bod van de werkgever in te schatten, waardoor je pas akkoord hoeft te gaan als je een net bod krijgt.Creëer wisselgeld voor de werkgever
Tijdens een onderhandeling is het een kwestie van geven en nemen. Dat geldt ook voor de salarisonderhandelingen voor ICT'ers. Zorg ervoor dat je wat wisselgeld creëert, zodat je dit de werkgever ‘cadeau' kunt doen als je aan de andere kant om een gunst wilt vragen of je het salaris wat hoger wilt onderhandelen.
Wisselgeld creëer je door aan te geven dat je veel waarde hecht aan bepaalde secundaire voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je in je huidige functie onbeperkt vakantiedagen kunt opnemen of dat je de mogelijkheid hebt om op kosten van de zaak te sporten. Stel voor jezelf vast welke secundaire arbeidsvoorwaarden je niet heel belangrijk vindt, maar die nu wel ontvangt of die gebruikelijk zijn. Die kun je relatief gemakkelijk inzetten als wisselgeld.
Tip: je kunt voor het wisselgeld meer gebruiken dan alleen de secundaire arbeidsvoorwaarden. Werk je nu op 10 minuten fietsen en zal je straks 30 minuten in de auto moeten zitten? Dan kun je ook de reistijd inzetten. Mits de werkgever je graag wil hebben natuurlijk.Gebruik de secundaire arbeidsvoorwaarden
Je kunt de secundaire arbeidsvoorwaarden goed gebruiken om een eventueel lager salaris aan te vullen. De meest bekende is natuurlijk de auto van de zaak. Je kunt er daarmee net als met een laptop van de zaak of een telefoon van de zaak voor zorgen dat je extra salaris in natura ontvangt.
Er zijn daarnaast een aantal andere interessante secundaire arbeidsvoorwaarden beschikbaar om over te onderhandelen:
- Studiemogelijkheden binnen je functie
- Sportfaciliteiten op of vanuit de zaak
- Aantal vakantiedagen per jaar
- Flexibele werktijden
- Pensioenregeling door de werkgever
- Onkostenvergoeding binnen je functie
Durf af te haken bij een te laag bod
In meer algemene zin is goed onderhandelen een kwestie van durven. De werkgever zal z'n positie gebruiken om het salaris zo scherp mogelijk neer te zetten. Jij wil de functie graag hebben, bijvoorbeeld omdat je graag bij de organisatie wilt werken. Andersom wil de werkgever jou waarschijnlijk graag inlijven. Met name op het gebied van ICT is het talent vaak schaars.
Durf daarom lef te tonen op het moment dat je gaat onderhandelen. Is het bod te laag en komen jullie er na een tijdje onderhandelen niet uit? Zodra de onderhandelingen vast dreigen te lopen kun je aangeven dat je zal afhaken als het bod niet beter wordt. Geef het aan en durf daadwerkelijk af te haken, door letterlijk op te staan.
Tip: bepaal voor jezelf een ondergrens. Blijft de werkgever daaronder zitten? Geef dan aan dat je zal afhaken en houd je aan je woord. Het vergt wat moed, maar het geeft de werkgever aan dat je niet zomaar over je heen laat lopen. Een waardevolle eigenschap, waardoor je marktwaarde alleen maar verder toeneemt.
Onderhandel binnen je huidige functie
Tenslotte is het verstandig om er ook binnen je huidige functie voor te zorgen dat je slim onderhandelt. Het huidige salaris is niet heilig. Vooral niet op het moment dat je er gaandeweg steeds meer verantwoordelijkheden bij krijgt. Je kunt een salariswijzer gebruiken om na te gaan wat je zou moeten verdienen en regelmatig controleren of je salaris niet te laag is.
Binnen je huidige functie is (bv als PHP developer) het niet altijd mogelijk om te onderhandelen over het salaris. Dat is vaak lastig vanwege de bestaande werkrelatie. Bovendien bestaat de kans dat je vastzit aan een bepaalde cao of andere vastgelegde contracten. In dat geval kun je onderhandelen over bijvoorbeeld een opleiding. Je kunt jezelf dan verder ontwikkelen, zonder dat je daar zelf de kosten voor hoeft te dragen.
Let op: zorg er bij een opleiding voor dat je goed begrijpt waaraan jij je verbindt. Het is niet ongebruikelijk dat werkgevers vereisen dat je nog minimaal een aantal jaar blijft werken nadat je de opleiding hebt afgerond.