Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?
Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.

Deze driedeling komt goed van pas bij het bepalen van zowel het takenpakket als het salaris voor een bepaalde functie. Het helpt je ook om in te schatten wat je van een nieuwe werknemer kunt verwachten. Dat laatste heeft een positieve invloed op zowel de interne communicatie als de interactie met klanten en leveranciers.

Hoe bepaal je het vaardigheidsniveau van een kandidaat?

Het expertiseniveau van een IT'er kan worden afgemeten aan het aantal jaren werkervaring. Sommige technici leren echter niets bij omdat ze jarenlang in dezelfde rol blijven hangen en niet geconfronteerd worden met complexe problematiek.

Met name personeel op medior-niveau heeft de neiging om het eigen kunnen te overschatten. Dit is het zogenoemde Dunning-Kruger-effect; men kan zich geen andere, betere werkwijzen voorstellen dan de best practices die zij al toepassen. Gelukkig zijn er ook ICT'ers die inzien dat er altijd wel iets nieuws te leren valt.
Modellen om het niveau van ICT vaardigheden te bepalen
Er is geen vaste standaard voor de overgang van het ene niveau naar het andere. Functievereisten verschillen per bedrijf. Werkgevers gebruiken vaak (een combinatie van) onderstaande modellen om een beeld te krijgen van het vaardigheidsniveau van kandidaten of werknemers.
  • Dreyfus model of skill acquisition – Stuart & Hubert Dreyfus
  • The Seven Stages of Expertise in Software Engineering - Meilir Page-Jones
  • Programmer Competency Matrix - Sijin Joseph

Hoeveel jaren ervaring hebben werkzoekenden op ICTerGezocht.nl?

Qua expertiseniveau is de onderverdeling op ons matchingplatform redelijk gelijkmatig (2019):
Junior (0-2 jr.) 26,0%
Medior (3-5 jr.) 34,4%
Senior (5+ jr.) 39,6%

Hoe werkt matching op carrièreniveau op ICTerGezocht.nl?

Hoeveel jaren werkervaring moet een kandidaat hebben? Maak je keuze in het formulier op ICTerGezocht.nl tijdens het plaatsen van je vacature.
c5945ea5f984aaae429a377015cc046b9aa9ea2f821eac26.png
Voor startersfuncties houden wij 0-2 jaar werkervaring aan, voor medior-rollen geldt 3-5 jaar en voor senior-vacatures is meer dan 5 jaar ervaring de richtlijn.

Wat betekent junior-, medior-, of senior-carrièreniveau voor developers?

Net als bij veel andere beroepen valt de carrière van een developer onder te verdelen in drie fasen: junior, medior en senior.

Carrièreniveau junior developer
Junior-programmeurs op ICTerGezocht.nl hebben maximaal 2 jaar ervaring. Over het algemeen zijn zij in staat om eenvoudige technische taken zelfstandig uit te voeren. Enig advies van een meer ervaren collega is soms noodzakelijk. Het vinden van oplossingen voor complexe zakelijke uitdagingen of het bouwen van een software-architectuur is iets waar een junior zich nog niet aan hoeft te wagen.

Een junior developer:
  • werkt aan opdrachten die door senior engineers zijn uitgezet;
  • beheerst (minstens) één programmeertaal;
  • kan kleine bugs oplossen; en
  • helpt met projectplanning.

Carrièreniveau medior developer
Medior developers hebben over het algemeen 3-5 jaar ervaring. Ze zijn proactief, vindingrijk en bedreven in het schrijven van standaardcode. Troubleshooting en debugging is dagelijkse kost. Medioren kunnen beginnende programmeurs begeleiden, maar missen nog wel de noodzakelijke ervaring en het overzicht om teams te kunnen managen. Reflecteren op fouten is nog lastig.

Medioren
  • werken meestal aan meerdere projecten tegelijk;
  • beschikken over een gedegen werktempo;
  • produceren code van hoge kwaliteit;
  • zijn in staat om code van anderen te interpreteren, herschrijven en verbeteren;
  • testen software; en
  • begeleiden junior-ontwikkelaars.

Carrièreniveau senior developer
Senior-developers begrijpen het softwareontwikkelingsproces tot in detail. Met hun uitgebreide ervaring (> 5 jaar) ontwikkelen zij technische oplossingen die voldoen aan bedrijfsdoelstellingen. Senior-programmeurs behouden het overzicht en geven leiding aan junioren en medioren. Er is geen vaste route naar dit carrièreniveau. Wel staat vast dat analytische vermogens en een experimentele geest noodzakelijk zijn voor het oplossen van complexe ICT-problematiek.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check