Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

door Michiel van der Avoird
18.880x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.

Deze driedeling komt goed van pas bij het bepalen van zowel het takenpakket als het salaris voor een bepaalde functie. Het helpt je ook om in te schatten wat je van een nieuwe werknemer kunt verwachten. Dat laatste heeft een positieve invloed op zowel de interne communicatie als de interactie met klanten en leveranciers.

Hoe bepaal je het vaardigheidsniveau van een kandidaat?

Het expertiseniveau van een IT'er kan worden afgemeten aan het aantal jaren werkervaring. Sommige technici leren echter niets bij omdat ze jarenlang in dezelfde rol blijven hangen en niet geconfronteerd worden met complexe problematiek.

Met name personeel op medior-niveau heeft de neiging om het eigen kunnen te overschatten. Dit is het zogenoemde Dunning-Kruger-effect; men kan zich geen andere, betere werkwijzen voorstellen dan de best practices die zij al toepassen. Gelukkig zijn er ook ICT'ers die inzien dat er altijd wel iets nieuws te leren valt.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 21.892 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Modellen om het niveau van ICT vaardigheden te bepalen
Er is geen vaste standaard voor de overgang van het ene niveau naar het andere. Functievereisten verschillen per bedrijf. Werkgevers gebruiken vaak (een combinatie van) onderstaande modellen om een beeld te krijgen van het vaardigheidsniveau van kandidaten of werknemers.
 
 • Dreyfus model of skill acquisition – Stuart & Hubert Dreyfus
 • The Seven Stages of Expertise in Software Engineering - Meilir Page-Jones
 • Programmer Competency Matrix - Sijin Joseph

Hoeveel jaren ervaring hebben werkzoekenden op ICTerGezocht.nl?

Qua expertiseniveau is de onderverdeling op ons matchingplatform redelijk gelijkmatig (2019):
Junior (0-2 jr.) 26,0%
Medior (3-5 jr.) 34,4%
Senior (5+ jr.) 39,6%

Hoe werkt matching op carrièreniveau op ICTerGezocht.nl?

Hoeveel jaren werkervaring moet een kandidaat hebben? Maak je keuze in het formulier op ICTerGezocht.nl tijdens het plaatsen van je vacature.

Voor startersfuncties houden wij 0-2 jaar werkervaring aan, voor medior-rollen geldt 3-5 jaar en voor senior-vacatures is meer dan 5 jaar ervaring de richtlijn.

Wat betekent junior-, medior-, of senior-carrièreniveau voor developers?

Net als bij veel andere beroepen valt de carrière van een developer onder te verdelen in drie fasen: junior, medior en senior.

Carrièreniveau junior developer
Junior-programmeurs op ICTerGezocht.nl hebben maximaal 2 jaar ervaring. Over het algemeen zijn zij in staat om eenvoudige technische taken zelfstandig uit te voeren. Enig advies van een meer ervaren collega is soms noodzakelijk. Het vinden van oplossingen voor complexe zakelijke uitdagingen of het bouwen van een software-architectuur is iets waar een junior zich nog niet aan hoeft te wagen.

Een junior developer:
 • werkt aan opdrachten die door senior engineers zijn uitgezet;
 • beheerst (minstens) één programmeertaal;
 • kan kleine bugs oplossen; en
 • helpt met projectplanning.

Carrièreniveau medior developer
Medior developers hebben over het algemeen 3-5 jaar ervaring. Ze zijn proactief, vindingrijk en bedreven in het schrijven van standaardcode. Troubleshooting en debugging is dagelijkse kost. Medioren kunnen beginnende programmeurs begeleiden, maar missen nog wel de noodzakelijke ervaring en het overzicht om teams te kunnen managen. Reflecteren op fouten is nog lastig.

Medioren
 • werken meestal aan meerdere projecten tegelijk;
 • beschikken over een gedegen werktempo;
 • produceren code van hoge kwaliteit;
 • zijn in staat om code van anderen te interpreteren, herschrijven en verbeteren;
 • testen software; en
 • begeleiden junior-ontwikkelaars.

Carrièreniveau senior developer
Senior-developers begrijpen het softwareontwikkelingsproces tot in detail. Met hun uitgebreide ervaring (> 5 jaar) ontwikkelen zij technische oplossingen die voldoen aan bedrijfsdoelstellingen. Senior-programmeurs behouden het overzicht en geven leiding aan junioren en medioren. Er is geen vaste route naar dit carrièreniveau. Wel staat vast dat analytische vermogens en een experimentele geest noodzakelijk zijn voor het oplossen van complexe ICT-problematiek.

Kom via ons platform in contact met 21.892 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Lutjebroek 3 uur geleden
Amsterdam 13 uur geleden
Nieuwerkerk aan den IJssel 15 uur geleden
Duiven 17 uur geleden
Groningen 17 uur geleden
Venlo 21 uur geleden
Warnsveld 22 uur geleden
Twello Gisteren
Rotterdam Gisteren
Wageningen Gisteren