Personeelsadvertentie maken? 5 tips (+ SEO optimalisatie)

Personeelsadvertentie maken? 5 tips (+ SEO optimalisatie)
Een personeelsadvertentie moet zoveel mogelijk worden gezien en dus hoog in zoekmachines verschijnen. 5 SEO tips voor meer zichtbaarheid.

Waarom zou je tijd besteden aan het maken van geweldige personeelsadvertenties, als kandidaten ze niet kunnen vinden? Met deze tips laat je jouw vacatures opvallen en ontvang je meer sollicitaties.

Hoe schrijf je een effectieve personeelsadvertentie?

1. Verplaats jezelf in de kandidaat
Talloze potentiële werknemers zoeken online naar een baan en gebruiken daarvoor evenzoveel zoekopdrachten. Alleen al voor een brede functietitel zoals ‘developer' bestaan meerdere alternatieven: programmeur, software engineer, software ontwikkelaar, software developer, webdeveloper… (zie ook het advertentie-voorbeeld hieronder). Hetzelfde is waar aan de recruitmentzijde: omdat werkgevers verschillende functienamen hanteren, kunnen job ads met vergelijkbare inhoud verschillende titels dragen.
b102448e3046cf87d4c88a92d1034607d875cf744bbccb57.jpg
Vacature voorbeeld: 3 functienamen voor 1 functie

2. Kies de meest gebruikte functienaam
Een advertentietitel moet een veelgebruikte zoekterm bevatten om effectief te zijn en om een zo groot mogelijk aantal sollicitaties te realiseren. Met een Google-zoekopdracht kun je achterhalen wat de meest gebruikte functienaam voor een bepaalde rol is. Wees je ervan bewust dat vindbaarheid belangrijker is dan originaliteit bij het zoeken naar nieuw personeel.

3. Inhoud advertentie schrijven
Een advertentie met het volgende bevatten:
 • Een pakkende vacaturetitel, geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO).
  • Meest effectieve lengte op ICTerGezocht.nl: 60 tot 150 tekens.
  • Verwerk de functienaam en de plaats/provincie in de titel voor een optimaal effect.
  • Vermeld eventueel het type dienstverband, carrièreniveau, of aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden (bijv. laptop van de zaak).
  • Voor wat betreft ICT vacatures biedt technisch jargon in een functienaam meerwaarde. Ter vergelijk: Developer vs. Back End Developer vs. Python Back End Developer.
 • Functieomschrijving: een weergave van de taken en verantwoordelijkheden die bij de rol horen. Verwerk ook in dit gedeelte zoekwoorden om de advertentie goed te laten ranken.
 • Functie-eisen: geef duidelijk aan wat je van kandidaten verwacht met betrekking tot vaardigheden, opleidingsniveau en werkervaring.
 • Aanvullende relevante informatie
  • Type dienstverband.
  • Duur van de arbeidsovereenkomst, als het geen vast contract betreft.
  • Plaats van tewerkstelling.
  • Salaris(bereik): advertenties met een salarisindicatie krijgen de meeste respons.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Bedrijfsbeschrijving: geïnteresseerden moeten zich een voorstelling van jouw onderneming kunnen maken. Wat kan een kandidaat verwachten als hij/zij bij jou in dienst treedt?

LEESTIP: met een goed geplande SEO-strategie krijg je meer verkeer naar je vacaturepagina's en ben je klaar voor Google for Jobs.

4. Gebruik zoekwoorden
Voor een zoekmachine die gebruik maakt van Boolean Search (zoals die van ICTerGezocht.nl), is niet de frequentie, maar de relevantie van de gebruikte trefwoorden het belangrijkst. Met andere woorden: hoe gedetailleerder de functie-inhoud en -vereisten beschreven staan, en hoe duidelijker de advertentietitel is, hoe beter een vermelding zal presteren.

Identificeer en selecteer dus vier of vijf zoekwoorden die de kern van de vacante positie beschrijven. Stel de vacature op en verspreid deze termen over de hele advertentie. Een vacature moet daarnaast ‘scanbaar' zijn en de lezer tot het einde toe boeien. Het is dus zaak om een goede balans te vinden tussen techniek en stijl.

5. Herschrijf de personeelsadvertentie indien nodig
Aarzel niet om een advertentie aan te passen als deze niet tot het verwachte aantal sollicitaties leidt. Neem de inhoud nog eens door. Schrijf en plaats eventueel een alternatieve versie. Voer A/B-tests uit om te zien welke variant het meest succesvol is.
fc64e14cada567734020cf69721ca94e591bff5d0f3656bd.jpg
Voorbeeld vacature advertentie op ICTerGezocht.nl
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe maak je een Bedrijfsprofiel? (+ voorbeeld)

Een bedrijfsprofiel moet niet alleen basisinformatie bevatten, maar ook de sterke punten van jouw onderneming helder voor het voetlicht brengen.
Michiel van der Avoird 24 sep 2020

ICT vacatures gepersonaliseerd adverteren

Heb je moeite met het aantrekken van geschikte ICT'ers? Dan is het misschien tijd om je advertentiecampagne opnieuw in te richten. We leggen uit hoe g...
Michiel van der Avoird 21 aug 2019

ICT werving en selectie optimaliseren met recruitment tools

Zeker voor gespecialiseerde ICT functies is een juiste match tussen bedrijf en kandidaat cruciaal; iedere rol vereist een eigen set vaardigheden en co...
Michiel van der Avoird 11 aug 2019

ICT recruitment via social media

Via social media kun je efficiënt en goedkoop nieuw ICT talent werven, maar met het plaatsen van een paar berichten alleen kom je er niet. Een meer s...
Michiel van der Avoird 7 mei 2019

Time to hire verkorten? 5 tips voor een sneller ICT-recruitmentproces

De time to hire meet het aantal dagen tussen het moment dat een kandidaat solliciteert (of wordt benaderd) tot het moment waarop de kandidaat de baan ...
Michiel van der Avoird 21 mrt 2019

6 belangrijke HR KPI's voor succesvolle IT-recruiters

IT-recruitment kan de toekomst van een bedrijf maken of breken. Er zijn veel carrières en verwachtingen aan verbonden. Hoe werf je de beste ICT'ers? ...
Michiel van der Avoird 10 okt 2018
 
check