Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Hoe voorkom je dat buitenlandse ICT'ers op je vacature solliciteren?

door Michiel van der Avoird
1.820x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

90% van de bedrijven op ons platform verkiest ICT'ers uit eigen land boven kandidaten die in het buitenland wonen.

Werkgevers halen personeel bij voorkeur uit de regio, in plaats van uit landen zoals India en Rusland. Sollicitaties van over de grens, uit welk land dan ook, worden door het overgrote merendeel niet op prijs gesteld. Wij bieden bedrijven daarom de mogelijkheid om reacties uit het buitenland op voorhand uit te sluiten. Hoe gaat dat in zijn werk?

Sollicitaties uit het buitenland uitsluiten (of toelaten) op ICTerGezocht.nl

Woonlocatie selecteren in het vacatureformulier
Selecteer de gewenste woonlocatie van een kandidaat tijdens het plaatsen van je vacature. Hieronder zie je een screenshot van het vacatureformulier, er zijn twee keuzemogelijkheden:

Wil je niet dat kandidaten die woonachtig zijn in het buitenland op je vacature kunnen reageren? Of sta je juist open voor internationale sollicitanten? Werf je alleen in Nederland of kijk je ook buiten de landsgrenzen, in de Europese Unie? Maak je keuze.
  • ‘Ik wil niet dat kandidaten woonachtig buiten Nederland kunnen solliciteren': het opgeven van een Nederlands woonadres (postcode + huisnummer) is verplicht bij het solliciteren.
  • ‘Kandidaten woonachtig binnen de hele EU mogen solliciteren (mits bereid te verhuizen)': het opgeven van een Nederlands woonadres (postcode + huisnummer) is niet verplicht bij het solliciteren. Er volgt een IP-check als de kandidaat besluit om geen woonadres in te vullen. De persoon krijgt een melding dat hij/zij niet kan solliciteren als blijkt dat hij/zij zich op dat moment buiten de EU bevindt.

Kandidaten die zich buiten de EU bevinden en geen geldig Nederlands woonadres hebben, kunnen dus nooit solliciteren op vacatures via ICTerGezocht.nl.

Internationaal werven: ja of nee?

Er zijn legio redenen te bedenken waarom een werkgever wel of niet internationaal zou willen werven. We bespreken een aantal overwegingen van werkgevers.

Voldoende vs. onvoldoende gekwalificeerde kandidaten in de regio
Kandidaten uit de regio zijn bijna altijd eerste keus, zelfs als een veel betere buitenlandse IT'er interesse heeft getoond. Hoe dichterbij een prospect woont, hoe groter de kans dat hij/zij een baanaanbod accepteert. Echter, de aanhoudende personeelsschaarste dwingt werkgevers ertoe om buiten de eigen landsgrenzen te kijken. Buitenlandse werknemers kunnen over belangrijke ICT-vaardigheden en competenties beschikken die in ons land moeilijk te vinden zijn.

Wel of geen internationaal karakter?
Elke regio of stad heeft een eigen karakter, tempo, taal en gedrag. Binnen het plaatselijke/regionale bedrijfsleven heerst een bijpassende cultuur. Sommige werkgevers wijzen internationaal talent af, uit angst voor aanpassingsproblemen. Hoe kundig deze groep ICT'ers ook zijn, ze worden op voorhand uitgesloten.

Internationale ICT bedrijven zijn daarentegen juist gebaat bij meer culturele diversiteit. Hoe meer nationaliteiten, hoe dynamischer de werkplek. Grotere groepen klanten identificeren zich met het merk en de heersende missie, waardoor er uiteindelijk meer goederen en diensten worden afgenomen.

Naar Nederland verhuizen of op afstand werken
Werknemers die bereid zijn te verhuizen voor een baan (in het buitenland), nemen een grote sprong in het diepe. Niet iedere werkgever is bereid het risico te nemen, laat staan om voor de bijkomende kosten op te draaien. Want wat als de twijfel toeslaat? Wat als de werknemer heimwee krijgt, gedesillusioneerd raakt en/of vrienden en familie mist?

Wat als het weer ook nog tegenvalt? Het is aannemelijk dat een internationale kracht het bedrijf voortijdig verlaat. Alle emotionele, fysieke en logistieke factoren passeren nogmaals de revue, het zogenoemde 'vluchtrisico' groeit. Bedrijfsprocessen worden verstoord en de werkgever moet tijd en geld investeren om vervanging te vinden.

Werknemers laten overkomen kan dus risicovol zijn, ze op afstand laten werken is een veiligere optie. Het geeft bedrijven bovendien de flexibiliteit om taken in verschillende tijdzones uit te (laten) voeren en 24 uur per dag beschikbaar te zijn. Het maakt een werkgever ook aantrekkelijker.

Regionaal, nationaal of internationaal werven?
Werknemers van over de grens hebben andere denkpatronen dan personeel dat afkomstig is uit de regio. Ze bekijken zaken vanuit een ander perspectief en vinden alternatieve oplossingen voor bestaande problemen. Hoe meer nieuwe invalshoeken en innovatieve ideeën, hoe beter. Dit gezegd hebbende: ICT'ers uit de regio zijn in het geheel niet minder bekwaam. Bovendien valt de term ‘internationaal werven' voor veel werkgevers onder de categorie ‘dagdromen'. Het merendeel van hen heeft noch de ambitie, noch de middelen om buiten de landsgrenzen te kijken.

Kom via ons platform in contact met 18.811 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Deventer 2 uur geleden
Cuijk 9 dagen geleden
Eindhoven 1051 dagen geleden
Rotterdam 8 uur geleden
Drachten 9 uur geleden
Papendrecht 10 uur geleden
Almere 13 uur geleden
Nieuwegein 13 uur geleden
Rotterdam 15 uur geleden
Amsterdam 15 uur geleden