Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

De T-shaped ICT professional

door Michiel van der Avoird
2.263x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

T-shaped professionals zijn een uitstekende aanvulling op elk team. Ze hebben een kernrol en focus in hun werk, maar richten zich ook op andere gebieden om hun werkgever in bredere zin te ondersteunen. Het zijn vakmensen die zaken snel oppakken en zich in de praktijk tot echte experts ontwikkelen.

Definitie

Een T-shaped professional, oftewel een werknemer met een zogenaamd 'T-vormig' competentieprofiel, combineert de sterke punten van een generalist en een specialist. De T symboliseert de diepte en breedte van de kennis en vaardigheden waarover dit type werknemer beschikt. Rollen zoals Service Engineer en Test Specialist zijn hiervan goede voorbeelden.
 
 • De verticale lijn van de T staat voor diepgaande kennis en expertise in een beroep, vakgebied of specialisatie.
 • De horizontale lijn symboliseert brede algemene kennis en intermenselijke vaardigheden. Grensoverschrijdende competenties zijn onder andere teamwork, communicatie, perspectief, netwerken, kritisch denken en projectbeheer.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures

Oorsprong
De oorsprong van de term 'T-shaped' ligt, zoals je zou verwachten, in het recruitmentvak. HR-managers kozen het woord om een verscheidenheid aan kennis, vaardigheden, achtergrond en ervaring aan te duiden. Het model van symbolisering in horizontale en verticale vaardigheden ontstond in de vroege jaren '90.

Waarom een T-shaped professional?

Ook in de IT wordt naast gedegen specialistische kennis een zekere hoeveelheid algemene kennis gewaardeerd. Werkgevers zoeken specifiek naar werknemers met een dergelijk kwalificatieprofiel. Waarom?
 
 • Taken hoeven niet of minder vaak te worden overgedragen aan een andere afdeling of derde partij. In kleinere bedrijven en startups is het een voordeel als een medewerker verschillende verantwoordelijkheidsgebieden kan bestrijken.
 • ICT'ers met brede algemene kennis kunnen effectief en efficiënt samenwerken in een team met andere specialisten. Ze erkennen en accepteren het belang van verschillende disciplines bij het uitvoeren van projecten.
 • Medewerkers van andere afdelingen / disciplines of klanten worden beter begrepen; de communicatie verloopt soepeler.
 • Brede kennis biedt overzicht en nieuwe inzichten die kunnen leiden tot betere ideeën en oplossingen.
 • Wie opklimt naar een leidinggevende functie moet oog hebben voor het grote geheel. Eerder opgedane specifieke kennis en inzichten komen van pas bij het leiden van een team.
 • Bedrijven digitaliseren om concurrerend te blijven. Functievereisten veranderen; de vraag naar een ander type werknemer groeit.

Hoe word je T-shaped?

Een T-vormig competentieprofiel komt je carrière ten goede. Ongebruikelijke vaardigheidscombinaties maken je uniek en bijzonder waardevol voor potentiële werkgevers. Ben je bang dat je teveel specialist of generalist bent? Laat je niet ontmoedigen. Het allerbelangrijkste is om gedurende je hele werkzame leven voortdurend nieuwe kennis en ervaring op te doen.
 
 • Kijk buiten je eigen vakgebied. Welke vaardigheden zou je willen aanleren?
 • 'T-shaped' worden doe je niet zomaar even. Neem de tijd, houd je ogen open, blijf groeien.
 • Ben je werkgever? Creëer een veilige werkomgeving waarin kennis delen en samenwerken centraal staat. Begrijp dat werknemer buiten hun comfortzone moeten stappen om zich te kunnen ontwikkelen.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures
Amsterdam Gisteren
Rotterdam Gisteren
Rotterdam Gisteren
Amsterdam Gisteren
Venlo Gisteren
Rotterdam 1 dagen geleden
Amsterdam 1 dagen geleden
Laren (NH) 94 dagen geleden
Groningen 182 dagen geleden
Noordwijk (ZH) 687 dagen geleden