Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

5 nieuwe rollen die CIO's moeten vervullen

door Michiel van der Avoird
6 november 2019 • 590x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

De opkomst van cloud computing en automatisering van bedrijfsprocessen heeft de rol van chief information officer drastisch veranderd. Tien jaar geleden hielden CIO’s zich voornamelijk bezig met het organiseren van de technologiestack en het datacenter. Nu jagen zij digitalisering aan om strategische bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

De CIO is de hoofdverantwoordelijke voor de IT-strategie en computersystemen binnen een organisatie. Hij moet expert zijn op de volgende vijf gebieden (Tynan, D.,5-8-2019, The future of IT leadership: 5 new roles Cios must master).
 

1. Innovatie

Hoe concurrerend een organisatie kan zijn, hangt af van de mate waarin het digitaliseert en innoveert. Om deze vernieuwingsprocessen in goede banen te kunnen leiden, moet een CIO niet alleen technisch onderlegd zijn, maar ook over uitstekende managementcapaciteiten beschikken. IT-managers met een voornamelijk technische achtergrond zullen hun draai moeten vinden in deze nieuwe leidersrol.
 

2. Diversiteit & inclusiviteit

Uit research van Stanford (2019) blijkt dat een gender-divers aanwervingsbeleid de aandelenkoersen van bedrijven omhoog drijft. Besluitvormingsprocessen en bedrijfsresultaten verbeteren omdat projecten vanuit meer invalshoeken kunnen worden bekeken. Ondanks inspanningen en investeringen om te diversifiëren zijn de meeste technici echter blank en mannelijk.
 
  • In 2018 lag het percentage vrouwen in de ICT in Nederland op slechts 16%.
  • Bij Google en Microsoft is het aandeel zwarte of Latijns-Amerikaanse technische werknemers sinds 2014 met minder dan een procentpunt gestegen. (Google Diversity Annual Report 2019 & Microsoft Equal Employment Opportunity 2017 Employer Information Report).
  • Het aandeel zwarte technische werknemers bij Apple is met 6% gelijkgebleven (2018 Employer Information Report).
  • Bij Facebook is 23% van het technische personeel vrouwelijk,  8% meer in 2014; Google rapporteert vergelijkbare progressie (Facebook 2019 Diversity Report).

Het samenstellen van een divers personeelsbestand, met aandacht voor leeftijd, geaardheid en etniciteit, is een taak voor de chief digital information officer. Het wervingsproces moet worden bijgewerkt om zowel diversiteitsproblematiek als (verborgen) seksueel wangedrag en intimidatie uit te bannen.
 

3.  Kunstmatige intelligentie & automatisch leren

Een IT-organisatie moet verschillende soorten AI-algoritmen ondersteunen en gegevens op een nieuwe manier beheren. De verwachtingen omtrent artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) zijn hooggespannen. 60% van de grote bedrijven verwacht dat hun bestaande personeel AI-projecten zal afhandelen (CompTIA, 2019). Een CIO hoeft geen expert te zijn, maar wel over voldoende kennis van ML en AI beschikken om er optimaal van gebruik te kunnen maken. Hij moet nadenken over welke data moeten worden verzameld om AI-algoritmen echt productief te maken.
 

4. Hoofdinstructeur

Interpersoonlijke vaardigheden worden belangrijker naarmate technologie en bedrijf samensmelten. IT-leiders hebben hun werknemers meer dan ooit nodig. Een succesvolle CIO verplaatst zich in zijn teamleden en stippelt gepersonaliseerde leertrajecten uit om hen de juiste vaardigheden te laten aanleren.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 19.776 beschikbare CIO's

Bekijk alle CV's
 

5. Inspireren

  • Hoe werkt deze nieuwe technologie?
  • Welke meerwaarde creëert het?
  • Welke invloed heeft de gekozen toepassing op onze werkwijzen?
  • Hoe verbetert het onze procesvoering?

Net als consultants moeten IT-leidinggevenden teams kunnen overtuigen met een geloofwaardig en beknopt strategisch verhaal. Omdat veel CIO's eerder een puur technische carrière hadden, missen ze vaak het vermogen een aanpak uit te leggen. Een uiteenzetting van de technische werking alleen is echter onvoldoende. CIO’s hebben een digitale visie nodig om iedereen in het bedrijf te motiveren en inspireren.

Op zoek naar een kundige leidinggevende IT’er? Bereik ICT personeel met een van onze producten.

Kom via ons platform in contact met 19.776 beschikbare CIO's

Bekijk alle CV's
Heiloo 10 uur geleden
Dongen 10 uur geleden
Barendrecht 12 uur geleden
Alkmaar 14 uur geleden
Eindhoven 16 uur geleden
Veldhoven 16 uur geleden
Amsterdam 17 uur geleden
Diemen Gisteren
Houten Gisteren
Almere Gisteren