Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

9 kenmerken van een goede ICT werkgever

door Michiel van der Avoird
2.729x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Hoe onderscheid je jezelf als werkgever op de huidige ICT arbeidsmarkt? Wat is ervoor nodig om IT werknemers op de lange termijn tevreden te stellen? Heb je wel een goede baas? We noemen 9 kenmerken van aantrekkelijke werkgevers.

1. Baanzekerheid
Het is lastig om gemotiveerd te blijven als je weet dat je over drie maanden geen werk meer hebt. Wie verlangt er niet naar baanzekerheid? Onzekerheid over levensonderhoud is vermoeiend. Hoe langer de zorgen aanhouden, hoe lastiger het wordt kwaliteit te leveren. Een financieel goed presterend bedrijf dat bestand is tegen moeilijke of onvoorziene omstandigheden wordt door de meeste mensen beschouwd als een aantrekkelijke werkgever. Een laag personeelsverloop is eveneens een goede indicator.

2. Gezondheid
Een goede baas bekommert zich om de gezondheid van zijn werknemers, want alleen gezonde en fitte werknemers bieden langetermijnvoordelen. Geef bijvoorbeeld korting op een fitnessabonnement, organiseer een sportevenement en/of bied gratis fruit aan.

3. Balans tussen werk en privé
Een goede balans tussen werk en privéleven is voor veel (toekomstige) werknemers een vereiste. Aantrekkelijke werkgevers anticiperen daarop. Zij hanteren flexibele werktijden en bieden ICT'ers de mogelijkheid om thuis te werken.

4. Zelfgestuurd werken
ICT'ers willen niet de hele werkdag op de vingers worden gekeken. Ze zijn aangenomen als professionals in hun vakgebied en hebben een eigen aanpak voor specifieke taken. Werkinstructies die tot in detail zijn gepland zijn zeer beperkend en belemmeren de groei of individuele ontwikkeling van werknemers.

5. Carrièremogelijkheden
Ambitieuze professionals verlaten een bedrijf als een werkgever geen verdere carrièrekansen biedt. Iemand die de carrièreladder wil beklimmen moet zoveel mogelijk worden gesteund. Perspectief kan onder andere worden geboden met:
 
  • interne en externe trainingen;
  • financiële ondersteuning voor (aanvullende) opleidingsmogelijkheden;
  • regelmatige uitbreiding en aanpassing van het persoonlijke verantwoordelijkheidsgebied.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 18.810 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's

6. Een eerlijk salaris
Een eerlijk salaris voldoet aan cao-normen en ligt een stuk boven de ondergrens. Extra voordelen zoals vakantiegeld zijn voor goede werkgevers vanzelfsprekend. Ook laten zij werknemers meeprofiteren van bedrijfssuccessen. Denk aan bonussen voor goede teamprestaties of uitstekende kwartaalopbrengsten.

7. Communicatie
Een open communicatiecultuur zorgt ervoor dat IT'ers zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Medewerkers willen weten wat er in het bedrijf speelt. Communiceer beslissingen zoveel mogelijk rechtstreeks en geef inspraak waar mogelijk. Wees transparant. Ben je dat niet, dan ontstaat er ontevredenheid op de ICT werkplek.

8. Regelmatig contact
Je bent bepaald geen goede baas als je je werknemers slechts één keer per jaar ziet en spreekt, bijvoorbeeld bij een functioneringsgesprek. Frequent contact tussen personeel en manager(s) is wenselijk. 
 
  • IT'ers kennen hun plaats in de organisatie beter door regelmatige feedback.
  • Werkgerelateerde problemen worden sneller en beter aangepakt en verholpen.
  • Het gevoel van saamhorigheid tussen baas en werknemer is sterker, wat een positief effect heeft op de werksfeer.
  • Door veelvuldig contact kan een werkgever beter inspelen op individuele loopbaanambities.

9. Een gemeenschappelijke missie
Formuleer een missie waar je ICT medewerkers zich mee kunnen identificeren. Streef samen hartstochtelijk dat ‘hogere doel' na. Een betrokken bedrijf is een aantrekkelijk bedrijf. Het gaat niet alleen om geld verdienen. IT banen moeten betekenis hebben. Een goede IT werkgever laat medewerkers zien hoe het bedrijf toegevoegde waarde creëert.

Kom via ons platform in contact met 18.810 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Nijmegen 6 uur geleden
Haarlem 1566 dagen geleden
Amstelveen 353 dagen geleden
Swifterbant 18 dagen geleden
Rotterdam 22 dagen geleden
Amsterdam 50 dagen geleden
Nijmegen 112 dagen geleden
Arnhem 78 dagen geleden
Rotterdam 568 dagen geleden
Eindhoven 163 dagen geleden