Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat doet een business analist? Een overzicht van taken en vaardigheden

door Michiel van der Avoird
3 november 2018 • 5.018x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

De business analist van nu is veelzijdig. Als bemiddelaar, verbinder en ambassadeur brengt de bedrijfsanalist zakelijke behoeften samen met IT-middelen. De BA is de brug tussen bedrijfssystemen van de eindgebruiker tot functionele implementatie van technische oplossingen.

Wat doet een business analist?

De business analist vereenvoudigt en versnelt gecompliceerde, trage bedrijfsprocessen zodat werknemers hun werk efficiënter en effectiever kunnen uitvoeren. Deze requirements engineer is de schakel tussen zakelijke problemen en ICT-architecturen, tools of applicatiesoftware. Bedrijfsverandering en software-implementaties gaan tegenwoordig hand in hand, daarom houdt een BA zich vooral bezig met ICT-projecten.

Taken van een business analist

De business analyst analyseert een organisatie, documenteert bedrijfsmodellen, -processen of -systemen en beoordeelt implementaties. Het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) beschrijft zijn taken in een zogenoemde requirementsanalyse, bestaande uit drie soorten activiteiten:
 
 • Inventariseren (eliciteren); communiceren met alle belanghebbenden (klanten, medewerkers, gebruikers) om hun behoeften te vertalen naar bedrijfsdoelen (requirements).
 • Analyseren en corrigeren; vaststellen in hoeverre requirements onduidelijk, incompleet of tegenstrijdig zijn.
 • Valideren: documenteren in use cases, user stories of functionele specificaties. Deze hoogwaardige analyses en voorstellen zitten ook strategisch en financieel goed in elkaar.

De BA faciliteert sessies met het development team om ICT-architectuur en softwareapplicaties voor bedrijfsprocessen te ontwerpen, testen en uitvoeren. Daarbij levert hij elementen van systeemontwerp zoals een functioneel design of wireframe. Tenslotte monitort de BA nieuwe bedrijfsprocessen.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 19.410 beschikbare Business Analisten

Bekijk alle CV's

Vaardigheden van een bedrijfsanalist

Of het nu gaat om projecten, financiën, engineering of technologie; de BA van nu beschikt over een breed arsenaal aan skills.
 
 • Analyseren
 • Communiceren
 • Consulteren
 • Faciliteren
 • Problemen oplossen
 • Kritisch denken
 • Documenteren en specifiëren
 • Inventariseren
 • Technisch vaardig

Business analist worden

Iemand met een hbo- of wo- opleiding bedrijfskunde of –informatica, Business Information Technology of Informatica maakt alvast een goede start. Voor wie kennis bevestigd wil zien: er zijn certificeringen in verschillende architectuurmethoden. Het IAF- (Integrated Architecture Framework), TOGAF framework (The Open Group Architecture Framework) of de BABOK-guide.

De Business Analysis Body of Knowledge (BABOK-guide) is een standaard-referentiemodel voor bedrijfsanalyse met een competentiegericht certificeringsprogramma.
 
 • Niveau 1: het Entry Certificate in Business Analysis (ECBA) is een certificaat voor starters zoals BA-studenten, afgestudeerden, ICT omscholers maar ook bijvoorbeeld functioneel beheerders.
 • Niveau 2: Certification of Capability in Business Analysis (CCBA); voor professionals met minimaal 3750 uur praktijkervaring, gelijk aan 2 tot 3 jaar werkervaring.
 • Niveau 3: Certified Business Analysis Professional (CBAP) is de professionele certificering voor BA's met meer dan 5 jaar ervaring in bedrijfsanalyse en leidinggeven. Minimaal 7500 uur praktijkervaring is vereist.

De niveaus 2 en 3 zijn nuttig voor personen die voldoen aan alle gestelde eisen, met of zonder ECBA of CCBA. Denk aan product owners, consultants, trainers, project managers, testers, Quality Assurance (QA) personeel, change managers en designers.

Kom via ons platform in contact met 19.410 beschikbare Business Analisten

Bekijk alle CV's
Hilversum 3 uur geleden
Den Haag 14 uur geleden
Oud-Beijerland 16 uur geleden
Warffum 18 uur geleden
Amsterdam Gisteren
Maassluis Gisteren
Almere 2 dagen geleden
Hoofddorp 2 dagen geleden
Amsterdam 3 dagen geleden
Amsterdam 3 dagen geleden