Motivatie verplicht maken: ja of nee?

Motivatie verplicht maken: ja of nee?
Op ICTerGezocht.nl kun je een motivatie van een kandidaat wel of niet verplicht stellen. Acht jij het noodzakelijk?

Jazeker, zelfs in de virtuele wereld van nu zijn er nog steeds werkgevers die motivatiebrieven lezen. Zij vinden een persoonlijke toelichting uitermate belangrijk. Het biedt werkzoekenden de kans om zichzelf in een paar alinea's weg te zetten als de ideale kandidaat. Bovendien: recruitment via persoonlijke referenties (referral recruitment) is nog steeds een van meest effectieve wervingskanalen. Motiveringen zijn daarbij onmisbaar.

Motivatie verplicht maken op ICTerGezocht.nl

Verlang jij wel of geen motivatietekst van je kandidaten? Maak je keuze tijdens het invullen van het vacatureformulier op ICTerGezocht.nl. Hieronder zie je daarvan een screenshot: d11c0d69125dc043d239bf3dc5ea323c4aec26731659749c.png
Wel of geen motivatie? Maak je keuze tijdens het publiceren van je vacature op ICTerGezocht.nl.

Wat kenmerkt een goede motivering?

Ieder individu heeft een eigen achtergrond en een persoonlijke set drijfveren. Er zit een groot verschil tussen een kandidaat die gedreven wordt door het bouwen van teams en het ontwikkelen van intermenselijke relaties en een ICT'er die het liefst zelfstandig werkt aan rapportages. Beide persoonlijkheden hebben hun sterke kanten.

Voorbeelden van drijfveren
  • Nieuwe vaardigheden aanleren en toepassen.
  • Ideeën ontwikkelen om verbeteringen te bewerkstelligen.
  • Manieren vinden om problemen op te lossen, of uitdagingen te overwinnen.
  • Succesvol meedraaien in een team.
  • Een team naar succes leiden.
  • Deadlines of doelstellingen halen.
  • Lastige projecten tot een goed einde brengen, volharden.
  • Collega's begeleiden en coachen.
  • Complexe data analyseren om heldere, begrijpelijke conclusies te kunnen trekken.
  • Fouten en gebreken opsporen om een goed mogelijk eindproduct op te leveren.
Een goede motivering is kort, heeft betrekking op de vacature, is waarheidsgetrouw en haakt in op relevante ervaring. Het belangrijkste is om te achterhalen wat een persoon in het algemene leven drijft. Relevante vaardigheden en competenties staan immers al beschreven in het cv. Als je de drijfveren van sollicitanten kent, kun je een schifting maken, de talentenpool verkleinen en uiteindelijk de meest geschikte persoon aannemen.

Wat je als ICT recruiter écht wil weten

De beste motivatietekst is oprecht, maar sluit ook aan op de vacature en verduidelijkt waarom iemand geschikt is voor de baan. Als recruiter probeer je te achterhalen wat een kandidaat drijft. Waar is de ICT'er gepassioneerd over? Wat geeft een voldaan gevoel? Antwoorden op zulke vragen schijnen licht op de persoonlijkheid en werkstijl van een kandidaat. Zou deze persoon het goed doen in de functie?
689a0778c0d33ef70c0de86f7b07f7a5b247e890b389ad67.png

Zijn het cv en de motivatiebrief achterhaald?

Er was een tijd dat een vakkundig geschreven motivatiebrief en een cv met (aangedikte) kwalificaties en ervaring voldoende waren om een sollicitatiegesprek te scoren. Tegenwoordig is dat niet meer zo eenvoudig. Het internet stelt werkgevers in staat om een veel nauwkeuriger beeld te schetsen van het werkverleden, professionele netwerk en de persoonlijkheid van een kandidaat.

LinkedIn maakt het bijna overbodig om überhaupt een cv of sollicitatiebrief in te dienen. Een profiel aldaar bevat niet alleen een samenvatting van het persoonlijke en professionele verleden van een kandidaat, maar ook aanbevelingen, links naar portfolio's, projecten en ga zo maar door. Hieruit rijst de vraag: zijn cv's en motivatiebrieven nog wel van deze tijd?
  • Een groot aantal ICT werkgevers ontvangt nog steeds het liefst een mail met een cv inclusief voorbeelden van geleverd werk. Via mail informatie vergaren is voor hen eenvoudiger dan online speuren naar profielen van kandidaten.
  • Voor sollicitatie- en motivatiebrieven ligt dat anders. Het is voor recruiters en werkgevers simpelweg onmogelijk om deze allemaal door te nemen. Sterker nog: het merendeel van de brieven wordt waarschijnlijk helemaal niet gelezen. Werkgevers zien dit zelf ook in en maken het voor werkzoekenden daarom vaak onmogelijk om een motivatiebrief in te dienen.

De ene werkgever verlangt alleen een cv als reactie op een vacature, de andere vraagt naast dat cv ook een motivering. Wat heeft je voorkeur? ICTerGezocht.nl laat de keuze aan jou.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Opleidingsniveau of werkniveau vragen in ICT vacatures?

In elke functieomschrijving staat wel iets over een minimaal vereist opleidingsniveau of een passend denk- en werkniveau. Wat zet jij in je ICT vacatu...
Michiel van der Avoird 1 mrt 2020

Salarisindicatie geven in je ICT vacature: ja of nee?

Werkgevers kunnen zichzelf en werkzoekenden een hoop moeite besparen door in hun vacature(s) een salarisindicatie te geven.
Michiel van der Avoird 24 feb 2020

Hoe plaats ik mijn ICT vacature in één keer op meerdere sites?

Als werkgever wil je een openstaande positie liever vandaag dan morgen ingevuld zien. Hoe bereik je in no-time zoveel mogelijk ICT'ers?
Michiel van der Avoird 12 feb 2020

De Design Thinking Methode uitgelegd

Design Thinking is een klantgerichte en iteratieve methode voor het oplossen van complexe problemen en ontwikkelen van nieuwe ideeën.
Michiel van der Avoird 2 mrt 2021

Cloud Computing | IaaS, PaaS, SaaS: betekenis & verschillen

We definiëren de acroniemen IaaS, PaaS en SaaS, geven voorbeelden en wijzen je op de verschillen tussen deze drie vormen van cloud computing.
Michiel van der Avoird 26 jan 2021

Een Persoonlijkheidstest voor ICT werknemers?

Biedt een persoonlijkheidstest bruikbare inzichten, of moet een werkgever beslissingen baseren op meer wetenschappelijk bewezen middelen?
Michiel van der Avoird 12 jan 2021
 
check