Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Zo schrijf je een overtuigende ICT motivatiebrief

door Michiel van der Avoird
18 december 2019 • 3.229x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Een ICT motivatiebrief verwijst naar een potentiële nieuwe functie en moet de nieuwsgierigheid en wens van de lezer om samen te werken opwekken.

Is motiveren hetzelfde als solliciteren?

Het curriculum vitae somt opgedane werkervaring en behaalde successen op. De ‘klassieke’ sollicitatiebrief bevat feitelijkheden uit ditzelfde cv, een motivatiebrief is meer gericht op een openstaande vacature en de toekomstige doelstellingen van een sollicitant. Echter, niet iedere werkgever maakt onderscheid tussen twee soorten. Een motivering staat voor sommigen gelijk aan een goede sollicitatiebrief: een tekst die je nieuwsgierig maakt naar een persoonlijke kennismaking met een IT’er.

Een motivatiebrief moet de persoonlijkheid van een werkzoekende duidelijk naar voren brengen. Ben je uitgekeken op je huidige baan of werkgever? Wil je je in een andere richting ontwikkelen? Beschrijf wat je werkelijk motiveert. Mogelijke vervolggesprekken zullen minder gespannen verlopen als je eerlijk bent over je beweegredenen. Vermijd algemene frasen. Schrijf bijvoorbeeld niet alleen dat je ‘sterke communicatievaardigheden’ hebt, geef ook aan waarom juist jij erin uitblinkt.

Hoe lang moet een motivatiebrief zijn?

Een duidelijke, ter zake doende motivatiebrief past op één pagina. Een langere tekst bevat zeer waarschijnlijk overbodige passages. Houd het spannend en leesbaar. Informeer de lezer tot het einde toe.

Opbouw

1. Start met je echte motivatie
Beschrijf aan het begin van je brief waarom je solliciteert. Ben je ontslagen? Heb je niet gewerkt omdat je voor een familielid moest zorgen? Roept je cv dit soort vragen op? Beantwoord ze direct, schep duidelijkheid.

2 Waar het jou in de doelfunctie om gaat
Benoem vier of vijf van jouw topcompetenties. Vestig de aandacht op jouw opleidingen, behaalde certificaten en specialismen. Beschrijf tot in detail waarom ze relevant zijn voor de positie. Geef aan wat je meebrengt aan kennis en vaardigheden en concentreer je in je motivatiebrief op de toekomst. Je werkverleden staat immers al beschreven in je cv.

3. Geef aan wat voor jou belangrijk is
 
 • Flexibele werktijden.
 • Flexibele werklocaties (kantoor / thuis).
 • Verwantschap met de producten en/of dienstverlening van het bedrijf.
 • In teamverband of zelfstandig werken.
 • Vrijheid.
 • Plezier in het werk.

Word je uitgenodigd? Ga zo vroeg mogelijk in gesprek met de potentiële werkgever over datgene wat jij belangrijk vindt met het oog op de toekomst Zeker als de (secundaire) arbeidsvoorwaarden in je huidige dienstbetrekking niet op orde zijn.

4. Persoonlijkheid en sterke punten
Geef de lezer een idee van wie je bent. Personeelsmanagers of andere besluitvormers willen weten of je in het team en de bedrijfscultuur past. Sluiten jouw ideeën over functievereisten en carrièreperspectieven aan bij die van de baas? Ga niet in op je zwakke punten (ontwikkelingsgebieden); ze horen niet thuis in een motivatiebrief.

Schrijf bijvoorbeeld dat je het leuk vindt om software te testen. Een blik van buitenaf op jezelf werpen is ook effectief, zoals: ‘Mijn leidinggevenden en collega's waarderen mijn betrouwbaarheid en gestructureerde manier van werken’.

5. Startdatum, salaris en diploma's
Naast de gewenste startdatum en een paar laatste woorden moet je - indien nodig - je salarisverwachtingen vermelden. Noem bijvoorbeeld het bruto jaarsalaris dat je minimaal wilt verdienen. Waar ligt voor jou de ondergrens? Wat is het gebruikelijke loon in de branche?. Welke salaris vind je zelf bij de functie passen? Tot slot is het belangrijk om het gevoel over te brengen dat je de lezer graag persoonlijk wilt ontmoeten voor een goed gesprek. Sluit af met woorden zoals: ‘Ik wissel graag persoonlijk met u van gedachten tijdens een oriënterend gesprek'.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures

Welke structuur moet een motivatiebrief hebben?

Structureer dit schrijven als een zakelijke brief, van boven naar beneden:
 
 • Contactgegevens van de sollicitant.
 • Adresveld met contactpersoon.
 • Plaats en datum.
 • Betreft: Sollicitatie voor de functie van XX / indien van toepassing: referentienummer van de vacature.
 • Datum.
 • Aanhef.
 • Tekst.
 • Afsluiting (‘Met vriendelijke groet’).
 • (Gescande) handtekening.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl