Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

6 Adviezen om developers tevreden te houden

door Michiel van der Avoird
2.694x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Werven van ICT'ers is niet eenvoudig, dat is binnen HR bekend. Heb je een developer in dienst en wil je hem of haar echt niet kwijt? Lees dan vooral verder, want we hebben bij ICTerGezocht.nl uitgezocht hoe je softwareontwikkelaars tevreden houdt.

1. Luister

De ene IT'er verdiept zich het liefst in een specifieke technologie, de ander is meer allround. Ieder individu is anders. Sommigen webdevelopers zijn introvert en concentreren zich liever op code dan dat ze een vergadering bijwonen. Niet iedereen is even spraakzaam, maar een een-op-een gesprek doet wonderen. Probeer drijfveren, wensen en behoeften te achterhalen.

Luister jij naar je softwareontwikkelaars? Uit onderzoek van Broadcom blijkt waar je als IT-manager of bedrijfsleider op moeten letten. Met deze best practices creëer je een optimale workflow voor softwareontwikkeling en behoud je de beste ICT'ers voor je organisatie:
 • Continue levering van software
 • Beveiliging als integraal onderdeel van DevOps
 • DevOps consistent toepassen in de hele organisatie
 • Agile werken in de hele organisatie
 • Doorlopend testen
 

2. Motiveer

Geweldige programmeurs wil je niet kwijt. Geef ze wat ze willen!

Wat willen ze?
 • Een medior verdient meer dan een junior en een senior meer dan een medior. Het carrièreniveau van een IT'er bepaalt hoeveel hij of zij verdient. Daarnaast speelt concurrentie van andere bedrijven uiteraard een rol. Een goed salaris is een sterke motivator, maar geld is niet allesbepalend.
 • Met welke nieuwe technologieën, hard– en softwaretools wil de persoon werken?
 • Laat zien hoe belangrijk Devs voor jouw team zijn en geef ze een ideale werkplek voor het schrijven van krachtige software. Een goede werkomgeving weegt net zo zwaar als de hoogte van het salaris dat je uitbetaalt.
 • Wat is het carrièreperspectief van deze IT'er? Kan hij of zij hogerop?
 • Zijn er opleidingstrajecten?
 • Zitten er uitdagende projecten in de pijplijn?
 • Kunnen de arbeidsvoorwaarden worden verbeterd?

In ons interview met SKS Professionals geeft Wendy Heuvelman de do's and don'ts tijdens het inhuren van developers.


3. Geef erkenning

Werknemers die zich gewaardeerd voelen blijven langer behouden voor je organisatie. Webontwikkelaars lossen dagelijks complexe problemen op. Uitzonderlijke prestaties zijn positief voor je omzet, bedrijf en personeel. Laat dit niet onopgemerkt voorbijgaan. Erkenning motiveert IT'ers en versterkt de loyaliteit aan je bedrijf.

Een schouderklopje is vaak al genoeg. Je hoeft je personeel heus niet (altijd) te overladen met geschenken. Ze waarderen erkenning voor een stuk uitzonderlijk goede, creatieve code nog het meest. Deze vaklieden willen, net als ieder ander werkend mens, simpelweg gewaardeerd worden. Laat blijken dat het ontwikkelingsteam van grote waarde is. Je zult worden beloond met hard werken en kwaliteitssoftware.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 19.696 beschikbare Developers

Bekijk alle CV's

4. Investeer in de juiste tooling

Zelfs de meest getalenteerde codespecialisten hebben moderne hardware nodig om innovatieve software te kunnen schrijven. Op een goede werkplek, optimaal ingericht voor development-teams, met de beste tools. Vraag een softwareontwikkelaar dus niet met gedateerde middelen te werken. Stilstand is achteruitgang. Teruggaan in de tijd werkt in niemands voordeel. Geef developers de juiste middelen en zij zullen goed werk afleveren. Betere hardware voor jouw softwareteam betekent werknemersbehoud voor je bedrijf.

Top 10 populairste software-ontwikkelomgevingen wereldwijd:
 1. Visual Studio Code (34.9%)
 2. Visual Studio (34.3%)
 3. Notepad++ (34.2%)
 4. Sublime Text (28.9%)
 5. Vim (28%)
 6. IntelliJ (24.9%)
 7. Android Studio (19.3%)
 8. Eclipse (19%)
 9. Atom (18.0%)
 10. PyCharm (12.0%)

Visual Studio Code is de over de gehele breedte de populairste ontwikkelomgeving. Ontwikkelaars die code schrijven voor mobiele apparaten kiezen vaker voor Android Studio en Xcode.

Bron: Stack Overflow Survey 2018


5. Geef ruimte voor innovatie

Op hackathons krijgen ICT'ers vrij spel om aan code te werken. Dit leidt geregeld tot spannende innovaties, voor zowel werknemer als werkgever. Deze evenementen leiden tot samenwerkingen met vakgenoten en moedigen aan tot experiment. Het geeft ICT'ers een sterker gevoel van autonomie en vrijheid.

Het vak evolueert voortdurend. Geef je personeel de gelegenheid om te experimenteren. Misschien voelt dat ongewis, maar innoveren betekent experimenteren. Computerexperts die niets bijleren komen buitenspel te staan. Stimuleer persoonlijke groei en houd je personeel enthousiast. Het levert je uiteindelijk betere software op.

6. Talent trekt talent aan

Software-ingenieurs gedijen het best in omgevingen waar ze omringd zijn door technisch talent. Developers houden niet van rommelige code (van minder getalenteerde collega's) die doorgrond, ontrafeld en herschreven moet worden. Samenwerking is enorm belangrijk binnen DevOps. Grijp in als er een stoorzender in je team zit of als de workflow wordt gefrustreerd. Als je geen actie onderneemt loop je het risico dat programmeurs op zoek gaan naar een andere baan, met een moderne werkwijze en beter ICT-personeel.
 

Kom via ons platform in contact met 19.696 beschikbare Developers

Bekijk alle CV's
Arnhem 32 minuten geleden
Amsterdam 59 minuten geleden
Alphen aan den Rijn 2 uur geleden
Amsterdam 3 uur geleden
Heerlen 5 uur geleden
Amsterdam 8 uur geleden
Zandvoort 9 uur geleden
Zwijndrecht Gisteren
Enschede 4 dagen geleden
Amstelveen 3354 dagen geleden