Zo herken je een goede front-end developer: 7 unieke karaktereigenschappen

Zo herken je een goede front-end developer: 7 unieke karaktereigenschappen

Waaraan herken je een goede front-end developer? 7 unieke eigenschappen van front-end developers, waaronder tips van 3 ICT-organisaties.

Iedere website, applicatie en app heeft een ‘voorkant’ en een ‘achterkant’. De front-end developer ontwikkelt deze voorkant en houdt zich als programmeur dus bezig met wat de gebruiker ziet en gebruikt.

Zo’n developer kan goed programmeren en houdt ondertussen rekening met de manier waarop gebruikers daarmee werken. Dat vraagt om verstand van code zoals HTML, CSS, JavaScript en WordPress. En verstand van interacties en menselijk gedrag, om gebruiksvriendelijke websites en (web)applicaties te ontwikkelen.

Goede front-end developers zijn op de hoogte van de laatste technieken, hebben een hbo-opleiding afgerond en richten zich op de ontwikkeling en het onderhoud van applicaties en websites. Intern bij grote organisaties of bij ICT-bedrijven die ontwikkelen en onderhouden voor hun klanten.

Wat doet een front-end developer?

De front-end developer werkt met frameworks zoals VueJS, AngularJS en Backbone.js zoals je kunt lezen in ons eerdere blog. Bovendien heeft de specialist diepgaande kennis van ECMAScript6 of wordt hij of zij blij van tools zoals Gulp, Bower en Webpack. Cryptotaal voor de leek, maar gesneden koek voor de (online) ICT’er die werkt met de nieuwste technologie om websites en applicaties te ontwikkelen en te beheren.

Developers voor de front-end zijn bekend met SASS en LESS, net als met het BEM-principe om toe te passen in het eigen werk. In algemene zin is technologie een geweldige uitdaging, al is het de eindgebruiker die altijd centraal staat. Zodat die er op een gebruiksvriendelijke manier mee kan werken, terwijl het de onderliggende techniek is die dat mogelijk maakt. Een goede front-end developer herken je aan een leergierige houding, zowel binnen als buiten het eigen vakgebied. Om goed samen te kunnen werken met andere developers, bijvoorbeeld die voor de ‘achterkant’ van de website of de applicatie.

00ef4a108fb6ba2ef31ea6bd886715d0845f9021ab448f6b.png

7 unieke karaktereigenschappen

Een goede front-end developer herken je bovendien aan 7 unieke karaktereigenschappen. Hij of zij is:

  • Liever lui dan moe
    Van over-gecompliceerde code wordt niemand blij. Gebruikers hebben er niets aan, Google wordt er niet vrolijk van en de overdracht naar andere developers wordt onnodig ingewikkeld. Als het makkelijk kan, zal een goede developer voor de front-end het zeker niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk.
  • Uitermate pragmatisch
    Door nu iets op te leveren dat een goede basis vormt lukt het om in de periode die volgt de puntjes op de ‘i’ te zetten. Ontwikkelen is veelal pionieren, vooral op basis van de nieuwste technologieën. Oeverloos piekeren kost ontzettend veel tijd, terwijl een tussentijdse oplevering vaak meteen duidelijk maakt waar het nog aan schort.
  • Gek op data en tests
    Om te bouwen op basis van data en onderzoeksresultaten, in plaats van anekdotes, verhalen van anderen en het bekende onderbuikgevoel of de intuïtie. Online situaties laten zich uitstekend testen. Een goede front-end developer maakt daar gebruik van om belangrijke keuzes voor de organisatie te maken.
  • Altijd flexibel
    In een wereld die er morgen totaal anders uit kan zien dan hoe we ons dat vandaag kunnen voorstellen. Online volgen de ontwikkelingen elkaar snel op, iets waar de front-end developer altijd rekening mee houdt. Door zich flexibel op te stellen en gemakkelijk te kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.
  • Gericht op de concrete vraag
    En bouwt niets dat er niet wordt gevraagd, voordat daar specifieke goedkeuring voor is gegeven. Extra functionaliteiten kosten extra werk en extra tijd, waardoor daar extra geld in gaat zitten. Eenmalig, maar ook voor het meer uitgebreide onderhoud dat er nodig is om alles daarna up-to-date te kunnen houden.
  • Zich bewust van de rest van het team
    Zodat het niet alleen maar gaat om ‘code kloppen’, maar om een onderdeel binnen een breder geheel. Om als front-end developer bij te dragen aan de ontwikkeling van een breder project, waarin ook andere disciplines actief zijn. En om daar goed mee samen te werken, vanuit de drive om het project voor alle betrokkenen te laten slagen.
  • Kritisch op complexe onderdelen
    Complexiteit brengt risico met zich mee, iets waar een goede front-end developer geen voorstander van is. Door de onderdelen zo eenvoudig mogelijk te houden, waardoor die minder risico opleveren. Vanuit de wens om het aantal variabelen te beperken, om de (web)applicatie of website gemakkelijker te beheren.

Het zijn dé unieke eigenschappen om een goede front-end developer aan te herkennen. En op basis waarvan je de vragen kunt opstellen tijdens een sollicitatie, zoals ook andere ICT-organisaties dat doen. We spraken er drie, die aangeven hoe zij zoeken naar nieuw talent voor de front-end ontwikkeling van hun eigen websites en applicaties, net als die van klanten.

Vacatures bij ICT-organisaties: 3 bedrijven aan het woord

We spraken bijvoorbeeld met Tickles, een gedreven en groeiend internetbureau in Lemmer. Zij vertelden ons wat ze verwachten van een goede front-end developer. “We vragen vooral een goed gevoel voor design. Voor een front-end developer die pixel perfect kan werken, voor code die precies klopt met wat de klant voor ogen heeft.” Het blijkt voor de organisatie daarnaast belangrijk dat de developer voor de front-end stevig in zijn of haar schoenen staat, om zich niet zomaar van z’n stuk te laten brengen. “De interactie en user experience zijn voor ons heel belangrijk, om een statisch ontwerp te vertalen naar een dynamische website waar de gebruiker goed mee uit de voeten kan.”

Daarnaast spraken we met Bratpack, een jong online marketing bureau dat altijd op zoek is naar technische specialisten. Het bedrijf richt zich vooral op de technische eisen aan een goede front-end developer. “Wij vragen minimaal hbo-niveau van een kandidaat, net als goede kennis van HTML5 en CSS3. Bovendien moet de developer voor de front-end goede kennis hebben van JavaScript, jQuery en Photoshop. Basiskennis van databases zoals MySQL en PHP is wat ons betreft een pré.”

Tenslotte Incentro, dat het op een meer algemene manier aanpakt. De naar eigen zeggen marktleider op het gebied van front-end development zoekt vooral naar communicatief vaardige developers. “Wij zoeken specialisten die websites en web-applicaties ontwikkelen waarbij de doelstellingen van de organisatie centraal staan. En waarbij de focus heel duidelijk ligt op de gebruiker. Een goede ontwikkelaar voor de front-end denkt na over de vormgeving en verschillende schermformaten. En bouwt pagina’s die zoekmachines goed indexeren en snel laden, voor een uitstekende online vindbaarheid.”

Het laat zien dat je een goede front-end developer herkent aan een aantal technische en meer communicatieve vaardigheden. Voor een goed werkende website of applicatie, met een gebruiksvriendelijke user experience.

Ben jij op zoek naar een goede Front-End Developer? Bekijk dan de CV's van Front-End Developers in onze CV-database.

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check