Wat doet een Full Stack Developer? In gesprek met Dennis

Wat doet een Full Stack Developer? In gesprek met Dennis

Waar werkt de Full Stack Developer aan? In gesprek met Dennis. Over zijn kennis, werkzaamheden en wat hij precies doet.

‘Iets met computers’, ‘programmeur’ en zelfs ‘iets technisch’: kwalificaties die Dennis regelmatig te horen krijgt als anderen proberen samen te vatten wat hij voor z’n werk doet. Moedige pogingen, zo geeft hij zelf aan, maar helaas niet de meest concrete omschrijving. En niet helemaal juist ook. We gaan in gesprek met Dennis, die werkt als Full Stack Developer. Wat doet hij precies? En vanuit welke specifieke kennis?

Wat doe je precies, Dennis?

“Ik werk als Full Stack Developer. Dat betekent dat ik kennis heb van iedere laag van de stack, zodat ik de brug kan zijn naar andere afdelingen en er binnen de afdeling voor kan zorgen dat de teams en teamleden goed kunnen samenwerken.”

Dat is een hele mond vol. Waar komt dat in de praktijk op neer?

“Ik zorg ervoor dat het design van een website, de front-end, back-end, database, het besturingssysteem en de server goed samenwerken. Allemaal lagen in de stack, die netjes op elkaar afgestemd dienen te worden.”

Knowledge: kennis van de Full Stack Developer

Een goede Full Stack Developer heeft kennis van diverse aspecten en elementen. Het is bijvoorbeeld essentieel dat de developer knowledge heeft van:

  • Design (User Experience, User Interaction, Photoshop, etc.)
  • Front-end en back-end (HTML, CSS, AngularJS, webservers, databases, PHP, Ruby, etc.)
  • Tooling en system administration (Git, hosting, networking, etc.)

Er lijkt nog wat bij te komen kijken: ben je alwetend?

“Haha, nee dat niet gelukkig. Ik weet van alle aspecten hoe ze bijdragen aan het geheel. En kan dus beoordelen wat de specialisten maken of van de andere lagen in de stack vragen. Zo stuur ik de diverse specialisten en teams aan, om goed samen te werken. Het naadje van de kous van de diverse elementen hoef ik dan niet te weten.”

Gaat het alleen om kennis van de diverse lagen?

“Nee, het gaat verder dan dat. Ik zorg ervoor dat ik de werkzaamheden aan de diverse lagen kan beoordelen. En kan vertalen naar de andere lagen. Om heldere communicatie tussen de diverse specialisten mogelijk te maken, die allemaal hun eigen taal spreken. Ik beoordeel het werk, zorg voor de vertaling naar elkaar toe en houd de algehele voortgang in de gaten.”

Werkzaamheden als Full Stack Developer

Wat zijn je concrete werkzaamheden als Full Stack Developer?

“Ik zorg ervoor dat de ontwikkeling van websites en applicaties soepel verloopt. Door de voortgang in de gaten te houden en als brug te fungeren tussen de diverse lagen. Ik zorg ervoor dat de back-end en front-end beiden werken aan dezelfde doelstelling, vanuit hun eigen expertise.”

“Ik ben verantwoordelijk voor de Agile-principes en Scrum-werkprocessen. Uit het oogpunt van meer efficiëntie, terwijl we ondertussen werken met meer specialisten dan ooit. Iedereen heeft zijn of haar eigen vakgebied. Behalve ik. Ik beweeg er soepel tussendoor, om er vanuit de verschillende richtingen voor te zorgen dat we het beoogde doel kunnen bereiken.”

Heeft iedere organisatie een Full Stack Developer nodig?

“Dat denk ik niet, het ligt vooral aan je uitgangspunt en grootte tijdens een ICT-project. Ik heb kennis van alle technologieën en lagen, maar niet de diepgaande expertise om er daadwerkelijk aan te werken. Specialisten bouwen API’s, UI, netwerken en de databeveiliging. Tot op zekere hoogte kunnen zij bouwen aan de meerdere lagen. Zodra de complexiteit toeneemt word ik van toegevoegde waarde. Om het proces beter te laten verlopen.”

Zelf aan de slag: vind een IT-vacature

Een Full Stack Developer gezocht? Vind online ICT-personeel in onze database of plaats een vacature. Eenvoudig op zoek naar een allround kandidaat zoals Dennis, die helpt de verschillende ICT-specialisten voor de diverse lagen uit een stack aan te sturen.

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check