Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

De ICT'er aan het woord: wat doet een DevOps Engineer?

door Nicole Haring
16.669x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Wat doet de DevOps Engineer? ICTerGezocht in gesprek met Maarten. De ICT-schakel tussen Development en Operations. 

Maarten is DevOps Engineer: “Dat leidt vaak tot verwarde gezichten op verjaardagen en andere bijeenkomsten waar mensen vragen naar wat ik doe. Je ziet in hun ogen dat ze ergens wel doorhebben dat ik iets met ICT doe. Maar wat dat is, dat blijkt helaas niet direct uit de functietitel.”

Hij is niet de enige die daar tegenaan loopt. We merken bij ICTerGezocht dat veel ICT'ers vaak even moeten uitleggen wat ze precies doen. En waarom ze van toegevoegde waarde zijn voor een organisatie. We kennen de programmeur of ontwikkelaar en de systeembeheerder, maar wat doet een DevOps Engineer eigenlijk? We vragen het Maarten. 

Development en Operations

DevOps staat voor de samentrekking van Development en Operations. Dat zorgt er bij sommigen voor dat er een belletje begint te rinkelen, maar ook dat is helaas nog niet altijd voldoende,” legt hij uit. “Het is een moderne term, in het rijtje met Agile en Scrum. Het gaat namelijk niet zozeer om de specifieke taken die ik uitvoer, maar vooral om de methode waarop ik dat doe.”

Het is een werkwijze waarbij vooral de goede samenwerking en communicatie tussen software engineers en andere ICT'ers centraal staat. Een multidisciplinaire variant van Agile, waarbij alle IT-vaardigheden gelijk zijn aan elkaar. De DevOps Engineer laat de complete ontwikkelcyclus aan bod komen. Het gaat om de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten, onderhoudsreleases, kwaliteitstests, de productaflevering en doorlopende controles.

“Ik werk als DevOps Engineer vooral aan de betrouwbaarheid en veiligheid van functionaliteiten en toepassingen. Door alle onderdelen te betrekken kunnen we sneller ontwikkelen en implementeren, met behoud van betrouwbaarheid en veiligheid. Ik ben de schakel tussen Development aan de ene kant en Operations aan de andere. Met de kennis van zowel een developer als een systeembeheerder.”

En dat levert een aantal belangrijke voordelen op. Een goede DevOps Engineer zorgt voor:

  • Minder tickets voor de support-afdeling
    Dankzij de goede integratie van Development en Operations zijn de beide onderdelen goed op elkaar afgestemd. Dat voorkomt problemen bij het gebruik, waardoor de support-afdeling minder tickets ontvangt en de werkdruk daar daalt.
     
  • Hogere klanttevredenheid
    Dit resulteert vervolgens in een hogere klanttevredenheid. Het is verstandig om zowel voorafgaand aan als tijdens de inzet van een DevOps Engineer een meting te doen. Om de resultaten goed te kunnen vergelijken. 
     
  • Wendbaar en efficiënt met hoge kwaliteit
    De DevOps Engineer zorgt er uiteindelijk voor dat een organisatie wendbaar en efficiënt kan werken. Met behoud van hoge kwaliteit, voor een krachtige inzet van ICT waarbij de processen zo soepel mogelijk op elkaar aansluiten. 

De waarde van een ervaren DevOps Engineer

De DevOps Engineer is de spil tussen Development (Software Engineering), Quality Assurance (QA) en Technology Operations. “Het is afwisselend en verantwoordelijk werk, waarmee ik bovendien van grote toegevoegde waarde kan zijn voor de organisatie.”

Gedreven door de trend rondom Agile werken aan de ene kant en virtualisatie en automatisering aan de andere kant. Op die manier komen het beste van software development en systeembeheer samen, door daar een ervaren DevOps Engineer voor in te schakelen. Het levert de organisatie niet direct een kostenbesparing op, maar maakt deze wel veel wendbaarder, efficiënter en kwalitatief sterker.

En een belangrijke tip van Maarten? “Neem een ervaren DevOps Engineer aan of durf te investeren in een gedegen opleiding. De investering verdient zich op termijn dubbel en dwars terug. Goede samenwerking op het gebied van ICT is van grote toegevoegde waarde voor iedere organisatie die vooruit wil.”

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar DevOps Engineers.

Bekijk alle ICT vacatures
Deventer 1 uur geleden
Cuijk 9 dagen geleden
Eindhoven 1051 dagen geleden
Rotterdam 8 uur geleden
Drachten 8 uur geleden
Papendrecht 10 uur geleden
Almere 12 uur geleden
Nieuwegein 13 uur geleden
Rotterdam 14 uur geleden
Amsterdam 14 uur geleden