Inspirerende ICT recruiters: zo pakt Ralph van Brunel het aan

Inspirerende ICT recruiters: zo pakt Ralph van Brunel het aan
“Als ik dan echt een tip zou moeten geven: zorg altijd dat een kandidaat met een goed gevoel terugkijkt op contact met jou als recruiter.”

In dit blog laten wij ICT recruiter Ralph Janssen van Brunel aan het woord.

Wie is Ralph Janssen?

"Ik ben Ralph Janssen, 32 jaar oud en woonachtig in Eindhoven (vanaf 2016). Ik ben geboren en getogen in Den Bosch, waar ik ook mijn hbo-bachelor (Personeel en Arbeid) aan de Avans Hogeschool heb afgerond. Ik heb deze bachelor aangevuld met een master Human Resource Management aan de Universiteit van Tilburg, welke ik eind 2014 afrondde.

Vanaf juni 2015 ben ik werkzaam bij Brunel in de rol van IT recruiter. Ik ben als accountmanager begonnen en heb na ongeveer anderhalf jaar de overstap gemaakt naar de functie van IT recruiter."

Wat houdt ICT recruitment in bij Brunel?

“Brunel is een dynamische organisatie omdat wij als detacheerder/arbeidsbemiddelaar in een volatiele markt opereren, waarbij we in zekere zin afhankelijk zijn van wat opdrachtgevers ons bieden. Daarbij is de IT voortdurend in beweging en aan verandering onderhevig.

Brunel werkt intensief samen met zowel multinationals (bijv. Philips, ASML of ABN AMRO) als mkb'ers. Daardoor komt er doorlopend een veelzijdigheid aan vacatures op ons af, die wij vervolgens vervullen.”

Core profiles
“Recruiters binnen Brunel werken met zogenaamde core profiles: profielen die doorlopend door onze opdrachtgevers gevraagd worden. Denk aan functies als Java engineer, C# engineer of applicatiebeheerder. De recruiters binnen Brunel werven continu op deze core profiles.

Geschikte kandidaten worden vaak, zoals wij dat noemen, ‘proactief aangenomen'. Dit betekent dat zij in dienst worden genomen, nog vóórdat er een concrete opdracht gevonden is. Een toekomstige opdracht kan komen van een van de opdrachtgevers, maar ook vanuit de interne organisatie. Een mooi voorbeeld van het laatstgenoemde is het interne scrum team op onze locatie in Utrecht.”

Wat is je grootste uitdaging als het gaat om ICT vacatures?

“Toen ik in 2015 bij Brunel aan het werk ging, was de recessie net achter de rug en merkte ik dat de arbeidsmarkt snel aantrok. Uiteraard heel fijn voor (latent) werkzoekende ICT'ers en voor mij als recruiter des te meer mogelijkheid om daadwerkelijk onderscheid te maken.

Nu de economie op volle toeren draait en de groeiambities van veel organisaties geremd worden door het gebrek aan goed gekwalificeerd personeel, is het steeds lastiger om goede IT specialisten te vinden (en uiteraard te behouden, maar dat is een ander HR-vraagstuk). Met name de echte techneuten, denk aan softwareontwikkelaars of netwerk engineers, zijn erg schaars en daarom lastig te vinden. Vooral medior- en senior-specialisten zijn erg gewild.”

Hoe pak je deze uitdaging aan?

“Omdat personeel schaars is, moet ik als recruiter creatief zijn, mijn netwerk op orde hebben en op de hoogte zijn van relevante marktontwikkelingen. Daarbij stel ik mijzelf voortdurend twee vragen. 1: Waarom ben ik een interessante gesprekspartner voor mijn kandidaten? (oftewel: wat heb ik hen te bieden?). 2: Hoe onderscheid ik mij als recruiter van mijn concullega's?

Ik probeer voortdurend een win-winsituatie te creëren voor zowel Brunel als toekomstige Brunellers. Ik schets een zo realistisch mogelijk beeld van de organisatie en de mogelijkheden daarbinnen voor mijn kandidaten. Meedenken en advies geven over de carrières van IT'ers vind ik erg leuk. Ik probeer te fungeren als sparringpartner.” 8426b1e5f57142f0e865fda5ccafe2e22c8cb38047972a46.png

Heb je nog tips voor je concullega 's?

“Dat vind ik altijd lastig. Wat voor mij goed werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Doe vooral waar je je prettig bij voelt, maar houd daarbij resultaat altijd goed in het oog.

Als ik dan echt een tip zou moeten geven: zorg altijd dat een kandidaat met een goed gevoel terugkijkt op contact met jou als recruiter. Het spreekwoordelijke wereldje is klein en de kans dat je elkaar in de toekomst nog tegen zult komen is groot. Daarnaast verschaf je jezelf vaak toegang tot het netwerk van je kandidaten wanneer je goed met hen omgaat.”
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check