Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Inspirerende ICT recruiters: zo pakt Ralph van Brunel het aan

door Michiel van der Avoird
13 januari 2020 • 755x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

“Als ik dan echt een tip zou moeten geven: zorg altijd dat een kandidaat met een goed gevoel terugkijkt op contact met jou als recruiter.”

In dit blog laten wij ICT recruiter Ralph Janssen van Brunel aan het woord.
 

Wie is Ralph Janssen?

"Ik ben Ralph Janssen, 32 jaar oud en woonachtig in Eindhoven (vanaf 2016). Ik ben geboren en getogen in Den Bosch, waar ik ook mijn hbo-bachelor (Personeel en Arbeid) aan de Avans Hogeschool heb afgerond. Ik heb deze bachelor aangevuld met een master Human Resource Management aan de Universiteit van Tilburg, welke ik eind 2014 afrondde.

Vanaf juni 2015 ben ik werkzaam bij Brunel in de rol van IT recruiter. Ik ben als accountmanager begonnen en heb na ongeveer anderhalf jaar de overstap gemaakt naar de functie van IT recruiter."

Wat houdt ICT recruitment in bij Brunel?

“Brunel is een dynamische organisatie omdat wij als detacheerder/arbeidsbemiddelaar in een volatiele markt opereren, waarbij we in zekere zin afhankelijk zijn van wat opdrachtgevers ons bieden. Daarbij is de IT voortdurend in beweging en aan verandering onderhevig.

Brunel werkt intensief samen met zowel multinationals (bijv. Philips, ASML of ABN AMRO) als mkb’ers. Daardoor komt er doorlopend een veelzijdigheid aan vacatures op ons af, die wij vervolgens vervullen.”

Core profiles
“Recruiters binnen Brunel werken met zogenaamde core profiles: profielen die doorlopend door onze opdrachtgevers gevraagd worden. Denk aan functies als Java engineer, C# engineer of applicatiebeheerder. De recruiters binnen Brunel werven continu op deze core profiles.

Geschikte kandidaten worden vaak, zoals wij dat noemen, ‘proactief aangenomen’. Dit betekent dat zij in dienst worden genomen, nog vóórdat er een concrete opdracht gevonden is. Een toekomstige opdracht kan komen van een van de opdrachtgevers, maar ook vanuit de interne organisatie. Een mooi voorbeeld van het laatstgenoemde is het interne scrum team op onze locatie in Utrecht.”
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 18.340 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
 

Wat is je grootste uitdaging als het gaat om ICT vacatures?

“Toen ik in 2015 bij Brunel aan het werk ging, was de recessie net achter de rug en merkte ik dat de arbeidsmarkt snel aantrok. Uiteraard heel fijn voor (latent) werkzoekende ICT’ers en voor mij als recruiter des te meer mogelijkheid om daadwerkelijk onderscheid te maken.

Nu de economie op volle toeren draait en de groeiambities van veel organisaties geremd worden door het gebrek aan goed gekwalificeerd personeel, is het steeds lastiger om goede IT specialisten te vinden (en uiteraard te behouden, maar dat is een ander HR-vraagstuk). Met name de echte techneuten, denk aan softwareontwikkelaars of netwerk engineers, zijn erg schaars en daarom lastig te vinden. Vooral medior- en senior-specialisten zijn erg gewild.”
 

Hoe pak je deze uitdaging aan?

“Omdat personeel schaars is, moet ik als recruiter creatief zijn, mijn netwerk op orde hebben en op de hoogte zijn van relevante marktontwikkelingen. Daarbij stel ik mijzelf voortdurend twee vragen. 1: Waarom ben ik een interessante gesprekspartner voor mijn kandidaten? (oftewel: wat heb ik hen te bieden?). 2: Hoe onderscheid ik mij als recruiter van mijn concullega’s?

Ik probeer voortdurend een win-winsituatie te creëren voor zowel Brunel als toekomstige Brunellers. Ik schets een zo realistisch mogelijk beeld van de organisatie en de mogelijkheden daarbinnen voor mijn kandidaten. Meedenken en advies geven over de carrières van IT’ers vind ik erg leuk. Ik probeer te fungeren als sparringpartner.”  

Heb je nog tips voor je concullega ’s?

“Dat vind ik altijd lastig. Wat voor mij goed werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Doe vooral waar je je prettig bij voelt, maar houd daarbij resultaat altijd goed in het oog.

Als ik dan echt een tip zou moeten geven: zorg altijd dat een kandidaat met een goed gevoel terugkijkt op contact met jou als recruiter. Het spreekwoordelijke wereldje is klein en de kans dat je elkaar in de toekomst nog tegen zult komen is groot. Daarnaast verschaf je jezelf vaak toegang tot het netwerk van je kandidaten wanneer je goed met hen omgaat.”

Kom via ons platform in contact met 18.340 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Amsterdam 14 uur geleden
Amsterdam 16 uur geleden
Nijmegen 21 uur geleden
Hilversum 22 uur geleden
Almere 22 uur geleden
Amsterdam 23 uur geleden
Tilburg Gisteren
Delft Gisteren
Tilburg Gisteren
Maarssen Gisteren
  1. ICTerGezocht.nl
  2. Blog ICTerGezocht.nl