Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Wat is duurzame ICT?

door Michiel van der Avoird
492x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Groene ICT pleit voor een verantwoord gebruik van informatie- en communicatietechnologie vanuit ecologisch oogpunt. Verduurzaming ontmoedigt het gebruik van schadelijke stoffen, verlengt de levensduur van middelen en concentreert zich op hergebruik om de hoeveelheid e-waste terug te dringen.

Groene ICT-oplossingen

De druk van het publiek om 'groen' te worden blijft toenemen. Veel grote technologiebedrijven committeren zich daarom aan het verduurzamen van hun IT-activiteiten. Succesvolle oplossingen zijn gericht op de tevredenheid van eindgebruikers, herstructurering van het management, naleving van regelgeving en ROI's. Met deze 8 benaderingen kunnen de negatieve milieueffecten van ICT-activiteiten worden teruggedrongen (bron: Wikipedia).
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 21.894 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's

1. Energiezuinige datacenters
Bij het ontwerp van energiezuinige datacenters moeten zowel alle IT-systemen alsook milieu- en luchtvervuiling, koelsystemen en andere elektrische apparatuur in acht worden genomen. Datacenters verbruiken drie keer zoveel stroom als de NS, zo kopte het NRC in mei van dit jaar. De Dutch Data Center Association (DDA) sloeg alarm: “Met de noodstop die we zien voor de digitale industrie, zien we een stroominfrastructuur die nu al niet toereikend is om de gevolgen van de groei van de digitale transformatie bij te houden. Terwijl de transitie van het gas af, richting elektrisch rijden nog moet beginnen. Een doodeng scenario.”

2.  Duurzaam energiebeheer
 
  • Het enorme stroomverbruik van datacenters kan beperkt worden met efficiënter opslagbeheer en virtualisatie. De hoeveelheid servers kan hiermee worden verkleind.
  • Met de open industriestandaard Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) kunnen instellingen voor energiebesparing op onderliggende hardware worden geactiveerd. Componenten zoals monitors en harde schijven worden uitgeschakeld na perioden van inactiviteit en monitoren gaan in de slaapstand.
  • Een gedeelde videokaart of een output op het moederbord bespaart energie. Harde schijven met een kleine vormfactor en LED- of LCD-monitoren zijn energie-efficiënter dan CRT-beeldschermen.
  • Besturingssystemen zoals MacOs en Windows bevatten opties voor energiebesparing. Software van derden kan worden ingezet voor aanvullende functionaliteiten met betrekking tot energiebeheer.

3. Cloud computing
Cloud computing vermindert het verbruik van energie en hulpbronnen aanzienlijk, met behulp van onder andere virtualisatie, dynamische opslagomgevingen en software leasing. Hoe meer applicaties en processen in de cloud, hoe minder stroomverbruik door fysieke machines, hoe minder CO2-uitstoot.

4. Energy Efficient Ethernet
Energy-Efficient Ethernet (EEE) is een set netwerkstandaarden (van het IEEE) die het stroomverbruik verlagen tijdens periodes van lage gegevensactiviteit. De bedoeling: het energieverbruik met 50% of meer verminderen, zonder de werking en compabiliteit van bestaande apparatuur in gevaar te brengen.

5. Edge Computing
Edge computing brengt rekenkracht en gegevensopslag dichter bij locaties waar het nodig is. Het verbetert responstijden, vermindert de hoeveelheid dataverkeer en dringt het uiteindelijke energieverbruik terug.

6. De levensduur van apparatuur verlengen
Upgrades en aanpassingen moeten kunnen worden doorgevoerd op apparatuur om de levensduur ervan te verlengen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen in het productieproces beperkt.

7. Hergebruik
Hergebruik voorkomt dat schadelijke stoffen zoals lood en kwik op de afvalberg belanden. Onder meer verouderde systemen, maar ook batterijen en cartridges kunnen worden gerecycled.

8. Werken op afstand
De voordelen van werken op afstand zijn talrijk. Werknemers zijn tevredener, de hoeveelheid CO2-uitstoot als gevolg van woon-werkverkeer loopt terug net als de kosten voor de huur van kantoorruimtes, warmte en verlichting.

MVO & Futureproof.community

Heb je duurzame ambities? Futureproof.community nodigt bedrijven uit om mee te denken over oplossingen voor duurzame ondernemersvraagstukken. Omdat het netwerk onderdeel is van MVO Nederland, kunnen goede matches worden gemaakt voor samenwerking tussen leden.

Kom via ons platform in contact met 21.894 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Rotterdam 2 uur geleden
Wageningen 4 uur geleden
Veendam 9 uur geleden
Zaandam 9 uur geleden
Den Haag 10 uur geleden
Twello 12 uur geleden
Wijk aan Zee 13 uur geleden
Helmond Gisteren
Hoofddorp Gisteren
Schijf Gisteren