Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

6 Sollicitatievragen voor ICT'ers

door Michiel van der Avoird
5.982x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Succesvolle bedrijfseigenaren, HR-managers en recruiters weten dat ze verder moet kijken dan de technische kwalificaties van een ICT'er. Initiatief nemen en softskills zijn immers net zo belangrijk. Wil je topkandidaten werven? Met deze 6 sollicitatievragen voor ICT scheid je het kaf van het koren.

1. Wat drijft je om elke dag achter de computer te gaan zitten?

Intrinsiek gemotiveerde ICT'ers werken niet louter voor het geld. De liefde voor het vak drijft hen. Deze eerste vraag biedt fundamentele inzichten in hoe een kandidaat in elkaar zit.
 
  • Is dit beroep je passie? Kun je je niets anders voorstellen?
  • Begon jouw interesse in code, software en algoritmen al heel vroeg of is het gestaag toegenomen?
  • Programmeer je ook in je vrije tijd?

Niet iedere IT'er is even uitbundig of extravert. Let daarom goed op: non-verbale signalen zeggen soms meer dan het antwoord op je vraag.

2. Welke kwaliteiten zijn volgens jou het belangrijkst voor deze functie?

Het antwoord op deze vraag onthult hoe de geïnterviewde denkt over de baan en hoe diegene de rol zou invullen. De een richt zich op technische vaardigheden en IT-certificeringen, de ander praat over probleemoplossing, oog voor detail, communicatie en andere algemene vaardigheden. Selecteer kandidaten die een mooie balans tussen de twee geven.
 

3. Welke bronnen raadpleeg je bij het uitvoeren van je werk?

Welke websites, online communities, podcasts en social media feeds raadpleeg je om op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen in je vakgebied? Publiceer je zelf ook online? De antwoorden op deze vragen vertellen je in hoeverre een kandidaat betrokken is bij zijn/haar vakgebied, branche en ICT in het algemeen.
 

4. Wat zijn de voor- en nadelen van werken in een agile omgeving?

De respons op deze vraag vertelt je niet alleen iets over het kennisniveau, maar ook over de houding van een persoon ten opzichte van samenwerking en communicatie. De meeste ICT-teams hebben een vorm van agile aangenomen. Denk aan de bekende Scrum-methode, met veel snelle vergaderingen en een gestage stroom van feedback van collega-teamleden. Softwareontwikkeling vereist teamwerk tussen software ontwikkelaars en de rest van het team. Goede professionals respecteren collega's, bieden ondersteuning en proberen conflicten constructief op te lossen.
 

5. Hoe houd je je technische vaardigheden up to date?

  • Volgt de sollicitant online training(en)?
  • Besteedt hij of zij vrije tijd aan programmeren of troubleshooting?
  • Waarin wil deze IT'er zich specialiseren?
 
Met deze vragen peil je het enthousiasme van een kandidaat en start je een gesprek over professionele ontwikkeling. IT-professionals werken hard om hun kennisbasis actueel te houden. Ze lezen blogs en forums, doen mee aan hackathons en voeren persoonlijke projecten uit.

6. Kun je [noem relevante technologie] in eenvoudige bewoordingen uitleggen?

ICT'ers moeten complexe technologie uit kunnen leggen; het vermogen om te communiceren met niet-technische mensen is een must. Stel een aantal 'domme' vervolgvragen om te kijken of de sollicitant deze vaardigheid beheerst. Gebruikt de kandidaat obscure acroniemen (afkortingen) en jargon?

Kom via ons platform in contact met 18.801 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Diemen 7 uur geleden
Breda 5 uur geleden
Rotterdam 6 uur geleden
Den Haag 9 uur geleden
Didam 11 uur geleden
Herten 12 uur geleden
Gouda 13 uur geleden
Alphen aan den Rijn 14 uur geleden
Leerdam 15 uur geleden
Den Haag 16 uur geleden