Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Zo verwelkom je nieuwe ICT werknemers voordat ze van start gaan

door Michiel van der Avoird
16 oktober 2018 • 1.704x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Beet! De ICT vacature is ingevuld, je topkandidaat heeft je baanaanbod geaccepteerd. Dat stemt tot tevredenheid. Maar juich niet te vroeg; de eerste werkdag is pas over een paar weken. Er zitten mogelijk meer bedrijven op het vinkentouw. Als je niet uitkijkt gaan zij er alsnog met jouw ICT’er vandoor. Hoe voorkom je dat?

Onboarding en pre-boarding

Houd contact met het nieuwe teamlid nadat hij je baanaanbod heeft geaccepteerd. Bereid hem voor op de nieuwe functie met een goede, structurele onboarding en pre-boarding-aanpak.
 
 • De onboarding-periode loopt vanaf het moment waarop het baanaanbod is geaccepteerd tot en met de eerste 90 werkdagen van het nieuwe personeelslid.
 • Pre-boarding maakt onderdeel uit van onboarding en loopt vanaf het moment waarop de baan wordt aangenomen tot de eerste werkdag van het nieuwe teamlid. In deze tijdsperiode kun je hem op effectieve wijze kennis laten maken met je bedrijf.

Hoe je nieuwe werknemers precies verwelkomt hangt af van je interne cultuur en hoe creatief je wilt (of mag) zijn. Wat moet je doen?
 

Employer branding

ICT’ers baseren hun mening over een organisatie op basis wat zij online tegenkomen. Laat zien hoe het is om voor jouw bedrijf te werken. Communiceer je employer brand structureel, via je website en social media-kanalen.
 
 • Informeer en enthousiasmeer nieuwe collega’s met een vindbare werken-bij pagina. Gebruiksvriendelijk, met overzichtelijke navigatie, zoekfunctie(s), filters en CTA’s.
 • Toon de dagelijkse praktijk van bestaande werknemers met foto’s en video’s.
 • Zorg dat je teksten ook op mobiele apparaten leesbaar zijn.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 21.964 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
 

Zorg voor goede begeleiding

De eerste paar dagen (of weken) zijn vaak bepalend voor toekomstige professionele resultaten. De verantwoordelijkheden, werkomgeving, gezichten; alles is nieuw. Wijs een mentor toe; een ervaren medewerker die de nieuwe kracht belt om hem of haar te leren kennen vóór de startdatum. De rol kan natuurlijk door meerdere personen worden ingevuld, maar geef één persoon de leiding. Moedig anderen aan om ondersteuning te bieden waar nodig.
 

Persoonlijke welkomstbrief of e-mail

Verwelkom nieuwe werknemers met een persoonlijke brief of e-mail. Vermeld belangrijke informatie voor hun eerste werkdag en benadruk dat zij de juiste keuze hebben gemaakt.  

Meer voorbeelden van pre-boarding

 • Stuur een persoonlijke kaart met de namen van alle teamleden.
 • Maak een smoelenboek en stuur deze alvast op. Hoe persoonlijker, hoe beter. Laat je personeel bijvoorbeeld vertellen over hobby’s, vrienden, familie en/of favoriete reisbestemmingen.
 • Geef een rondleiding op de nieuwe werkplek.
 • Plan een lunch in voor de nieuwe medewerker met zijn toekomstige leidinggevende en het team. Laat hen elkaar ontmoeten een informele setting.
 • Verstuur een welkomstvideo met informatie over de kernwaarden van het bedrijf en het laatste nieuws.
 • Plan een videogesprek in met het team als een lunch niet praktisch of haalbaar is. Zo bied je iedereen de kans elkaar te ontmoeten.
 • Organiseer je een evenement? Nodig het nieuwe personeelslid alvast uit.

Kom via ons platform in contact met 21.964 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Almere 479 dagen geleden
Tilburg 2568 dagen geleden
Boxtel 175 dagen geleden
Volendam 17 uur geleden
Wijdenes 125 dagen geleden
Rotterdam 158 dagen geleden
Uden 21 uur geleden
Tiel 1363 dagen geleden
Blokker 22 uur geleden
Landgraaf 22 uur geleden