Een programmeur inhuren duur? Op positie 8 in top 10 best betaalde ICT-functies

Een programmeur inhuren duur? Op positie 8 in top 10 best betaalde ICT-functies

Veel organisaties hikken aan tegen het inhuren van programmeurs en andere ICT-specialisten, omdat ze opzien tegen de hoge kosten. Er is bij ICTerGezocht veel vraag naar technisch specialisten, waardoor er met name van programmeurs een beeld bestaat dat de goeden praktisch onbetaalbaar zijn.

Dat blijkt in de praktijk behoorlijk mee te vallen. Uit recent onderzoek door SD Worx blijkt dat de programmeur op positie 8 staat in de top-10 van best betaalde ICT-specialisten. Het is daarmee een relatief voordelige kracht, met een gemiddeld bruto jaarsalaris van €41.075.

De programmeur valt daarmee in de breedste categorie ICT’ers, met een bruto-inkomen van €2.000 - €4.000 per maand. Verder valt op dat werknemers op het gebied van ICT over het algemeen een relatief laag startsalaris hebben, maar wel vaak een auto van de zaak rijden. Het lijkt daarmee te lonen om ICT’ers zo vroeg mogelijk aan te nemen en die (gedeeltelijk) zelf op te leiden. Het hoeft dan niet automatisch duur te zijn om een goede programmeur in te huren.

CIO best betaalde ICT-specialist

De programmeur is bepaald niet de best betaalde ICT-specialist, ook al bestaat dat beeld bij veel organisaties. Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat het de Chief Information Officer (CIO) is die het meest verdient. Het gaat om gemiddeld €114.192 per jaar, aan bruto inkomen. De tweede plaats is voor de systeem- of netwerkverantwoordelijke, met een inkomen van €72.840 per jaar. De Technisch Analist maakt het podium met €57.813 per jaar compleet.

De programmeur staat met een gemiddeld salaris van €41.075 per jaar op de 8e plaats. Dat is dus bepaald niet bovenaan, al is het wel hoger dan de Webmaster die het moet doen met €39.579 per jaar en ook de medewerker voor de Helpdesk & PC Support die gemiddeld €38.280 per jaar verdient.

Meeste ICT’ers verdienen €2.000 - €4.000 bruto per maand

In algemene zin bestaat van programmeurs en ICT’ers het beeld dat ze buitensporig goed kunnen verdienen, waardoor het duur is om hen in te huren. Dat blijkt in de praktijk behoorlijk mee te vallen. Uit onderzoek van Tweakers blijkt bijvoorbeeld dat het grootste deel van deze werknemers (58,8%) een bruto inkomen heeft van €2.000 - €4.000.

Aan de onderkant van de markt bevindt zich een groep van 5,4% die minder dan €1.000 per maand verdient, naast een groep van 9,8% die €1.000 - €2.000 per maand verdient. Dat betekent dat 74% van de ICT’ers niet uitkomt boven een salaris van €4.000 per maand.

De minderheid die daar wel bovenzit is verdeeld in een zeer kleine absolute top. Slechts 0,4% verdient meer dan €15.000 bruto per maand, 1,1% verdient €10.000 - €15.000 per maand en 1,6% heeft recht op €7.500 - €10.000 per maand. De groep tussen €4.000 en €5.000 per maand is met 14,9% nog relatief groot, maar valt in het niet bij de meerderheid die het met een meer bescheiden salaris moet doen.

Laag startsalaris, maar met auto van de zaak

Het valt op dat met name de startsalarissen van programmeurs en andere ICT-specialisten over het algemeen niet erg hoog liggen. Het gemiddeld startloon bedraagt €2.170 per maand, terwijl dat in het algemeen gemeten over alle branches €2.240 bedraagt. Met name binnen de petrochemie, bij selectiekantoren en in de farma liggen de startsalarissen met meer dan €2.500 per maand een stuk hoger. Met name startende programmeurs hoeven daardoor dus niet zo duur te zijn als veel organisaties denken.

Hier staat aan de andere kant tegenover dat ICT’ers gemiddeld genomen relatief vaak een leaseauto van de zaak rijden. Het gaat in totaal om 54% van alle mensen werkzaam binnen de ICT. Hierbij moet worden aangetekend dat de meest recente cijfers hoger dan zijn in alle andere jaren. Vooral de consultants en verkopers op het gebied van ICT hebben een auto van de zaak, dat geldt in mindere mate voor de programmeurs en andere specialisten die op kantoor aanwezig zijn.

Het inhuren van een (vaste) programmeur hoeft wat dat betreft niet duur te zijn. Het is interessant om de programmeurs al op jonge leeftijd te binden en ze zich verder te laten ontwikkelen. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten, vooral in relatie tot een aantal andere functies die gemakkelijk hogere kosten met zich meebrengen.

Op zoek naar programmeurs? Bekijk dan eens het aanbod van programmeurs in onze CV-database!

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check