Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

5 arbeidsvoorwaarden om wél de beste programmeurs te scoren

door Nicole Haring
3.552x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Techbedrijven hebben grote moeite om programmeurs aan te trekken. ICT-specialisten zijn schaars, waardoor ze de banen voor het uitkiezen hebben. We matchen bij ICTerGezocht organisaties en ICT'ers en gaan graag een stapje verder dan dat. Daarom, 5 arbeidsvoorwaarden door (Amerikaanse) tech-companies, waarmee ze er wél in slagen om de beste programmeurs binnen te halen. 

1. $2.000 budget om te reizen

Reizen maakt rijker, het is de enige uitgave die we kunnen doen om onszelf daadwerkelijk te verrijken. Dat heeft bijvoorbeeld AirBNB goed begrepen, dat medewerkers standaard $2.000 budget per jaar biedt om te reizen. De programmeurs en andere ICT'ers mogen die bedragen naar hartelust besteden aan iedere reis die ze wensen, hiervoor gelden geen restricties.

WordPress heeft een iets strikter beleid, maar biedt medewerkers wel de mogelijkheid om gratis naar de jaarlijks bedrijfsmeet-up te reizen. Alle thuiswerkende specialisten hebben zo de kans om al hun collega's te ontmoeten. En Google? Die mag uiteraard niet ontbreken in dit rijtje. Het bedrijf stelt gratis huurauto's beschikbaar om de boodschappen te doen. Echt reizen is het niet, maar gemakkelijk is het wel. 

2. Onbeperkt aantal vakantiedagen

Diverse tech-bedrijven zijn gestopt met het bijhouden van de vakantiedagen die ICT'ers in het algemeen en programmeurs in het bijzonder opnemen. Dat betekent onbeperkte vrijheid om op vakantie en op reis te gaan, omdat die bedrijven er heilig van overtuigd zijn dat dit de productiviteit alleen maar ten goede komt. Benieuwd welke bedrijven dit hun medewerkers aanbieden? Het gaat om:

  • LinkedIn
  • HubSpot
  • Netflix
  • Songkick

Het is voor hen een belangrijke arbeidsvoorwaarde om wél de beste programmeurs aan te trekken, die vervolgens zelf mogen bepalen hoeveel vakantie ze opnemen. Er geldt geen restrictie op het aantal vakantiedagen, zodat iedereen in zijn of haar eigen tempo werkt en altijd met maximale energie op het werk verschijnt. 

3. Lekkere trek: de free lunch

‘There no such thing as a free lunch', was jarenlang een bekend adagium. Dat is veranderd, want die free lunch is er bij Dropbox, Twitter, Facebook, Eventbrite, Google, AirBNB en Zynga wel degelijk. Programmeurs worden er in de watten gelegd met bijzondere arbeidsvoorwaarden. De lunch bij Dropbox lijkt het meest uitgebreid. Daar hoeven programmeurs niet te betalen voor het ontbijt, de lunch, het diner, alle dranken en snacks die ze tussendoor nemen. AirBNB is andersom met een dagelijkse biologische lunch wat meer bescheiden, maar biedt die wel degelijk gratis aan. De free lunch voor ICT'ers is wat dat betreft wel degelijk een belangrijke arbeidsvoorwaarde om hen over de streep te trekken. 

4. Het kantoor als kinderdagverblijf

Programmeurs en andere ICT'ers hebben net als andere medewerkers vaak een gezin en hun eigen privé-verplichtingen. Diverse techbedrijven bieden arbeidsvoorwaarden op dat gebied, om de beste specialisten aan te kunnen trekken. Dropbox heeft bijvoorbeeld een kapper in het hoofdkantoor zitten en Facebook combineert dat met een healthcare-afdeling waar medewerkers naartoe kunnen gaan.

Google begrijpt dat het soms lastig is om de kinderen alleen thuis te laten of daar een babysitter voor te vinden en biedt daarom zelfs een kinderdagverblijf. ICT'ers kunnen de kinderen gewoon meenemen naar kantoor en ze daar naar de dagopvang brengen, terwijl ze zelf op kantoor langs kunnen gaan met eventuele medische klachten. Gewoon zonder het kantoor te verlaten, wel zo gemakkelijk en waardevol voor zowel de ICT'er als het techbedrijf dat daarmee belangrijke productiviteit behoudt. 

5. Fitness op het werk

En tenslotte? Fitness op het werk: een belangrijke arbeidsvoorwaarde binnen tech bedrijven die helpt wél de beste programmeurs binnen te halen. Mensen houden van sporten, vooral wanneer dit mogelijk is binnen de dagelijkse routine om naar het werk te gaan.

LinkedIn biedt de mogelijkheid tot sporten en deelt zelfs beloningen uit aan medewerkers die daaraan deelnemen. Bij AirBNB worden er wekelijks yogalessen gegeven en Pinterest organiseert om de week een hardloopclub, om medewerkers zo fit mogelijk te houden.

Twitter biedt programmeurs budget om naar de sportschool te gaan en Dropbox biedt subsidies voor massages waar werknemers zich mee ontspannen. Het zijn goede voorbeelden van arbeidsvoorwaarden die er wél voor zorgen dat developers voor de organisatie kiezen, los van een goed salaris en bijvoorbeeld een auto van de zaak.

Het zijn de arbeidsvoorwaarden door techbedrijven die het leven van de ICT'er gemakkelijker en comfortabeler maken die het best lijken te scoren. Een hoger salaris en een iets grotere of duurdere laptop van de zaak zijn leuk, maar voor veel van de specialisten geen game-changers. Denk een stap verder voor een uniek aanbod en trek de beste programmeurs aan. 


Op zoek naar programmeurs? Bekijk dan eens het aanbod van programmeurs in onze CV-database!

Kom via ons platform in contact met 20.395 beschikbare Programmeurs

Bekijk alle CV's
Belfeld 10 uur geleden
Hoorn (NH) 33 dagen geleden
Hengelo (OV) 53 dagen geleden
Amstelveen 56 dagen geleden
Woudenberg 1 uur geleden
Oosterhout (NB) 2414 dagen geleden
Eindhoven 120 dagen geleden
Amsterdam 600 dagen geleden
Uithoorn 12 uur geleden
Halsteren 14 uur geleden