Sollicitatiegesprek met een ICT'er? 6 tips om je goed voor te bereiden

Sollicitatiegesprek met een ICT'er? 6 tips om je goed voor te bereiden

Waar moet je op letten tijdens een sollicitatiegesprek met een IT specialist? Hoe voorkom je dat je op de blacklist voor IT recruiters terechtkomt? Zo bereid je je voor op een sollicitatiegesprek met een ICT ‘er.

De IT-sector is een verzadigde markt, er zijn veel meer banen en klussen dan er mensen beschikbaar zijn. ICT'ers zitten in een luxepositie en zijn daarom kieskeurig. Ze voelen zich niet serieus genomen als blijkt dat je niet weet waar je het over hebt. Kan een HR-manager beoordelen of een ICT'er geschikt is voor een functie, als hij zelf niet weet dat JAVA en Javascript twee compleet verschillende talen zijn?

Het is cruciaal dat HR-managers, IT-recruiters en bedrijfsmanagers de juiste kennis bezitten en de voorkeuren en gewoonten van werkzoekende ICT'ers begrijpen. Hoe vinden ICT'ers hun baan? Wat beweegt hen om van baan te veranderen? Waarnaar zijn ze op zoek in de verschillende stadia van het proces?

1. Vertel iets over de cultuur en missie van het bedrijf waarvoor je werft

Een bedrijfscultuur die tot de verbeelding spreekt, helpt enorm bij het aantrekken en behouden van topmensen. Vertel ook iets over de missie van de organisatie tijdens het kennismakingsgesprek. Wat maakt dit bedrijf zo interessant? Waarom moet een kandidaat voor dit bedrijf kiezen en niet voor een andere? Waarin onderscheidt deze organisatie zich van de concurrentie? Welke problemen moeten er worden opgelost?

2. Kies voor een persoonlijke benadering

Het is jouw taak om een goede match te maken tussen een bedrijf en een persoon. Een kandidaat voelt zich veel serieuzer genomen als je oprechte interesse toont tijdens het sollicitatiegesprek.

Bestudeer het cv van de kandidaat en stel je op de hoogte van onder andere werkervaring, projecten en opleidingen. Van een cv alleen krijg je echter geen volledig beeld van de persoon die tegenover je zit. Met een persoonlijke benadering creëer je een sfeer van vertrouwen, kandidaten durven een eerlijker antwoord te geven.

3. Stel relevante vragen

Met een goede voorbereiding kom je beslagen ten ijs. Stel een lijstje samen met specifieke sollicitatievragen.

  • Welke relevante werkervaring heb je?
  • Op welk project ben je het meest trots? Is een project ooit volledig mislukt? Wat is het laatste project waaraan je hebt gewerkt?
  • Welke opleidingen en trainingen heb je gevolgd?
  • Welke technische vaardigheden beheers je?
  • Ben je schriftelijk en communicatief vaardig?
  • Heb je een sociaal karakter en ben je gewend om in een team te werken?
  • Welke talen spreek je?

4. Doorgroeimogelijkheden

Groeikansen binnen een bedrijf bepalen voor een groot deel of kandidaten wel of niet kiezen voor een functie. Formuleer antwoorden op vragen zoals:

  • Welke verantwoordelijkheden houden verband met deze functie?
  • Wordt het takenpakket later uitgebreid?
  • Hoe kan de werknemer nieuwe vaardigheden ontwikkelen?
  • Worden er opleidingsmogelijkheden aangeboden?
  • Zijn er afspraken over salarisverhoging?

a0dd6f30eec8b4352577593a50bcda5c008956f8e5b525d2.png

5. Spijker je IT-kennis bij

Kennis van relevante technologieën en vaardigheden is onmisbaar. IT-kandidaten kunnen zich beledigd voelen als blijkt dat je niet weet waarover je praat. Welke softwarepakketten, frameworks, programmeertalen, besturingssystemen en/of werkmethoden worden genoemd in de vacaturetekst? Bekijk soortgelijke vacatures, dompel jezelf onder in IT-terminologie en stel vragen aan specialisten. Het resultaat; jij kunt beter beoordelen of iemand geschikt is en de kandidaat voelt zich serieus genomen.

6. Laat de technische screening over aan de specialist

Is de functie technisch en specialistisch? Laat dan de deskundige binnen het bedrijf de technische screening uitvoeren. Hij kan beoordelen of de kandidaat de vereiste competenties heeft.

Bij IT-werving zijn vaardigheidstesten essentieel om te controleren of kandidaten écht weten wat ze beweren te weten. Leg een relevant technisch probleem voor, om kennis en affiniteit te testen. Hoe zou de sollicitant deze kwestie oplossen? Welke technologieën zou hij gebruiken?

Laat kandidaten programmeertests uitvoeren, in een algemene ontwikkelomgeving, met een tiental vereisten. Kunnen ze de opdracht voltooien? Hebben ze het serieus genomen? Nog belangrijker; hoe hebben ze het project georganiseerd? Is de code gedocumenteerd en getest? Is het ontwerppatroon passend? Was het ontwerp goed?

Online coderingstests
Misschien heeft jouw bedrijf geen technisch specialist in huis om sollicitanten te bevragen over IT-skills. Schakel in dat geval een externe dienst zoals Devskiller, LuGo, Technically Compatible of eSkill Corporation in om technische vaardigheden te testen en verifiëren. Denk aan populaire technologieën zoals Java, C++, Drupal of Node.js. Je weet precies waar kandidaten sterk en zwak in zijn en hoe ze zich verhouden tot andere ICT'ers.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check