Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Connecten met ICT'ers: 4x betere vacatureteksten

door Nicole Haring
1.584x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Vacatureteksten die opvallen, enthousiasmeren en overtuigen. 4x betere vacatureteksten om de beste ICT'ers te kunnen aantrekken.

Goed ICT-recruitment is pure marketing. Copywriting van de bovenste plank in vacatureteksten, om op te vallen bij het beste talent. Zoals ICT'ers het beste in zichzelf naar boven moeten halen voor de functies die ze ambiëren, zo geldt dat ook voor organisaties die de beste talenten willen scoren. 

De beste ICT'ers hebben de functies niet zelden voor het oprapen liggen. De gemiddelde vacaturetekst onderscheidt zich nauwelijks van irritante spam-banners en trekken daardoor zeker niet de aandacht. Het is de kunst een pakkende titel te verzinnen en de kandidaat daarna de tekst in te verleiden.

Vacatureteksten moeten opvallen, aanspreken en overtuigen. En hoe u dat voor elkaar krijgt? We zetten 4 tips op een rij voor betere vacatureteksten:

  1. Vertel een verhaal
  2. Laat medewerkers aan het woord
  3. Bullets in plaats van bulk
  4. Maak het concreet

Vertel een verhaal

We zijn dol op verhalen. Tenminste, ons brein is dat. Logische gevolgen en verbanden, zodat we de volgende stap als het ware al kunnen invullen. Een logisch verloop werkt als een rode loper voor ons brein. U hoeft ‘m slechts uit te rollen om het beste talent in een treintje naar binnen te laten wandelen. 

Vertel bijvoorbeeld uw u met uw onderneming of organisatie begon. Vertel over het verloop gedurende de eerste paar jaar of de afgelopen jaren, afhankelijk van de lengte van de historie. En, heel belangrijk, vertel waar het misging. Benadruk een probleem, schets de mogelijke oplossingen en vertel over het pad dat jullie bewandelen om dit het hoofd te bieden. En vertel over hoe het talent dat u op het oog heeft hierin een belangrijke schakel kan vormen, zodat jullie er bovenop komen en door kunnen met de groei van voor het probleem. 

Die verhalende vorm valt op, maakt enthousiast en overtuigt. Het speelt in op de intrinsieke behoefte om hulp te bieden daar waar het nodig is. In een taalkundig formaat dat het brein slikt als zoete koek. Veel overtuigender dan een traditionele vacaturetekst die vraagt om een specifiek talent als software engineer, programmeur of andere ICT'er.

Laat medewerkers aan het woord

Verhalen vertellen kunt u zelf, maar het wordt nog effectiever door ook medewerkers aan het woord te laten. Spreek niet zomaar over een dynamisch en jong team met torenhoge ambities, maar laat hen zelf aan het woord. Vraag ze naar hoe zij de visie van het bedrijf zien en waar ze naartoe willen. Zowel voor de organisatie als persoonlijk.

Medewerkers kunnen zorgen voor uitstekende testimonials in een vacaturetekst, zoals reviews webshops helpen om hun producten te verkopen. Het brein ervaart ervaringen van anderen als stukken betrouwbaarder dan welke informatie dan ook vanuit de organisatie zelf. Door de medewerkers aan het woord te laten wordt een vacaturetekst gemakkelijk een stuk geloofwaardiger en bovendien overtuigender. 

Los daarvan is het een opvallende vorm om een vacaturetekst op te stellen, waardoor die automatisch beter opvalt tussen het complete aanbod. Alleen al het gebruik van de dubbele aanhalingstekens (“) zorgt ervoor dat een tekst opvalt ten opzichte van de rest.

Tip: geef de quotes van medewerkers cursief weer. Ze vallen op die manier nog beter op ten opzichte van de rest van de tekst(en). 

Bullets in plaats van bulk

Verhalen trekken de aandacht en overtuigen, maar zijn minder goed geschikt in het overbrengen van de feitelijk belangrijke informatie. Ze creëren het juiste gevoel, maar zijn ongeschikt voor een aantal belangrijke eigenschappen van de functie of uw organisatie. 

Schrap de bulk voor die elementen in de vacaturetekst en maak in plaats daarvan gebruik van bullets. Die zijn veel beter geschikt om de informatie door middel van een opsomming over te brengen. Dit houdt het kort en krachtig en speelt in op de stapsgewijze manier waarop ons brein belangrijke informatie opslaat.

Tip: verbind de feitelijke informatie aan beeldende voorbeelden. Omschrijf de functie-eisen en wat jullie te bieden hebben zowel feitelijk als aan de hand van concrete levendige voorbeelden. Dat maakt onthouden veel gemakkelijker, waardoor de vacaturetekst goed bij de kandidaat blijft hangen. 

Maak het concreet

Tenslotte, maak de tekst voor de vacature zo concreet mogelijk. Dus geen ‘jong en dynamisch team in een kleine organisatie', maar ‘4 ambitieuze specialisten net boven de 30 met grootse plannen'.

Een concrete tekst leeft veel meer dan een algemeen verhaal. Gebruik cijfers om het concreet te maken en probeer teksten zo tastbaar mogelijk op te stellen. Ga te werk als een copywriter die de tekst ‘voelbaar' wil maken voor de lezer. Gebruik emoties en speel in op de gevoelens van de kandidaat, om maximaal te overtuigen met zowel het verhaal, de boodschap van andere medewerkers en de bullets in plaats van bulk.


Heeft u een hiermee een goede vacaturetekst geschreven? Publiceer de ICT vacature dan op ICTerGezocht!

Kom via ons platform in contact met 19.153 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Zevenbergen 2 uur geleden
Lisse 5 uur geleden
Amsterdam 6 uur geleden
Amstelveen 7 uur geleden
Meppel 8 uur geleden
Kampen 8 uur geleden
Dordrecht 9 uur geleden
Rotterdam 17 uur geleden
Almere Gisteren
Heythuysen 29 dagen geleden