ICT vacatures gepersonaliseerd adverteren

ICT vacatures gepersonaliseerd adverteren
Heb je moeite met het aantrekken van geschikte ICT'ers? Dan is het misschien tijd om je advertentiecampagne opnieuw in te richten. We leggen uit hoe gepersonaliseerd adverteren werkt, noemen kanalen waarop dit mogelijk is en benoemen de voor- en nadelen.

Doelgroep bepalen

Bij personalisatie zetten bedrijven doelgroep- en gegevensanalyse in om relevantere berichten aan hun volgers te kunnen tonen. Gerichte advertenties zijn gebaseerd op data uit onder andere Google Analytics, apps, social media, persona's, zoekwoordenonderzoek en klantrelatie beheersystemen (CMR). Volgens Lou Adler zijn kandidaten grofweg in drie groepen te segmenteren:
4cd217c3460af9ae0c02dde619c117672e7d2f5535b15631.png
1. Generatie
  • Generatie Z: midden jaren ‘00 - heden
  • Generatie Y: begin jaren ‘80 - 2000
  • Generatie X: begin jaren: 60 tot ‘80)
  • Baby Boomers: begin jaren ‘40 tot begin jaren ‘60

2. Type
Loopbaanprofessionals, herintreders, semi-gepensioneerden, studenten, schoolverlaters, afgestudeerden et cetera.

3. Kandidaten
Actief of passief.

Persona's

Nu de doelgroep in beeld is, concentreren we ons op het individu. Uit demografische en psychografische kenmerken vloeien een of meerdere persona's voort.
  • Omschrijf de demografische eigenschappen van de gewenste ICT'er. In welke leeftijdscategorie moet een kandidaat vallen? Welk inkomensniveau past daarbij? Hoeveel werkervaring is vereist? Vermeld ook de minimaal vereiste opleidings- en vaardigheidsniveaus.
  • Enquêtes en vragenlijsten kunnen belangrijke inzichten geven in de persoonlijkheid, waarden, attitudes, interesses en levensstijlen oftwel psychografische eigenschappen van het talent dat je wilt aantrekken. Neem bijvoorbeeld een enquête af bij werknemers die eenzelfde of vergelijkbare functie uitoefenen om het beeld van je persona(‘s) scherp te krijgen. Vraag bijvoorbeeld:
    • Wat vind je het leukst aan je werk?
    • Woon je in een stad of dorp?
    • Hoe reis je naar je werk?
    • Welke hobby's heb je? Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
    • Welke sociale media-netwerken gebruik je?
    • Welke 5 dingen waardeer je het meest aan het werken voor ons bedrijf?
    • Bij welke bedrijven heb je eerder gesolliciteerd?

Kanalen waarop je advertenties kunt personaliseren

Om kwaliteitspersoneel aan te trekken, moet je weten op welke kanalen je doelgroep actief is. Een kandidaat kan immers niet solliciteren als hij niet van je vacature afweet.
  • Google baseert advertenties op verzamelde data uit zoekopdrachten, webactiviteit, sitebezoek, applicatiegebruik, demografische informatie of locatie.
  • LinkedIn's Dynamic Ads gebruikt openbaar beschikbare informatie van ledenprofielen om advertenties te personaliseren. LinkedIn blijft het belangrijkste sociale platform voor IT recruiters. (Bron: ‘ICT recruitment onder de loep' van ICTerGezocht.nl). Het kanaal wordt zelfs meer gebruikt dan de eigen bedrijfswebsite: 90% versus 80%.
  • Facebook biedt adverteerders de mogelijkheid om een ââpubliek op te delen in combinaties van demografie, locatie, levensgebeurtenis, interesse en gedrag.
  • Instagram personaliseert advertenties op basis van informatie uit netwerkactiviteit, ook activiteit op moedernetwerk Facebook wordt hierin meegenomen.
  • Twitter baseert advertentie-inhoud op interesses en werkt daarbij samen met advertentiepartners.

Voordelen van personalisatie

In de praktijk is gepersonaliseerd adverteren een must, zeker in de IT sector, techniek, zorg en andere branches waar de schaarste hoog is. Met gepersonaliseerde advertenties speel je in op individuele wensen van individuele kandidaten. Omdat je ze niet lastigvalt en wegjaagt met irrelevante reclame, bouwen werkzoekende ICT'ers een sterkere band met je merk en bedrijf op. Personalisatie elimineert een stortvloed aan overbodige informatie.

Werkzoekenden reageren meestal niet direct maar hebben even tijd nodig om na te denken over een vacature. Met gepersonaliseerd adverteren kan jouw aanbod worden onthouden. Bij mobiel adverteren op onder andere smartphones kan tijd en plaats in de analyse worden meegenomen. Hierdoor kun je nóg gerichter adverteren. Alle deze punten verhogen je conversieratio en uiteindelijke omzet.

Nadelen van gepersonaliseerde advertenties

De grootste zorg van de consument bij gepersonaliseerde reclame is de echte of vermeende inbreuk op de privacy. Gepersonaliseerde reclame staat standaard ‘aan.' Internetgebruikers storen zich aan het feit dat ze zich moeten afmelden om gerichte advertenties te verbergen en vermijden (opt-out). De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft tot doel de controle terug te geven aan de consument.

Op zoek naar ICT-talent? Zoek en vind geschikte kandidaten op ons uitgebreide ICT matchingplatform. Bekijk onze mogelijkheden voor werkgevers en recruiters.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check