ICT recruitment anno 2019: innoveren is overleven

ICT recruitment anno 2019: innoveren is overleven
Voor recruiters die de concurrentie achter zich willen houden is innoveren geen keuze maar een noodzaak. Alleen met vernieuwende en effectieve wervingsstrategieën boek je vooruitgang. Slimme technologieën en datagestuurde benaderingen zijn vereist om blijvend succesvol te zijn op de ICT arbeidsmarkt van vandaag.

Modewoord

Allereerst: de term ‘innovatie' komt zo vaak voorbij dat je de betekenis ervan bijna zou vergeten. De Dikke van Dale is duidelijk: innovatie is ‘een invoering van nieuwigheid.' In een zakelijke context komt het neer op de introductie van een succesvolle, nieuwe oplossing of dienst die waarde toevoegt voor klanten.
b3ccb27034ed961961d89e2a4e6e090791e137b1fc6bf7a1.png

Leiders als innovators

Innovatie wordt niet opeens relevant op het moment dat de omzet lager uitvalt. Je moet dagelijks met vernieuwing bezig zijn om consistent succes te kunnen realiseren. Vooruitstrevende leiders dagen hun werknemers uit om out-of-the-box te denken, grenzen te verleggen en zich te verbeteren. Discussie over vooruitgang is een terugkerend thema tijdens vergaderingen en bijeenkomsten.

Motivatie voor innovatie

Het opbouwen en stimuleren van een innovatiecultuur is cruciaal voor de effectiviteit van HR-teams.
  • Zit de intentie om te innoveren diep genoeg verankerd in je organisatie?
  • Hebben alle betrokkenen de mentaliteit om veranderingen te omarmen en grenzen te verleggen?
  • Deelt iedereen de ambitie om elke dag topservice aan kandidaten en klanten te leveren?

Kansen zien

Hoe anticipeer je op de steeds veranderende eisen van de ICT recruitmentmarkt? Ga op zoek naar manieren om beter te werven! Vraag klanten hoe je hen beter van dienst kunt zijn of neem een kijkje bij organisaties in andere sectoren. Welke ideeën kun je toepassen in je eigen branche?

Moedig creatieve collega's aan om de status-quo te betwisten en met een vernieuwend idee te komen. Degenen die het dichtst bij de klant staan, hebben waarschijnlijk geweldige ideeën omdat ze in feite uit eerste hand marktonderzoek doen.

Uitdagingen voor innovatie

Creatieve ideeën bedenken (of overnemen) is het eenvoudige deel, ze in de praktijk brengen is wat lastiger. Voor het realiseren van een effectieve oplossing is personeel, tijd en geld nodig. Bovendien is het essentieel dat iedereen die aan een innovatief idee werkt er ook écht voor gaat.

Geef betrokkenen het vertrouwen en de middelen om een idee in de praktijk te brengen. Verloopt het project niet volgens plan? Stuur je IT-team terug naar de tekentafel om het idee bij te schaven en verder te ontwikkelen. Onthoud: kleine succesjes leiden tot grote ideeën en hoge opbrengsten. 1. Employee Value Proposition (EVP)
Of het nu gaat om een IT-dienstverlener of recruitmentbureau, de reputatie van een bedrijf als werkgever is de belangrijkste reden waarom een ââkandidaat de ene baan boven de andere verkiest. Een unieke en boeiende Employee Value Propositie (EVP) is onmisbaar bij zowel het aantrekken als behouden van werknemers.

Kandidaten willen inzicht hebben in hoe het is om voor een bedrijf te werken, dus vertel je verhaal. Plaats bijvoorbeeld video's op de werken-bij pagina van de bedrijfswebsite waarin een inkijkje wordt gegeven in de sfeer en cultuur op de werkvloer. Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals werken op afstand en flexibele werktijden, zijn eveneens aantrekkelijk voor potentiële werknemers.

2. Specialiseren of integreren
De ene ondernemer legt zich toe op één technisch specialisme, dienst, of product om zowel een zo hoog mogelijke kwaliteit, als snelle service te kunnen leveren. Andere IT-bedrijven gaan full-service en nemen ERP/CRM-partijen, cyberexperts en/of adviesbureaus over om zo aantrekkelijk mogelijk voor klanten te zijn.

3. Passion & Purpose
Traditionele wervingsmethoden worden steeds vaker structureel omgezet in strategisch personeelsbeleid. Werkgevers stellen uitgebalanceerde functieprofielen op, waarbij het leer- en aanpassingsvermogen van een persoon belangrijker is dan werkervaring, kennis en competenties op het cv. Welke drijfveren en persoonskenmerken passen bij de baan waarvoor je werft?

4. Recruitmentsystemen of ATS
Applicant Tracking Systems (ATS) bieden volledig overzicht van het wervingsproces, de acties en feedback van ieder teamlid. Deze recruitmentsystemen kunnen eenvoudig worden gekoppeld aan gebruiksvriendelijke SaaS-platforms en de Cloud. Slimme SaaS-tools nemen niet alleen eenvoudig routinematig werk, maar ook kerntaken van recruitment over.

5. AI
Kunstmatige intelligentie en chatbots verbeteren zowel de klant- als kandidaat-ervaring en worden de norm. Innovatieve AI-oplossingen helpen bij cv-screening, het plannen van sollicitatiegesprekken en het maken van effectievere vacatures via Natural Language Software.

6.Mobiele optimalisatie
Sollicitatieprocessen moeten volledig uitgevoerd kunnen worden op mobiele apparaten en tablets. De ervaring van de mobiele gebruiker is inmiddels belangrijker dan die van desktopgebruikers.

ICTerGezocht.nl koppelt vraag en aanbod op de ICT arbeidsmarkt. Bekijk onze mogelijkheden voor werkzoekenden en werkgevers.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check