Vacature Digitaal forensisch rechercheur

in Utrecht

Rijksoverheid
 • Rijksoverheid
 • HBO of hoger
 • Medior niveau
 • Vast contract
 • 36 uur p/w
Functieomschrijving Digitaal forensisch rechercheur
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport

Functieomschrijving
Heb jij een passie voor ICT en het uitvoeren van forensische onderzoeken en wil je een bijdrage leveren aan strafrechtelijk onderzoeken op de thema’s milieu, transport en fraude bij woningbouwcorporaties? Dan zoeken wij jou bij de ILT-IOD.

Binnen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ben je werkzaam voor de Inlichtingen en Opsporingsdienst (ILT-IOD). Bij doorzoekingen en aanhoudingen in het kader van een opsporingsonderzoek breng je in kaart waar zich mogelijk relevante digitale informatie bevindt. Voor jou zijn computers, netwerkomgevingen, externe servers, de cloud, smartphones, laptops en navigatieapparatuur allemaal relevante informatiebronnen. Je stelt de juiste digitale gegevens veilig en levert ze op een doorzoekbare manier aan bij de belanghebbenden, zoals het opsporingsteam, rechercheurs en analisten. 

Je ondersteunt met name je collega’s binnen de ILT-IOD, maar ook collega’s binnen de ILT als geheel, de politie en andere bijzondere opsporingsdiensten. Iedereen die behoefte heeft aan digitale expertise tijdens een (opsporings)onderzoek kan bij jou terecht. Tijdens brainstormsessies over mogelijke wantoestanden breng jij als ervaren digitaal forensisch rechercheur je expertise in en geef je gedegen advies. Jij ondersteunt bij doorzoekingen in woningen en bedrijven. Je stelt op digitaal forensische wijze gegevens veilig uit computers, smartphones en andere apparatuur waarin geheugen aanwezig is. Daarnaast onderzoek en analyseer je de veiliggestelde data en maak je dit benaderbaar voor onze rechercheurs. 

In het onderzoeksteam ben jij onze digitaal expert en geef jij advies hoe je digitale data op de meest efficiënte manier kunt vergaren en analyseren. Je bent op de hoogte van ontwikkelingen op forensisch ICT gebied en werkt nauw samen met andere ICT specialisten van de andere Opsporingsdiensten. Je bent benaderbaar en je bent in staat uitleg te geven van je werkzaamheden ook voor mensen met minder specialistische ICT kennis. Je onderneemt actie en komt met ideeën; kortom je bent onze teamgenoot bij het opsporen van omvangrijke misstanden op het gebied van leefomgeving en Transport! 

lees meer

Functie-eisen Werk- en denkniveau
Bachelor – HBO

Kennis en ervaring
 • Je hebt een hbo- of wo-diploma, bij voorkeur in de richting informatica, informatiekunde, forensische ICT of cybercrime. Je hebt opsporingsbevoegdheid of bent bereid die te halen.
 • Je hebt brede, gedetailleerde en up-to-date kennis van het vakgebied digitaal forensische opsporing.
 • Je hebt ervaring met het verkrijgen en veredelen van digitale data vanuit verschillende bronnen complexe administratieve controles en kan daaruit voorkomende informatie ontsluiten en toegankelijk maken.
 • Kennis/opleiding en ervaring op gebied van Electronic Data Processing (EDP) is een pre.
 • Je bent goed in staat zaken tegen elkaar af te wegen, tot onderbouwde beoordelingen te komen en anderen te overtuigen.
 • Je bent innovatief en in staat om buiten de gebaande paden te denken.
 • Je bent analytisch sterk en kwaliteitsgericht.
 • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden.

Voor deze functie geldt het profiel voor de functiegroep Inspecteur / Medewerker Toezicht (functiefamilie Toezicht) uit het Functiegebouw Rijk.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11
Maandsalaris: Min €3.192 – Max. €4.905 (bruto) 
Dienstverband: Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd) 
Minimaal aantal uren per week: 36
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 60% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen. 

Bijzonderheden
 • Een AIVD-screening op veiligheidsniveau B is onderdeel van de selectieprocedure, evenals een medische aanstellingskeuring (basis).
 • Inschaling gebeurt op basis van opleiding en ervaring.
 • Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

Digitaal solliciteren
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

lees meer

Taalvaardigheid Vereist: Nederlands
Handig om te kunnen: Engels
Salarisinformatie Bruto € 3.192 - € 4.905 p/m
Digitaal forensisch rechercheur
Score: 9.5
Stemmen: 34

 1. ICTerGezocht.nl
 2. ICT Vacatures
 3. Utrecht