Hoe werkt zoeken met Boolean Search?
CV-databaseMaak gebruik van Boolean Search om sneller en efficiënter gebruik te maken van de zoekmachine van ICTerGezocht.nl. Je leest in dit artikel hoe je Boolean Search kunt gebruiken.
Boolean Search helpt recruiters om het volledige potentieel van de zoekmachine te benutten en zo ook weer betere kandidaten te vinden. Een kandidaat kan de zoekmethode gebruiken om de meest geschikte vacatures te vinden.
Boolean Search is een gestructureerd zoekproces dat gebruikmaakt van operatoren om zoekresultaten te vernauwen, te verbreden, of juist te verfijnen. Door bijvoorbeeld specifiek aan te geven aan welke eisen de kandidaat of de vacature moet voldoen, kun je de zoekresultaten beïnvloeden.
De Booleaanse zoektechniek is gebaseerd op de Booleaanse algebra, wat in 1847 is ontwikkeld door de Engelse wiskundige George Boole. Vrijwel alle virtuele databases en zoekmachines maken tegenwoordig gebruik van zijn Booleaanse logica.
Door op de Booleaanse manier te zoeken kun je onder meer Google, kandidaat volgsystemen (ATS) en cv-databases van vacaturesites als ICTerGezocht.nl doorzoeken op geschikte kandidaten of vacatures. De grootste voordelen van Boolean Search zijn:
- tijdsbesparing - handmatig zoeken is niet meer nodig;
- interne HR-technologieën (ATS, CRM), platforms en websites efficiënter en gebruiksvriendelijker gemaakt;
- ‘onzichtbaar' talent wordt zichtbaar gemaakt;
- gericht zoeken wordt makkelijker gemaakt, wat resulteert in pools met meer relevante kandidaten of vacatures.
Boolean operators zijn koppelwoorden waarmee je zoektermen op een logische en begrijpelijke manier kunt combineren met elkaar. Op ICTerGezocht.nl worden deze koppelwoorden gebruikt om zoekopdrachten te specificeren, waardoor je betere kandidaten of vacatures kunt vinden. De belangrijkste en meest gebruikte Boolean operators zijn AND, OR en NOT.
1. AND operator
De AND operator kun je gebruiken om twee of meer zoekcriteria met elkaar te combineren. Des te meer criteria je toevoegt, des te preciezer je zoekt en relevanter de zoekresultaten zullen zijn. Wanneer je als recruiter op deze manier zoekt, blijven alleen de profielen van de geschikte kandidaten over. Hetzelfde geldt voor kandidaten: zoek je op deze manier, dan blijven alleen de meest geschikte vacatures over!
Ben je op zoek naar een chauffeur die moet beschikken over rijbewijs CE, dan kun je op de volgende manier zoeken: ‘chauffeur AND CE'.

2. OR operator
De OR operator kun je bijvoorbeeld gebruiken om varianten van woorden of functietitels toe te voegen aan de zoekstring, hiermee kun je de zoekresultaten uitbreiden.
Een andere beschrijving voor 'chauffeur CE' is ‘vrachtwagenchauffeur'. De zoekopdracht kun je dan op de volgende manier uitvoeren: ‘chauffeur CE OR vrachtwagenchauffeur'.

3. NOT operator
De NOT operator kun je inzetten om bepaalde termen of woorden uit te sluiten van je zoekopdracht.
Ben je uitsluitend op zoek naar ervaren vrachtwagenchauffeurs met niet alleen rijbewijs C?
Dan kun je de volgende zoekopdracht doen: ‘chauffeur CE NOT C NOT junior'.

4. Haakjes
Haakjes, of brackets, werken in Booleaanse zoekopdrachten net als het wiskundige BODMAS-principe. Hiermee bepaal je welke delen van een vergelijking worden berekend en in welke volgorde dit gedaan wordt.
Stel dat ‘vrachtwagenchauffeur' een hogere prioriteit heeft dan de combinatie van 'chauffeur' en ‘CE', dan zal het woord vrachtwagenchauffeur bovenaan verschijnen in de zoekresultaten als je zoekt op de volgende manier: ‘vrachtwagenchauffeur OR (chauffeur AND CE)'.

5. Aanhalingstekens
Aanhalingstekens kun je gebruiken om te zoeken naar een exacte term. Dit is vooral handig wanneer je precies weet waar je naar op zoek bent. Irrelevante woorden of zoektermen worden door de aanhalingstekens uitgesloten.
Alles wat tussen de quotaties staat, wordt gezien als één zoekterm. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar cv's van kandidaten die letterlijk 'internationaal chauffeur' in hun functiebeschrijving of cv hebben staan, dan kun je het volgende invoeren in de zoekbalk: "internationaal chauffeur".
