Zo onderhandel je over ICT arbeidsvoorwaarden

Zo onderhandel je over ICT arbeidsvoorwaarden
Heb je een baan in de ICT aangeboden gekregen? Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden doe je zo.

1. Verdiep je in de arbeidsvoorwaarden

Informeer bij de werkgever naar het salaris, werkschema's en overuren. Vraag ook naar scholing en studiefaciliteiten, pensioenregeling, thuiswerken, collectieve verzekeringen, vakantiedagen, reiskostenvergoeding, prestatiebonussen, verlofregelingen, kinderopvang en andere arbeidsvoorwaarden.

70% van de werkzoekenden zou bij een sollicitatiegesprek om betere secundaire arbeidsvoorwaarden vragen, zo blijkt uit onderzoek van Brunel. Uit research van PanelWizard in opdracht van HK&P naar secundaire arbeidsvoorwaarden blijkt dat 12,5% van de ICT'ers een hoger salaris belangrijker vindt dan een goede werksfeer. Voor het juiste perspectief geven we je een aantal aanvullende statistieken.
  • 87% van de ICT'ers vraagt meer salaris dan voorheen.
  • Bijna 43% vindt het geen probleem om meer dan 40 uur te werken.
  • 59% van de Nederlandse ICT-werknemers heeft het liefst een eigen, vaste werkplek met privacy. Flexwerken wordt door hen ervaren als onpersoonlijk.
  • 1 op de 5 IT'ers verkiest een (grotere) leaseauto boven meer vrije dagen.

2. Neem de tijd

Natuurlijk wil de werkgever zo snel mogelijk weten welke wensen en eisen je hebt, maar een onmiddellijke reactie is vaak niet noodzakelijk. Bestudeer het aanbod, zoek naar onderhandelingsmogelijkheden en vraag hoeveel tijd je tot je beschikking hebt.

3. Salarisonderhandeling

Welke brutolonen en voorwaarden gelden voor vergelijkbare functies in de sector?

Wat je wel moet doen: do's
  • Raadpleeg salarisartikelen op ICTerGezocht.nl en kijk of het voorgestelde salaris marktconform is.
  • Bereid je voor op praktijkvragen, assessments en persoonlijkheidstests.
  • Maak een prioriteitenlijst, win advies in en verdiep je in de bedrijfscultuur zodat je vol vertrouwen aan de onderhandelingstafel kunt gaan zitten.
  • Gebruik je cv als spiekbriefje en beschrijf je competenties, vaardigheidsniveaus, werkervaring, eerder behaalde prestaties en softskills.
  • Doe altijd een tegenbod en schroom niet om het bedrag te noemen dat je wilt verdienen.
  • Lees meer in ons blog over salarisonderhandelingen.

Wat je niet moet doen: don'ts

a. Direct over het salaris beginnen.
Het salaris is altijd een gevoelig onderwerp. Als je er direct over begint, wek je misschien de indruk dat het je alleen om geld te doen is. Kies het juiste moment.

b. Om meer vragen zonder geldig argument
Vraag alleen om een hoger loon als je kunt beargumenteren waarom je vindt dat je recht hebt op meer. Zonder onderbouwing kom je niet ver.

c. Inflexibel zijn
Je bent niet aan het onderhandelen als je niet bereid bent om concessies te doen. Stel je je star op, dan is het gesprek zo voorbij. Er is een groot tekort aan bekwame ICT'ers, dat klopt, maar overspeel je hand niet.

d. Nettobedragen noemen
Let op: een werkgever spreekt altijd over brutolonen. Maak vooraf een berekening en prent de netto- en brutosalarissen in je geheugen. Spreek dezelfde taal om misverstanden te voorkomen.

e. Hebzuchtig zijn
Hoe het gesprek verloopt hangt in grote mate af van je gesprekspartner, maar stel geen buitensporige eisen. Voorkom dat de onderhandelingen vastlopen en de werkgever je niet serieus neemt.

f. Dreigen of naar de mond praten
Heb je de neiging je gemakkelijk te laten meeslepen? Blijf kalm, met een conflict kom je niet tot een vergelijk. Dreigen om het bedrijf te verlaten of een aanbod te weigeren omdat je niet krijgt wat je wilt is een slecht plan. Stel je ook weer niet te amicaal op. Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden is een professionele aangelegenheid, geen theekransje.

g. Het eerste aanbod accepteren
Hap niet meteen toe. Schroom niet om een hoger salaris en/of betere arbeidsvoorwaarden te vragen. Als je niet voor jezelf opkomt doet niemand het. Wees niet te bescheiden, de werkgever heeft je niet zomaar een aanbod gedaan.

h. Liegen over je vorige salaris
Lieg niet over je over je laatstverdiende salaris, vaardigheidsniveaus en werkervaring. Net als jij bereidt je gesprekspartner zich grondig voor. Leugens komen vroeg of laat bovendrijven en dan zit je met de gebakken peren.

i. Je louter concentreren op het salaris
Is de werkdruk te hoog, maak je teveel uren en krijg je niet genoeg betaald? Mik niet alleen op een hoger salaris maar ook op betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Een loonsverhoging kan je zomaar worden ontzegd, ook al zijn je argumenten overtuigend.
8e817dfc46afa542f5c9c706c9cac72f83c870e4e5a647a3.png

4. Doe een tegenvoorstel

Voldoet het aanbod niet aan je verwachtingen? Evalueer alle geboden voordelen en doe een tegenvoorstel om dichter bij je oorspronkelijke wensen in de buurt te komen. Het doel is om een consensus te bereiken met de werkgever, dus stel je beleefd op. Verwijs in het tegenvoorstel naar je opleiding, professionele titels en uitgebreide werkervaring. Als je toch bereid bent het aanbod te accepteren kun je bijvoorbeeld een herziening na zes maanden inbouwen.

5. Leg alles schriftelijk vast

Leg alles schriftelijk vast zodra de onderhandelingen zijn afgerond. De werkgever stuurt je een contract om misverstanden te voorkomen en de aanstelling te formaliseren.

Klaar om de nieuwe onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden in te gaan? Bekijk eerst onze ICT vacatures voor een interessante nieuwe baan!
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

10 Must-Do's tijdens je salarisonderhandeling

Salarisonderhandelingen zijn evenwichtsoefeningen. Veel mensen vinden het moeilijk om te beginnen over loonsverhoging, of vragen niet om een topsalari...
Michiel van der Avoird 14 okt 2020

Tijd voor een Nieuwe Baan? Stel jezelf deze 7 vragen

Is het tijd om een nieuwe baan te zoeken? Beantwoord deze 7 vragen en ontdek of je de volgende stap in je carrière moet maken.
Michiel van der Avoird 24 aug 2020

Ervaringen met ICTerGezocht: André vond een baan bij PEAK-IT

We zijn bij ICTerGezocht uitermate benieuwd naar de ervaringen van kandidaten met ons platform. Hoe kwam André aan z'n baan als systeembeheerder?
Michiel van der Avoird 18 feb 2020

Zo schrijf je een overtuigende ICT motivatiebrief

Een ICT motivatiebrief verwijst naar een potentiële nieuwe functie en moet de nieuwsgierigheid en wens van de lezer om samen te werken opwekken.
Michiel van der Avoird 18 dec 2019

Cv-opbouw voor ICT'ers; vergeet je vaardigheden niet

Hoe langer je meedraait in het arbeidsleven, hoe uitgebreider je curriculum vitae wordt. Hoe zorg je dat je cv relevant en overzichtelijk blijft voor ...
Michiel van der Avoird 10 dec 2018

Fouten tijdens je sollicitatie: deze flaters wil je als IT'er voorkomen

Je netwerk niet onderhouden. Geen research doen naar een potentiële werkgever. Negatief spreken over een oud-collega. Sollicitatieblunders wil je voo...
Michiel van der Avoird 21 nov 2018
 
check