4 tekenen dat het tijd is voor nieuw IT talent

4 tekenen dat het tijd is voor nieuw IT talent
Veel werkgevers zijn niet bereid om toe te geven dat er extra werknemers moeten worden aangenomen totdat de zaken zichtbaar uit de hand zijn gelopen.

Wanneer is het tijd voor nieuw ICT talent?

1. Kostbare tijd gaat verloren aan routinewerkzaamheden
Werf nieuwe medewerkers als je merkt dat je IT'ers te veel tijd kwijt zijn aan administratieve taken en/of relatieve bijzaken. Laat deze werkzaamheden overnemen zodat de IT-afdeling zich op de hoofdzaken kan richten. Hoe belangrijk ook, telefoontjes en/of een groot aantal zakelijke e-mails mogen productiviteit, bedrijfsopbrengsten en klantrelaties niet in de weg zitten.

2. Klachten over werkdruk
Een personeelslid dat structureel omkomt in het werk gaat je bedrijf vroeg of laat verlaten. Let op verhoogde stressniveaus, onvoldoende aandacht voor details en toenemend verzuim. Heb je een verhoogd aantal klachten ontvangen van overwerkte werknemers? Overweeg om iemand in dienst te nemen of schakel freelancers in om de werkdruk te verlichten.

3. Klachten over de klantenservice
Krijg je meer negatieve feedback op de klantenservice dan gemiddeld? Kampen de servicedesk medewerkers met een te hoge werkdruk? Schakel extra personeel in. Geen enkel bedrijf kan het zich veroorloven bestaande klanten te vervreemden of vragen van potentiële klanten te negeren. Bescherm je goede reputatie.

4. Gemiste deadlines en vergaderingen
Onderneem actie wanneer deadlines en vergaderingen in toenemende mate of zelfs structureel worden gemist door stapels werk. Voorkom dat (potentiële) klanten afhaken of het vertrouwen in je organisatie verliezen. Huur ondersteunend personeel in om achterstallige werkzaamheden af te handelen en waarborg de productiviteit van je team.

Hoe vind je nieuw IT talent?

A. Een nauwkeurig functieprofiel
Stel een duidelijk functieprofiel met taakomschrijvingen op. Bedenk vragen om ongeschikte kandidaten weg te filteren. Zo vergroot je de kans op een match. Breng prioriteit aan in functievereisten, speciale kwalificaties, technische vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken en ervaring. Typeer de bedrijfscultuur en vermeld het salarisbereik. Schrijf een passende vacaturetekst, plaats deze online en selecteer kandidaten voor sollicitatiegesprekken.

B. Werf intern
Komt er een positie vrij? Stel eerst je bestaande personeel op de hoogte, via e-mail of intranet. Welke getalenteerde, gekwalificeerde collega is geknipt voor de functie? Stimuleer mond-tot-mond reclame en moedig je personeel aan om met aanbevelingen te komen. Intern werven bespaart kosten en het inwerken verloopt sneller.

C. Ontwikkel een talentenpool
Bouw een talentenpool op met verschillende typen kandidaten. Voor welke IT-functies werf je het meest? Definieer functieprofielen met technische vaardigheden en zoek bijpassend IT-talent. Heb je iemand gevonden? Houd contact met behulp met gepersonaliseerde e-mails en relevante content. Bereid je nieuwe medewerker voor op de functie met een doordacht onboarding programma.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Een Persoonlijkheidstest voor ICT werknemers?

Biedt een persoonlijkheidstest bruikbare inzichten, of moet een werkgever beslissingen baseren op meer wetenschappelijk bewezen middelen?
Michiel van der Avoird 12 jan 2021

Het geheim van succesvol talent: kies voor een Autodidact ICT'er

Waarom bestaan teams bij Google soms voor 14% uit autodidact ICT'ers? Hoe waardevol is zelflerend vermogen in de IT?
Michiel van der Avoird 24 okt 2020

Waarom je oudere ICT'ers zou moeten werven

Recruitment richt zich voornamelijk op starters en medior ICT'ers. Ondanks hun ervaring en sterke prestaties worden oudere kandidaten minder vaak bena...
Michiel van der Avoird 4 okt 2020

Hoe voorkom je dat buitenlandse ICT'ers op je vacature solliciteren?

90% van de bedrijven op ons platform verkiest ICT'ers uit eigen land boven kandidaten die in het buitenland wonen.
Michiel van der Avoird 5 feb 2020

ICT starter werven? Zo bereik je Generatie Z

Millennials vormen momenteel de grootste generatie op de arbeidsmarkt, maar er is een nieuwe, jongere golf van talent in aantocht. Hoe benader je Gene...
Michiel van der Avoird 2 sep 2019

ICT werving en selectie in 14 stappen

Welke fasen doorloop je bij de werving en selectie van ICT personeel? Hoe selecteer je de juiste kandidaat? Volg dit stappenplan en nodig de beste sol...
Michiel van der Avoird 14 aug 2019
 
check