Checklist: ben jij de Young IT Professional die organisaties zoeken?

Checklist: ben jij de Young IT Professional die organisaties zoeken?

Ben je Young, IT en Professional? Handige checklist om na te gaan of jij voldoet aan de kwalificaties die organisaties en overheden zoeken.

De Young IT Professional: wie of wat is dat eigenlijk? Ben jij het? Steeds meer organisaties zoeken naar Young IT Professionals, die daar de kans hebben om veel te bereiken. Wij zochten voor je uit wanneer je voldoet aan de eisen voor deze titel of functie en wat je daar dan concreet mee kunt bereiken. Want, de wereld ligt open voor goede IT-professionals. Zowel professionele organisaties als de verschillende overheden zien de tekorten oplopen en zijn daarom op zoek naar geschikt ICT talent. Het liefst jong en professioneel, met een goede kennis van IT en ICT.

Tip: er bestaat niet zoiets als ‘dé Young IT Professional’. Het is een verzamelnaam voor jonge professionals met expertise in IT en ICT. Zodra jij jezelf als zodanig ziet en profileert kun je het worden.

Al is er uiteraard wel sprake van een paar belangrijke kaders, op basis van waar organisaties naar zoeken. Net als overheden, zowel lokaal, regionaal als landelijk. Net als binnen andere vakgebieden zoeken organisaties en instellingen naar jong talent met goede kennis van zaken, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en veel kunnen bereiken.

Young: tussen de 20 en 30 jaar

Laten we beginnen met het onderdeel ‘Young’, want wat houdt dat immers in? Voor de meeste organisaties en overheden betekent dit dat ze zoeken naar kandidaten tussen de 20 en 30 jaar oud. Vanaf die leeftijd zijn de meeste kandidaten net aan afgestudeerd en hebben ze wellicht zelfs al een paar jaar werkervaring. Eenmaal boven de 30 jaar geld je niet meer als een jonge professional, omdat je dan over het algemeen al wat meer ervaring hebt opgedaan.

Ben je nu tussen de 20 en 30 jaar? Dan kwalificeer je wat dat betreft voor het eerste deel van de titel Young IT Professional. Uiteraard is het daarnaast van belang om ook netjes aan de twee volgende voorwaarden te voldoen.

IT: gespecialiseerd in ICT

Immers, het is wel belangrijk dat je expertise hebt op het gebied van IT of ICT. Dat kan gelukkig heel breed zijn. Je kunt namelijk aan de slag als Front-End Developer, Functioneel Beheerder of Junior Systeembeheerder. En heb je goede kennis als Functioneel Applicatiebeheerder, Manager Informatie en Kwaliteit of Junior Operations Engineer? Ook in die gevallen kwalificeer je als een specialist in IT of ICT, zodat je voldoet aan het IT-deel van de titel Young IT Professional.

Professional: al enige werkervaring

Tenslotte is het belangrijk dat je al wat werkervaring hebt. Net afgestudeerd ben je namelijk wel het jonge talent waar organisaties naar zoeken, maar nog niet de professional. Je hebt dan nog niet binnen een (grote) organisatie gewerkt. Dat betekent dat je wel de kennis van zaken hebt, maar nog wat ervaring mist.

Tip: sommige organisaties bieden mogelijkheden via stages en internships, zodat je snel meer ervaring op kunt doen. Al tijdens je studie of net daarna. Zodat je daarna kwalificeert als Young IT Professional.

Check! Wat kun je als Young IT Professional bereiken?

En wat levert het op zodra je eenmaal Young IT Professional bent? Je kunt werken voor grote organisaties zoals de Politie, de NS en de Rijksoverheid. Net als grote commerciële organisaties zoals Microsoft, ABN AMRO en CoolBlue. Op die manier zorg je voor een indrukwekkende stap in je carrière en een mooie naam op je CV.

Bovendien werk je waarschijnlijk aan innovatieve oplossingen, zoals digitale systemen en mobiele applicaties. Of help je organisaties slimmer gebruik te maken van hun IT. Om miljoenen te besparen, nieuwe mogelijkheden te creëren en samen aan de toekomst te bouwen. Op die manier kun je als Young IT Professional veel bereiken, zodra je voldoet aan de kwalificaties om je als Young, IT en Professional te kunnen presenteren.

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Ergonomisch Werken: hoe doe je dat? 6 tips

Ergonomisch werken: wat houdt het in? Hoe voorkom je dat je acht uur of langer achter een bureau naar een computerscherm zit te staren? 6 tips.
Michiel van der Avoird 12 feb 2021

Carrièreswitch maken naar de IT? 6 stappen

Ben je van plan, of word je ertoe genoodzaakt om van baan te veranderen? Een carrièreswitch naar de ICT is meer dan het overwegen waard.
Michiel van der Avoird 4 nov 2020

Vrouwen in de ICT: update januari 2020

Wat is het aandeel vrouwelijke ICT'ers in Nederland? Welke cijfers toont onze CV-database als we filteren op werkervaring en opleidingsniveau?
Michiel van der Avoird 12 jan 2020

ICT infrastructuur: definitie, componenten & beheer

De term ICT infrastructuur wordt in ITIL gedefinieerd als een combinatie van hardware, software, netwerken en faciliteiten (inclusief gerelateerde app...
Michiel van der Avoird 29 nov 2019

Het Nieuwe Werken (HNW) in het digitale tijdperk

De huidige personeelstekorten dwingen organisaties om hun kijk op werk fundamenteel te herzien. Oude benaderingen worden vervangen door ‘lean' metho...
Michiel van der Avoird 25 nov 2019

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019
 
check