Vacature Data Governance Manager (UWV-Amsterdam)

Amsterdam

UWV Amsterdam
 • UWV Amsterdam
 • Universitair of hoger
 • Medior/Senior niveau
 • Vast contract
 • 40 uur
Vacature opgeslagen in je favorieten!
Vacature verwijderd uit je favorieten!
Functieomschrijving Als Data Governance Manager weet jij dat écht goede Data Governance niet ééndimensionaal is, maar multidimensionaal. Tien dimensies nog wel, als je uitgaat van het DMBOK, dat onze opdrachtgever toepast. Vanuit het centrale Data Office werken daar gespecialiseerde experts op dossiers als data kwaliteit, data architectuur, meta data, etc. Als Data Governance Manager bij één van de directies of divisies van UWV zorg jij ervoor dat al die expertise uit het Data Office gaat leven in de operatie en de projecten binnen jouw divisie. Maar ook dat die verschillende dimensies geïntegreerd worden toegepast.

Ja, UWV is onze opdrachtgever en zoekt niet één, maar drie Data Governance Managers. UWV, waar je niet werkt om aandeelhouderswaarde te creëren. Maar om de dienstverlening aan 1,2 miljoen Nederlanders, waar het even tegen zit, efficiënt en betrouwbaar te maken. Durf jij dat aan?
­

Vacature Data Governance Manager (UWV – Amsterdam)

Als Data Governance Manager (bij UWV heet de rol intern Gegevensmanager) ben je dus de schakel tussen het Data Office, waar het beleid en de kaders voor de omgang met data worden vastgesteld en de operatie van een directie of divisie waar dat beleid en de kaders tot leven moet komen. En dat is geen éénrichtingsverkeer. Van jou wordt actieve input verwacht in de beleidsvorming binnen de Data Office, gevoed vanuit je praktijkervaring binnen jouw­ werkgebied. Voor jouw divisie of directie ben je de expert tenslotte!

Als Data Governance Manager maak je onderdeel uit van het CIO-office (bij UWV heet dat IV Office). De CIO Office is de staforganisatie van de CIO of Informatiemanager van een divisie c.q. directie. ­Dat CIO Office kun je zien als de interne “consultancy” club van een divisie waar functies onder vallen als architectuur & technologiebeleid, informatiebeveiliging & privacy, procesmanagement, informatieplanning & portfoliomanagement en dus ook data management.

Je rapporteert als Data Governance Manager aan Cor de Heer, Manager IV Office van het Facilitair Bedrijf, Edith Blom - van der Vinne, Manager IV Office divisie Uitkeren of Rosita Monsanto, Manager Informatiemanagement directie Handhaving. Je werkt intensief samen met het Data Office dat onder leiding staat van de Chief Data Officer Marco Kleinherenbrink. Je standplaats is het UWV hoofdkantoor bij station Sloterdijk in Amsterdam, maar nu werk je natuurlijk nog even vanuit huis.

Wat ga jij doen?
 • Allereerst ga jij ervoor zorgen dat alle kaders, richtlijnen en beleid die in het Data Office worden geformuleerd gaan leven in de praktijk van alle dag in jouw werkgebied. Zowel in de uitvoering als in de projecten die worden gestart. Dat doe je door te informeren, te adviseren, te ondersteunen en door kaders aan te geven.
 • En uiteraard lever jij input vanuit jouw geïntegreerde blik vanuit de praktijk aan nieuw te vormen beleid, richtlijnen en kaders binnen het Data Office. Je hebt daarvoor o.a. een periodiek overleg met alle Data Governance managers binnen UWV en met het Data Office. Zo lever je o.a. input voor het Canoniek Gegevensmodel als ook voor het beleid van de toekomst.
 • Als werkkader geldt daarbij het DMBOK framework, waarbij op dit moment binnen UWV vooral aandacht wordt gegeven aan datakwaliteit, data life cycle management en metadata.
 • Operationeel betekent het onder andere dat jij de reviewer bent van de functionele gegevensmodellen, die worden opgesteld door functioneel ontwerpers bij grote en kleine changes en onderhouden worden door functioneel beheerders in de operatie.
 • Je werkt als Data Governance Manager binnen jouw werkgebied vooral intensief samen met je collega's in het IV Office. De verbinding met werkterreinen als Architectuur en Informatiebeveiliging & Privacy is tenslotte groot, Data Management is onlosmakelijk met die vakgebieden verbonden.
Het verschil tussen de drie rollen vraag je?
 • Binnen Handhaving is de rol van Data Governance Manager nieuw. Er ligt daar een strategische opdracht om datagedreven en risicogestuurd te gaan handhaven. Het zal duidelijk zijn dat goede datakwaliteit daarbij cruciaal is. Een mooie plek voor een pionier.
 • Binnen Uitkeren heb je een erg groot werkgebied en is er al een collega Architect die deels met Data Management bezig is. Er zijn maar liefst 34 Functionele Gegevensmodellen in Beheer, over een rol met impact gesproken!
 • Binnen het Facilitair Bedrijf valt ook het elektronisch archief met het beheer van alle gegevensdragers binnen UWV. Niet alleen wordt vanuit het elektronisch archief 7 keer 24 geleverd aan de dienstverlening maar als Data Governance Manager heb je daar ook een speciale verantwoordelijkheid vanuit de Archiefwet. Onderwerpen als Metadatering en Vertrouwelijkheidsclassificatie zijn hier “hot”.

lees meer

Functie-eisen Je opleiding en ervaring:
 • Je hebt minimaal een academisch werk- en denkniveau (dat is dus niet noodzakelijkerwijs een academische bul). Dat niveau is nodig om de abstracte complexiteit van data modellen en hun toepassing binnen het complexe IT landschap van UWV te kunnen doorgronden.
 • Data is de rode draad in jouw werkervaring. Misschien nu nog maar een deel van je tijd in een rol waar je met ontwerp, architectuur, analyses of informatiebeveiliging bezig bent, maar je bent er nu aan toe om er fulltime mee aan de slag te gaan.
 • Je hebt al één of meerdere complexe en politieke organisaties van binnen gezien, waarbij je gewend bent te communiceren op directieniveau.
 • Het UWV is blind voor leeftijd, dat betekent dat jong talent met potentieel kansen krijgt, maar ook dat ervaren professionals met de juiste “skills and mindset” altijd welkom zijn (en we hebben de voorbeelden om het aan te tonen). Door de verschillen in de drie Governance Managers is er ruimte voor startende Governance Managers tot ervaren “rotten”.
Je kennis:
 • Als ik je onverwachts tegenkom en ik vraag je de 10 dimensies van het DMBOK te noemen, dan rollen ze er zo uit.
 • Uiteraard heb je kennis van SQL, databases en datamodellen.
 • Kennis van architectuur en informatiebeveiliging en privacy is erg fijn. Als je werkt in het data domein heeft dat vrijwel altijd implicaties voor deze belendende vakgebieden.
Je persoonlijkheid
 • Je hebt het talent om het onderwerp data management op de kaart te zetten. Dat is best lastig bij zo'n abstract onderwerp, maar als jij erover praat komt het tot leven. Omdat je met tastbare voorbeelden kunt duidelijk maken hoe goed data management bijdraagt aan een betrouwbare dienstverlening.
 • Je kunt schakelen tussen een heerlijke inhoudelijke discussie over definities en modellen met je collega Data Governance Managers, het presenteren van een business case voor je directie waarom ze moeten investeren in datakwaliteit vanuit het oogpunt van betrouwbare dienstverlening en het op de kaart zetten van data als cruciaal onderdeel bij de start van een project.
 • UWV staat onder regie van de politiek en dat zou je als burger niet anders willen. Dat betekent dat dingen wel eens anders lopen dan je had gehoopt. Maar je hebt de energie en drive, waardoor je kunt incasseren én genieten van de zaken die wel gerealiseerd worden.

lees meer

Taalvaardigheid Handig om te kunnen: Nederlands
Salarisinformatie Bruto € 60.000 - € 86.000 p/j

Bij deze rol hoort een bruto jaarsalaris van € 60.000,- tot € 86.000,- euro o.b.v. een 38-urige werkweek (schaal 10 of 11 UWV CAO). Daarin is opgenomen een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,33% .

lees meer

Overige info Aanbod
Als Data Governance Manager denk je misschien niet in eerste instantie aan UWV als je nieuwe werkgever. Toch werken er heel veel professionals, die voor UWV kiezen vanwege de inhoud en de maatschappelijke bijdrage. Als jij ook meer wilt doen dan bijdragen aan de winst van een bedrijf, dan is dit een plek waar je werk er echt toe doet bij één van de allergrootste datapakhuizen van Nederland met 26 TB aan data!

Dit kan een goede stap zijn voor een architect, informatie-analist, functioneel ontwerper of informatiebeveiligingsexpert, die stiekem data zo leuk vindt, dat je er gewoon de hele dag mee bezig zou willen zijn. Of je zit nu in een vergelijkbare rol in een kleinere organisatie en bent er aan toe om met de grote jongens te gaan spelen. Maar ook als je expert bent op een deelgebied van data, maar nu meer integraal met data management aan de slag wil en dichter op de operatie wilt zitten, kan dit een mooie stap zijn. En je komt op een mooi moment binnen, omdat binnen UWV een beweging in gang is gezet naar datagedreven dienstverlening. We hebben mooi leesvoer voor je, verderop in de procedure.

De belangrijkste arbeidsvoorwaarden:
 • Een bruto jaarsalaris van € 60.000,- tot € 86.000,- euro o.b.v. een 38-urige werkweek (schaal 10 of 11 UWV CAO). Daarin is opgenomen een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,33% .
 • Een zeer ruimhartig opleidingsbeleid.
 • Flexibele arbeidsvoorwaarden middels een elektronisch keuzeplan.
 • Een werkplek die kruipend vanaf Station Sloterdijk te bereiken is.
 • Flexibele werktijden.
 • Eén dag per week vanuit huis werken is geen probleem (bij fulltime dienstverband).
 • 27 vakantiedagen als basis.
Sollicitatie
Interessante vacature hé?! Als jij ervan overtuigd bent dat jij dé Data Governance Manager voor UWV bent: solliciteer nu.

Voor deze functie is het overleggen van een recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van toepassing.

Heb je nog vragen over deze vacature van Data Governance Manager in Amsterdam?
 • bel Bas Westland via 06 53 260 974
 • stuur een mail aan
 • breng een bezoek aan de website van e-people. Daar vind je naast deze vacature ook verschillende video's die nog meer context geven bij deze vacature. Denk aan een interview met een directe collega of je toekomstige manager, maar ook een rondleiding over je nieuwe werkplek.
 • videochat met Bas in zijn virtual meeting room via
Het vak van consultant is geen 9 tot 5 baan. Je kunt Bas dus ook gewoon 's avonds en in het weekend bereiken.

lees meer

Bedrijfsomschrijving Tsja, UWV introduceren hoeft natuurlijk niet. Iedereen kent het en heeft er een mening over. Maar als je verder denkt dan je volgende bonus of je leaseauto, is het zeker een werkgever die je als Governance Manager moet overwegen. De vakinhoudelijke kansen en uitdagingen bij een organisatie als UWV zijn groots te noemen. Zeker als je graag de betrouwbaarheid en efficiëntie in het gebruik van data wilt verbeteren, terwijl je tegelijkertijd de interne informatievoorziening en de externe dienstverlening verbetert. En daarmee het werk van de 19.000 UWV-ers voor hun 1,2 miljoen klanten makkelijker maakt.

lees meer

Vacature opgeslagen in je favorieten!
Vacature verwijderd uit je favorieten!

Vergelijkbare Vacatures Data Manager in Amsterdam