Personeelsverloop voorkomen? 5 tips

Personeelsverloop voorkomen? 5 tips
Hoe houd je je medewerkers tevreden? Hoe zorg je dat zij voor je organisatie behouden blijven? 5 tips om personeelsverloop tegen te gaan.

We bieden enkele tips om de uitstroom van werknemers terug te dringen. Sommige adviezen kun je (vrijwel) direct toepassen. Andere punten kunnen onderdeel zijn van een retentiebeleid, waarvoor vanzelfsprekend wat meer denkwerk, tijd en geduld noodzakelijk is.

Hoe voorkom je ongewenst verloop?

1. Verhoog het salaris
Het salaris van een ICT'er is een zeer belangrijke (uiteraard primaire) arbeidsvoorwaarde. Sommige werkgevers laten werknemers meedelen in de winst en doen een x-bedrag bovenop het basissalaris.

2. Bied aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden
Een goed loon alleen zal niet altijd genoeg zijn om personeel te behouden. Succesvolle bedrijven drukken hun waardering voor werknemers uit in uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voorbeelden secundaire arbeidsvoorwaarden
  • Meer vakantiedagen en de mogelijkheid extra dagen te ‘kopen'.
  • Een uitstekende collectieve zorgverzekering.
  • Bedrijfsfitness.
  • Vakantiedagen.
  • Financiële ondersteuning bij de aanschaf van een laptop of iPhone.
  • Heb je een goede stagiair in huis en wil je hem of haar aannemen? Bied, nog tijdens het traineeship of de stage, een marktconform salaris aan.
  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling is belangrijk voor ICT'ers. Bied zoveel mogelijk interne leertrajecten en/of externe cursussen en studies aan en vergoed de kosten.
  • Afhankelijk van de bedrijfsgrootte bieden een bruto reiskostenvergoeding, OV-jaarkaart (1e klasse) of leaseauto uitkomst.

3. Bewaak de balans tussen werk en privé
Flexibel werken is voorwaarde nummer één als het gaat om werknemerstevredenheid, zo blijkt uit tal van onderzoeken en enquêtes. Het staat vast dat mensen (dus ook IT'ers) verschillende productiviteitsritmes hebben.
  • Het is goed mogelijk dat de nachtbrakers in je team het productiefst zijn en de beste resultaten behalen.
  • Sommige werknemers zijn thuis productiever omdat ze minder afleiding ervaren en zich comfortabeler voelen.
  • Weer anderen zijn mantelzorgers, of hebben zelf frequente medische afspraken die flexibiliteit vereisen.

Sta medewerkers toe op afstand te werken volgens een schema dat hen het beste uitkomt. Je zult significante verbeteringen zien in werkethos, moraal, betrokkenheid en productiviteit.

4. Ontwikkel een gedegen gezondheidsbeleid
Het gezondheidsbeleid van een werkgever is een overkoepelende en onderscheidende factor als het gaat om arbeidsproductiviteit en medewerkersbetrokkenheid. Gezonde werknemers zijn langer inzetbaar. Zo is het risico op bijvoorbeeld een burn-out kleiner. Dit geldt voor oudere mensen in het bijzonder. Als zij gezonder zijn is hun manier van denken ook veel positiever en dat beïnvloedt alle lagen van een organisatie.

Gezondheidsbeleid is dus niet alleen gericht op de fysieke en sociale gezondheid van werknemers. Werkgevers moeten ook aandacht schenken aan psychologische aspecten om een lager verloop (ook wel turnover genoemd) van personeel te realiseren.

5. Versterk het employer brand
De reputatie van je bedrijf als werkgever beïnvloedt de perceptie van je medewerkers. Employer branding is een nuttig middel om je werkgeversimago, bedrijfscultuur, missie en kernwaarden voor het voetlicht te brengen.

Bedenk een employer branding strategie:
  • Formuleer een heldere, consistente visie en missie. Met een krachtige boodschap houd je werknemers toegewijd en tevreden.
  • Laat zien waarin de onderneming zich onderscheidt van de concurrentie.
  • Vraag je personeel om input tijdens de samenstellen van een nieuwe strategie. Een investering in vertrouwen resulteert in meer medewerkersbetrokkenheid (employee engagement), betere bedrijfsresultaten en minder ziekteverzuim. Deze factoren tezamen hebben een positieve weerslag op het werkgeversmerk.
  • Bouw aan een krachtig onboarding-beleid.
  • Zorg dat je online zichtbaar bent.
  • Meet alle inspanningen.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check