Big data toepassingen: wist jij dat dit al mogelijk is?

Nicole Haring - zondag 11 februari 2018

Hoe ver zijn we met big data? Enkele eenvoudige toepassingen, Watson als dokter en hoe zit dat met de privacy van de consument?

Big data: het klinkt groots en, mits overdreven Amerikaans uitgesproken, meeslepend. Als ongekende mogelijkheden, met name voor organisaties. Met een potentieel gevaarlijk randje voor consumenten, vanwege hun privacy. Daarover later meer, want wist je dat het al op allerlei manieren gebruikelijk is om gebruik te maken van big data? 

We zetten een paar eenvoudige toepassingen van big data naast elkaar. Net als de toepassing op hoog niveau, door supercomputer Watson. Die vindt diagnoses sneller dan doktoren, dankzij de enorme hoeveelheid data die er beschikbaar is. 


2 eenvoudige toepassingen van big data

Big data heeft een grote naam, die alleen maar verder groeit. Met name ICT-organisaties hebben vaak een schat aan data, waar ze ‘iets mee moeten’. Maar, want is er mogelijk? Twee voorbeelden:

  • Segmentatie op percentage gebruikers
    Pepsico verlegde een deel van het marketingbudget specifiek naar skaters. En niet zomaar, want big data had daartoe de aanleiding gegeven. Uit analyse van de data van gebruikers bleek dat 40 procent van de tijd van skaters opging aan het repareren van hun skateboard. Een voor Pepsico interessante doelgroep. Daarom werd de dop voorzien van een reparatietool, die skaters konden gebruiken.
     
  • Op zoek naar het zoekgedrag van consumenten
    Kapperskorting.com is een online groothandel voor kappersproducten. Voor kapsalons, net als voor consumenten die zoeken naar haarproducten. Uit de big data-analyse bleek dat mensen vooral zoeken naar hun type haar, om daarvoor de producten uit te zoeken. Dus naar [shampoo voor beschadigd haar] in plaats van [hair repair shampoo] of zelfs een bepaald type merk of product.


Watson als dokter: mogelijk dankzij big data

En de toepassingen kunnen ook complexer en meer geavanceerd. Door vanuit big data een algoritme te ontwikkelen, dat kan analyseren, adviseren of zelfs diagnosticeren. Watson van IBM is op dat gebied het meest bekende voorbeeld. IBM past actief big data toe. Watson is hun supercomputer, die artsen kan ondersteunen bij het stellen van de diagnose.

De computer is bij de meeste mensen vooral bekend van het TV-spel Jeopardy. Daar slaagde de computer erin om menselijke kandidaten te verslaan in een kennisquiz. Een leuke toepassing, maar nog niet zo praktisch. Watson laat door z’n medische toepassing zien dat big data echter wel een heel nuttig doel kan hebben. De toepassing door middel van slimme ICT en het algoritme maakt het mogelijk om artsen te ondersteunen, zodat zij zich op veel meer data kunnen baseren. Meer data dan wanneer ze slechts hun eigen ervaring zouden kunnen aanspreken. 


En dan privacy: hoe ver mogen we gaan?

Big data biedt wat dat betreft eindeloze mogelijkheden, mits we die met onze creativiteit weten te ontwikkelen. Toch zou daar volgens velen ook een grens aan moeten zitten. Immers, privacy is voor veel consumenten zeer belangrijk. Bedrijven genereren veel data, door van alles te verzamelen. Met name online, maar ook steeds vaker offline.

Big data biedt de mogelijkheid om percentages weer te geven, patronen te ontdekken en door middel van algoritmen adviezen te geven of met ICT specialisten mee te ‘denken’. Dat betekent aan de andere kant dat we steeds meer data zullen moeten verzamelen. Van argeloze consumenten, die niet weten op welke manier bedrijven daar gebruik van zullen maken.

Met name bedrijven die de big data proberen te vermarkten lopen tegen weerstand aan. Een Watson die helpt de diagnose te stellen vinden veel mensen prettig. Een bank die meekijkt met de uitgaven en besparingstips geeft komt echter al een stuk dichterbij. De komende jaren moet wat dat betreft uitwijzen welke mogelijkheden van big data we zullen kunnen benutten.

Big data toepassingen: wist jij dat dit al mogelijk is? Score: 9.0 Stemmen: 124
  1. ICTerGezocht.nl
  2. Blog ICTerGezocht.nl