line-chart inbox tachometer pencil search-plus quote-right quote-left share-alt smile-o birthday-cake thumbs-o-up lightbulb-o trophy pie-chart user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Wat doet een Functioneel Applicatiebeheerder? 6 veelvoorkomende werkzaamheden

Nicole Haring - vrijdag 26 januari 2018

6 veelvoorkomende werkzaamheden die goed uitleggen wat de Functioneel Applicatiebeheerder doet. Breed en gevarieerd ICT-personeel. 

Een Functioneel Applicatiebeheerder, wat doet die eigenlijk? Het leidt op een verjaardag tot knikjes om er vanaf te zijn of gefronste wenkbrauwen. Of tot de uitleg ‘iets met computers’. Maar echt duidelijk wordt het niet.

En zelfs niet bij sommige opdrachtgevers of werkgevers, die op zoek zijn naar ICT-personeel. Ze komen in de database met aangeboden kandidaten bijvoorbeeld een Functioneel Applicatiebeheerder tegen. Om te voorkomen dat er verkeerde verwachtingen ontstaan zetten we 6 belangrijke en veelvoorkomende werkzaamheden van deze ICT’er op een rij. En om er andersom natuurlijk ook voor te zorgen dat je goed weet wat je kunt verwachten als je in een dergelijke functie bij een werkgever aan de slag gaat. 


Werkzaamheden van de Functioneel Applicatiebeheerder

De Functioneel Applicatiebeheerder is een allround specialist, die op verschillende terreinen kundig moet zijn. Inhoudelijk als het gaat om de techniek, maar ook communicatief voor de communicatie met gebruikers en het management. Een beheerder met deze rol moet zowel strategisch kunnen nadenken over eventuele toekomstige problemen als daar heel concreet en praktisch mee aan de slag kunnen. 

We zetten de belangrijke werkzaamheden van een Functioneel Applicatiebeheerder op een rij, om na te gaan wat deze eigenlijk doet:

 • Controle en onderhoud van applicaties
  Een Functioneel Applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het goed werken van de kritische (bedrijfs)applicaties. Dat betekent in de praktijk dat de beheerder de applicaties zal moeten controleren en daar waar nodig onderhoud moet plegen. Het gaat dan om updates of het aanpassen van de configuratie, bijvoorbeeld als er sprake is van nieuwe gebruikers en/of koppelingen met het systeem
   
 • Testen en implementeren van nieuwe en bestaande applicaties
  Naast de controle en het onderhoud is de Functioneel Applicatiebeheerder ook verantwoordelijk voor het testen en implementeren. Zowel bij nieuwe applicaties als bij een nieuwe versie daarvan. Of voor het testen van de applicatie, wanneer er sprake is van andere wijzigingen in de configuratie. De Functioneel Applicatiebeheerder zorgt er op die manier voor dat alles probleemloos blijft werken. 
   
 • Bijhouden van belangrijke documentatie
  De ICT’er in deze rol zorgt er tevens voor dat hij of zij goed op de hoogte is van de belangrijke documentatie en dat die beschikbaar is. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gebruiksaanwijzing, net als om eventuele belangrijke papieren met betrekking tot de licentie. Het is op die manier mogelijk om goed op de hoogte te blijven van belangrijke rechten en functionaliteiten van de applicatie. 
   
 • Analyse en verhelpen van (toekomstige) problemen
  Indien er sprake is van eventuele problemen is het de Functioneel Applicatiebeheerder die daarvoor de oplossing aandraagt en die uitvoert of uitbesteedt aan andere ICT’ers. Dat geldt voor actuele en acute problemen, net als voor problemen die mogelijk in de toekomst kunnen ontstaan. Dit gaat gepaard met een goede analyse van de configuratie en installatie, om die problemen voor te kunnen zijn. 
   
 • Advies aan het management
  De Functioneel Applicatiebeheerder adviseert het management over te gebruiken applicaties of te nemen stappen om de configuratie en installatie te verbeteren. In heldere taal, die het management begrijpt. Zonder technisch jargon, om er als ICT’er voor te zorgen dat ook de hogere lagen in de organisatie weten wat er gaande is, wat er mogelijk is of waar het op dat moment nog aan ontbreekt. 
   
 • Overleg met gebruikers van applicaties
  Tenslotte voert de Functioneel Applicatiebeheerder het overleg met gebruikers van de applicaties. Om eventuele problemen te signaleren en om wensen te ontdekken. Om die vervolgens aan het management te rapporteren, aan de hand van concrete voorstellen voor verbeteringen, wijzigingen en mogelijkheden. 


Op die manier heeft de applicatiebeheerder een gevarieerde en brede rol binnen de organisatie. Het ICT-personeel draagt bij aan goede en efficiënte processen, waarbij anderen binnen de organisatie gebruik kunnen maken van de applicaties die er beschikbaar zijn.


Op zoek naar een baan als Functioneel Applicatiebeheerder? Schrijf je dan nu in!

Wat doet een Functioneel Applicatiebeheerder? 6 veelvoorkomende werkzaamheden Score: 9.0 Stemmen: 122
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl