Wat doet een functioneel applicatiebeheerder? 6 veelvoorkomende werkzaamheden

Wat doet een functioneel applicatiebeheerder? 6 veelvoorkomende werkzaamheden
Wat zijn 6 veelvoorkomende werkzaamheden die goed uitleggen wat een functioneel applicatiebeheerder nou precies doet? Deze brede ICT functie vergt een allround specialist.

Een functioneel applicatiebeheerder, wat doet die eigenlijk? Het leidt op een verjaardag tot gefronste wenkbrauwen of knikjes om er maar vanaf te zijn. Of tot de uitleg ‘iets met computers'. Maar echt duidelijk wordt het meestal niet.

Zelfs bij opdrachtgevers of werkgevers en hun openstaande vacatures wordt het er niet altijd duidelijker op wie ze precies zoeken. Daarnaast kunnen ze in de database met beschikbare kandidaten een functioneel applicatiebeheerder tegenkomen zonder precies te weten wat ze per kandidaat kunnen verwachten. Om voor beide partijen te voorkomen dat er verkeerde verwachtingen ontstaan zetten we 6 belangrijke en veelvoorkomende werkzaamheden van deze ICT'er op een rij.
bc2d7bc6d594ae4e9ff2d103fbca86d3cf67f68594dca2ee.png

Werkzaamheden van de Functioneel Applicatiebeheerder

De functioneel applicatiebeheerder is een allround specialist, die op verschillende terreinen kundig moet zijn. Inhoudelijk als het gaat om de techniek, maar ook communicatief voor de communicatie met gebruikers en het management. Een beheerder met deze rol moet zowel strategisch kunnen nadenken over eventuele toekomstige problemen als daar heel concreet en praktisch mee aan de slag kunnen.

We zetten de belangrijke werkzaamheden van een functioneel applicatiebeheerder op een rij, om na te gaan wat deze specialist eigenlijk doet:

1) Controle en onderhoud van applicaties
Een functioneel applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het goed werken van de kritische (bedrijfs)applicaties. Dat betekent in de praktijk dat de beheerder de applicaties zal moeten controleren en waar nodig onderhoud moet uitvoeren. Het gaat dan om updates of het aanpassen van de configuratie, bijvoorbeeld als er sprake is van nieuwe gebruikers en/of koppelingen met het systeem.

2) Testen en implementeren van nieuwe en bestaande applicaties
Naast de controle en het onderhoud is de functioneel applicatiebeheerder ook verantwoordelijk voor het testen en implementeren van applicaties. Zowel bij nieuwe applicaties als bij een oudere versie daarvan. Of voor het testen van de applicatie, wanneer er sprake is van andere wijzigingen in de configuratie. De functioneel beheerder zorgt er op die manier voor dat alles probleemloos blijft werken.

3) Bijhouden van belangrijke documentatie
De ICT'er in deze rol zorgt er tevens voor dat hij of zij goed op de hoogte is van de belangrijke documentatie en dat deze altijd beschikbaar is. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gebruiksaanwijzing, net als om eventuele belangrijke papieren met betrekking tot de licentie. Het is op die manier mogelijk om goed op de hoogte te blijven van belangrijke rechten en functionaliteiten van de applicatie.

4) Analyse en verhelpen van (toekomstige) problemen
Indien er sprake is van eventuele problemen, dan is het de functioneel applicatiebeheerder die daarvoor de oplossing aandraagt en die uitvoert of uitbesteedt aan andere ICT'ers. Dat geldt voor actuele en acute problemen, net als voor problemen die mogelijk in de toekomst kunnen ontstaan. Dit gaat gepaard met een goede analyse van de configuratie en installatie, om die problemen voor te kunnen zijn.

5) Advies aan het management
De functioneel applicatiebeheerder adviseert het management over te gebruiken applicaties of te nemen stappen om de configuratie en installatie te verbeteren. In heldere taal, die het management begrijpt. Zonder technisch jargon, om er als ICT'er voor te zorgen dat ook de hogere lagen in de organisatie weten wat er gaande is, wat er mogelijk is of waar het op dat moment nog aan ontbreekt.

6) Overleg met gebruikers van applicaties
Tenslotte voert de functioneel applicatiebeheerder het overleg met gebruikers van de applicaties om eventuele problemen te signaleren en om verdere wensen te ontdekken. Deze kan de beheerder vervolgens aan het management rapporteren, aan de hand van concrete voorstellen voor verbeteringen, wijzigingen en mogelijkheden.

Op die manier heeft de applicatiebeheerder een gevarieerde en brede rol binnen de organisatie. Het ICT-personeel draagt bij aan goede en efficiënte processen, waarbij anderen binnen de organisatie gebruik kunnen maken van de applicaties die er beschikbaar zijn.

Op zoek naar een baan als functioneel applicatiebeheerder? Schrijf je in op het grootste ICT matchingplatform van Nederland!

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check